2015. jún 01.

Botrány a CEU-n: Izrael megszüntetését sürgette a vendégprofesszor

írta: eisen64
Botrány a CEU-n: Izrael megszüntetését sürgette a vendégprofesszor

Titkos előadás a "zsidó gyarmatosítás lezárásáról" / Frissítve

israeli-flag-turned-swastika-4453720158_3f639a1ea52_1.jpg

Joseph Massad tanítványai tüntetnek a Columibia Egyetemen  

“A cionista gyarmatosító vállalkozás végét” hirdeti Joseph Massad, aki “kötetlen beszélgetést” tartott Budapesten a CEU Diákok Palesztina Igazságáért (CEU Students for Justice in Palestine) szervezet meghívására. Nem tévedés: Massad - aki a Columbia Egyetem professzora - az Electronic Intifada elnevezésű szélsőséges híroldalon nyíltan hirdeti Izrael megszüntetését. Cikkünk és kérdéseink nyomán a CEU vezetése elhatárolódott Massad legdurvább kijelentéseitől. Az egyetem válaszai posztunk végén. 

Update: A nyillvánosan meghirdetett, bárki előtt nyitott Facebook eseményt az CEU a helyszínen néhány perccel az esemény előtt zártkörűvé nyilvánította. Az újságírókat és a regisztrált vendégeket a biztonsági őrök elküldték a CEU épületéből. 

massad_ceu.png

A nyilvános Facebook-meghívó, ami az előadás kezdetéig élt, de a regisztrált vendégeket a biztonsági őrök elküldték a CEU épületéből. Az angol szöveg szerint a beszélgetésre "baráti környezetben kerül sor", ám ebből csak a szervezők által kiválogatott vendégek részesültek. 

15.50 Úgy tudjuk a CEU Gender-tudományi Tanszéke hívta meg Massad professzort, aki 17.00-kor újabb  előadást tart. Megvárjuk. 

16.00 Izrael-ellenes plakátok lepték el a CEU központi épületét, köztük a Zsidó Tudományok előtti folyosórészt is.

palestina_ceu_1019.jpg17.00 Beszéltünk egy CEU-s diákkal, aki részt vett Joseph Massad titkos előadásán. A beszámoló szerint a professzor a zárt ajtók mögött elmondta: Izrael olyan "gyarmatosító, apartheid entitás", amelynek nincs helye Közel-Keleten, mert a mai zsidó állam teljes egészében "a palesztinoktól elrabolt földön" alakult meg 1948-ban. Massad szerint a palsztinok nagyot hibáztak, amikor feladták a fegyveres harcot a cionistákkal szemben, amit a 70-es években Jasszer Arafat vezetésével megkezdtek.

18.10 Így áll ma a nyilvánosság helyzete a nyitott társadalom eszméjét hirdető CEU-n: Joseph Massad második, nyilvános előadásán egy hallgatói kérdésre kijelentette: nem hajlandó válaszolni arra, milyen pozitív változásokra számít a kisebbségi jogok terén (ez volt előadásának a témája) Izrael megszűnése után, mert a kérdést "lejárató jellegűnek" tartja. "Magával végeztem" - tette hozzá, a válasz helyett.

Nos, úgy látszik Massad professzor csak zárt ajtók mögött meri vállalni saját idézeteit és nézeteit. A CEU pedig ebben a sunyi játékban partner: az egyetem védőernyőt nyújt a vendégelőadójának, hogy a nyilvánosság kizárásával az egyetemen szabadon, tanszéki előadóban hirdethessék az Izrael elleni terror és erőszak jogosságát, miközben a katedráról a polkorrekt emberi jogi szöveget mondja a hallgatóknak.

massad_1062.jpg

"Magával végeztem": Massad professzor, amikor nem az intifádáról, hanem a szexuális jogok védelméről beszél

De nézzük, mit is írt Massad az Electronic Intifada május 14-ei számában Izrael függetlenségi napja alkalmából, elutasítva bármiféle béketárgyalást és alkut Izraellel: “A zsidó telepes gyarmatnak a Palesztina romjain történő felállításának 67. évfordulóján hangsúlyoznunk kell: nem a izraeli rasszizmus és kolonializmus különböző aspektusainak pragmatikus elfogadása hozza el a palesztinok számára a tartós igazságot és békét, amint azt a nemzetközi hatalmi tényezők és palesztin valamint nem palesztin liberális támogatóik sürgetik.

