2015. máj 18.

Dorin Cioba romakirály különleges látogatása

írta: filos
Dorin Cioba romakirály különleges látogatása

Végre találkozhatott az izraeli muszlim cigánysággal

showimage.png

Cioba, a Romák Nemzetközi Egyesületének elnöke (IRU) meghívást kapott Roni Ben-Ari fotográfustól az Izraeli Művészeti Múzeum aktuális kiállítására Ramat Ganba. Az utazás keretein belül első alkalommal tudott ellátogatni a helyi cigány közösségekhez és a Jád Vásem Múzeumba – számolt be a The Jerusalem Post.

A kiállítás témája a romániai Lugoj (Lugos) város cigány lakóinak élete, erre kapta Cioba a meghívást és ennek köszönhetően életében először utazhatott el Izraelbe.

Ez az első alkalom, hogy lehetőségem nyílt találkozni a Szent Földön élő roma közösségekkel, emiatt rendkívül izgatott vagyok

- mesélte Cioba.

A második világháború során a nácik a zsidóság mellett a cigányságot is célpontjuknak tekintették, becslések szerint 220 ezer és másfél millió közé esik a roma áldozatok száma.

deti-osviencin-koncetracny-tabor-genocida-druha-svetova-vojna-nestandard1.jpg

Roma gyerekek az auschwitzi koncentrációs táborban

Jeruzsálemben az Óvárosban az Oroszlán-kapu környékén levő szűkös kis lakásokban élnek az izraeli romák, kisebb csoportjaik pedig a gázai övezetben telepedtek le. A cigányok vallásukat tekintve itt általában muszlim hívők, de nem azonosítják magukat az arabokkal vagy a palesztinokkal. Jeruzsálemi tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, de állampolgársággal nem, ahogyan a legtöbb kelet-jeruzsálemi arab sem.

A jeruzsálemi cigányság gyökerei ezer évvel nyúlnak vissza, Észak-Irakba, ahol a Bnei Murra néven ismert törzs élt. Utódaik ma szétszórva élnek, Európában keresztényekként, mások pedig muszlimokként a Közel-Keleten. 

A cigányság 1187-ben érkezett Jeruzsálembe a muszlim hódítóval, Szaladinnal, akivel együtt harcoltak a keresztesek ellen. A cigányok itt maradtak és a beduinok életformájához hasonlóan, de tőlük külön törzsként sátrakban telepedtek le. Az Olajfák-hegyének lejtőin éltek több száz éven át, közel az Óváros arab negyedéhez.

menospreciados_-las-autoridades-israelies-los-consideran-_extra_os-y-sucios.jpg

Zsidók és romák Jeruzsálemben

A hat napos háború következtében sok roma Jordániában telepedett le. Mások pedig sátraikból a szűkös apartmanokba költöztek be az Óvárosba. Roma közösségek a Közel-Keleten ma Jordániában, Libanonban, Egyiptomban, Szíriában, Jemenben és Irakban élnek.

További érdekességek Jeruzsálemről ebben a posztunkban.

Szólj hozzá

romák hatalom muszlimok cigányság Izrael Jeruzsálem érték/ítélet Dorin Cioba