2015. máj 22.

Palesztinok és a FIFA: Izrael miatt robbant most a botrány?

írta: vigyazo
Palesztinok és a FIFA: Izrael miatt robbant most a botrány?

Katar több tucat állam szavazatát vásárolta meg

4c736648596c46738c7bf6e91446bc03_18.jpg

Sepp Blatter Ramallahban, palesztin diákfutballistákkal

A FIFA őrizetbe vett volt alelnöke, Jack Warner a héten kirobbant FIFA-botránysorozatot a "cionisták" számálájára írta, amivel az Izrael kizárását sürgető palesztin bojkottkezdeményezést akarták megtorpedózni. Mások szerint a korrupció nem csak a katari vébérendezés elnyerésében játszott döntő szerepet, hanem az emírség legalább 54 állam szavazatát vásárolta meg az Izrael kizárásáról döntő szavazás előtt. Döntés május 29-én, a FIFA kongresszuson, feltéve, ha a botránysorozat addig el nem söpri az egész eseményt.

A FIFA elnöke május közepén az izraeli fővárosban, Jeruzsálemben tárgyalt Benjamin Netanjahuval, egy héttel azelőtt, hogy palesztin kezdeményezésre szavazást tartanak Izrael tagságának a felfüggesztéséről. Sepp Blatter kijelentette: ellenzi, hogy a futballt a nemzetek és emberek közötti megosztásra használják fel.

sepp-blatter-netanyahu-009.jpg

Blatter szerint “a futball ma olyan erős szervezet, hogy a feladatunk a megbékélés és nem az egymás elleni hadakozás erősítése”

A futball összeköti és nem szétválasztja az embereket

A FIFA elnöke jelezte, kezdeményezi egy békemérkőzés megrendezését Zürichben az izraeli és a palesztin válogatott között, a feszültségek enyhítése érdekében. Az izraeli szövetség elnöke, Ofer Eini igent mondott Blatter felkérésére.

israel-football-national-team.jpg

A palesztin labdarúgó szövetség azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a FIFA 209 nemzetből álló közgyűlése zárja ki Izraelt a nemzetközi tornákról. Arra hivatkoznak, hogy az izraeli bajnokságban öt “telepes” csapat szerepel, továbbá Izrael korlátozza a palesztin labdarúgók szabad mozgását, ezért kezdeményezték, hogy május 29-én tartsanak szavazást a kizárásról.

pal_team.jpg

Soha, soha nem fogadunk el semmilyen kompromisszumot, alkut a közgyűlés keretein kívül

- mondta Dzsibril Radzsub PFSZ-politikus, a palesztin labdarúgó-szövetség volt elnöke. Szerinte az izraeliek “a holokauszt miatt úgy gondolják, hogy az orruknál fogva vezethetik a világot”.

Az izraeli futballvezetők szerint a palesztin kifogásoknak semmi közük a sporthoz: az időszakos közlekedési korlátozások nem a labdarúgókra vonatkoznak, hanem a hatóságok a terrorveszély miatt rendelnek el biztonsági intézkedéseket, elsősorban a Hamasz által uralt a Gázai-övezet határán.

Blatter tárgyal Ramallahban Mahmúd Abbasszal, a Palesztin Hatóság elnökével is. Mint mondta, hisz abban, hogy a futball “több mint sport”: össze tudja kapcsolni az embereket, és hidakat építhet, nem pedig szakadékokat a népek között.

Szólj hozzá

palesztinok futball cion Izrael FIFA PFSZ