2015. máj 14.

Robotkéz: első lépés a tökéletes test felé

írta: laboux
Robotkéz: első lépés a tökéletes test felé

Az egészséges emberi test helyett hibátlan robotember.

shutterstock_145187638.jpg

A jövő olyan technológiát tartogat számunkra, ami a jelenlegi sérülékeny, gyenge és tökéletlen testünket átalakíthatja gyönyörű, szinte bármire képes, megállíthatatlan géppé. Az elvesztett kéz pótlása már nem csupán egy távoli jövőben játszódó sci-fi témája. A Deka Reserach & Development Corporation fejlesztése eredetileg hátrányos helyzetű, testi fogyatékossággal rendelkező embereknek készült. Azonban joggal merül fel a kérdés: az egészséges testrészekkel rendelkezők miért ne vennék ugyanúgy igénybe tagjaik tökéletesítése céljából?

A jelenleg a kutatások célja nem az emberi képességek határainak feszegetése, hanem a hátrányos helyzetűek megsegítése, ugyanakkor a technológia lehetőséget ad arra is, hogy egészséges emberek változtassanak a testükön.

Mennyivel kényelmesebb egy olyan robotkéz, ami erősebb, nem fárad, nem zsibbad, teniszezés közben nem fájdul meg. Viszont mi történik mikor egyre többen és többen kezdik átalakíttatni a testüket? Az eredeti, egészséges test már nem egy kívánatos dolog lesz, hanem egy hiányos, tökéletlen hústömeg, ami inkább teher, mintsem pozitívum.

Az alábbi videóban megnézhetjük hogyan is működik egy bionikus kéz:

Mikor nem csak azok akarnak robotikus végtagokat, akik valamiben hiányt szenvednek, hanem az egészségesek is, akkor egy idő után az emberi képességek átlagos szintje is növekedni fog

- állítja Bertolt Meyer, a Chemnitz Műszaki Egyetem szocio-pszichológusa.

Az orvos maga is robotkezet visel, mivel bal kéz nélkül született, hozzátette, ha eljutunk egy olyan pontra a technológia fejlesztésében, amikor a cél már nem az egészséges emberi test, hanem azt meghaladni, akkor egy teljesen új piac fog kibontakozni. Példáként említi, hogy lézeres szemműtéttel kétszer „élesebblátóvá” lehet tenni valakit az átlagoshoz képest, azaz amit az emberek 10 méterről látnak, azt a műtét után 20 méterről is képesek lesznek meglátni. Amikor már a többség „sasszemű”, nem lesz nagy előny, hiszen majdnem mindenki olyan jól fog látni.

Thad Starner számítástechnika professzor szerint, ahogy eddig is, a társadalom képes lesz elfogadni azokat a technológiai változásokat, amik előtt állunk. Néhány évszázada a könyvek és kéziratok csak a leggazdagabbak számára volt elérhető. Ma már a világ majdnem minden részén hozzáférhet szinte bárki a könyvekhez és az írott információkhoz, gyakran kifejezetten ár alatt, vagy akár ingyen is, a könyvtáraknak és az internetnek köszönhetően. Starner dolgozott a Google Glasson és ő maga is használ viselhető technikai eszközöket.

Az átmenet a viselhető és a beépített biotechnológia között elkerülhetetlen. Meg fog történni. Csak az a kérdés, hogy mikor.

mondja Starner.

13p1000-p17-004-f_2.jpg

Fő akadályozó tényezőnek a költségeket és a felvevő piacot látja. Például az IBM már a 90-es évek közepén a piacra dobott érintőképernyős okostelefont 1100 dollárért. A technológia ugyan megvolt, de még nem volt rá kereslet. Mire 2007-ben megjelent az iPhone, a technológia már sokkal kiforrottabb és jelentősen olcsóbb volt, és ami nagyon lényeges, hogy kereslet is megvolt rá. "Kevesebb, mint 10 évvel később az amerikaiak 64%-a már rendelkezik okostelefonnal" - írja a Pew Reserch Center.

Az elérhető és megfizethető technológia kérdéséről Meyer úgy vélekedik, hogy a társadalomban így is van egy szakadék a gazdagok és a szegények között.

A robotikus művégtagok is a gazdagok privilégiumává válnak

- mondja Meyer.

Abban sem teljesen ért egyet Starnerrel, hogy elkerülhetetlen a beépített technológia, hiszen sokan elhatárolódnának az egyébként egészséges kezük levágásának ötletétől egy bionikus kar kedvéért. Pont, mint a korai okostelefonnál, ha az emberek nem fogadják el az újítást, akkor az nem is tud érvényesülni. „Érdekes, bármelyik sci-fi-t megnézed, ami olyan jövőt fest, ahol az emberek meghaladják a képességeiket technológia segítségével, az disztópia. Sosem egy jó jövő. Mindig egy rossz. Gondolkozom, miért van ez így.”

(szerző: a-laboux)

Szólj hozzá

robotika technológia robotok kvantum robotkéz Google Glass robottechnológia Deka Thad Starner bionikus kéz Bertold Mayer