Sokkal inkább a cionista gyarmatosító vállalkozás vége hozza el ezt, kezdve a gyarmatosítók jogi és intézményi struktúráinak megszüntetésével és nem pedig a reformjával. Ez a történelmi Palesztina lakói számára a béke és igazság élőféltététele.

“Ebben nem alkudhatnak meg azok, akik szolidaritást vállalnak a palesztinokkal” - ezzel zárja uszító írását Joseph Massad.

media_httpfarm6static_pcmwr-scaled500.jpg

Az írás nem hagy kétséget afelől, milyen megoldást tart kívánatosnak a professzor: olyan egyállami berendezkedést, amelyben megvalósul Hitler muftijának, Hadzs-Amin al-Husszeininek álma egy zsidómentes Palesztináról, “a tengertől a folyamig”. Szó sincs már itt a terület bármiféle megosztásáról, nincsenek területi vagy határviták:

Massad az 1948-ban létrejött Izrael teljes megsemmisítését hirdeti, megalkuvás nélkül.

Ez a program azonos az iráni ajatollák, a Hezbollah és Hamasz terrorosztagainak programjával. Vagy éppen a kurucinfó leguszítóbb vezércikkeivel. A rendezvényre azonban nem Teheránban, Bejrútban vagy Gázában került sor, hanem Budapesten, a Közép-Európai Egyetem központi épületében.

A CEU-s szervezők Facebook-oldalukon hirdetik Massad fenti és más írásait is, és biztatták a résztvevőket, készüljenek kérdésekkel. várják a résztvevők kérdéseit. Mi arra lennénk kíváncsiak:

- Mit keres egy liberális egyetemen olyan vendégelőadó, aki egy demokratikus állam megsemmisítését hirdeti

- A CEU vezetése egyetért azzal, hogy az 1948-ban létrejött Izrael “gyarmatosító vállalkozás”, és az ott élő zsidóknak távozniuk kell ahhoz, hogy a palesztinok tartós békében élhessenek”?

- Az egyetem alapítói és magyar tanári kara egyetértenek azzal, hogy bármiféle béketárgyalás Izrael és a palesztinok között “elvtelen megalkuvásnak” számít?

- Mit szól az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát hirdető magyar kormány egy ilyen programot meghirdető előadó fellépéséhez, amikor - joggal - megakadályozták a Jobbik részvételével nemrég meghirdetett fajvédő rendezvényt?  

Kíváncsian várjuk a válaszokat.

Update 20.10

És megérkeztek a CEU válaszai, amelyeket a kérdésekkel együtt teljes terjedelemben idézünk:

1. A CEU vezetése egyetért-e a professzor azon állításával, hogy az 1948-ban létrejött Izraeli állam, amit ő zsidó gyarmatositó entitásnak nevez, ennek a megszűntetése az előfeltétele a Palesztin nép jövőjének és békéjének?

Az egyetem visszautasít minden olyan kijelentést, amely az Izraeli állam megszüntetéséről szól. Ezt a kijelentést minden esetben visszataszítónak és elfogadhatatlannak tartjuk.

2. A professzort a CEU hívta meg. Felmerült-e az, hogy az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia jegyében megfontolják, hogy teret adnak egy olyan előadásnak, ami elutasít bármilyen béketárgyalást a zsidók és a palesztinok között, és a teljes Palesztin állam felszabadítását követeli?

Az egyetem egyik tanszéke a professzort egy tudományos előadásra hívta meg, melynek témája az iszlám és a szexualitás.

3. Megfontolta-e az egyetem azokat a vizsgálatokat, amiket a professzor szélsőséges nézeteivel kapcsolatban vele szemben az USA-ban folytattak?

Az egyetem vezetése nem bírálta felül a tanszék szándékát a tudományos meghívással kapcsolatban. Ez nem jelenti azt, hogy az egyetem helyesli a meghívott nézőpontjait.

4. Jó döntésnek tartja-e az egyetem a professzor meghívását, akinek a nézetei a magyar állam külkapcsolati álláspontjával is ellentétesek?

Az egyetem és a magyar kormány munkakapcsolata jó. Megítélésünk szerint a fenti (#2) tárgyban tartott tudományos előadásra szóló meghívás a kutatás szabadságának körébe tartozik, és nem érinti a külkapcsolatokat.

+++

És ahogy a CEU-s szervezők Massad cikkeit ajánlják olvasásra az előadáshoz "inspirációul", mi is javaslunk némi olvasnivalót:

Hogyan harcol az izraeli hadsereg? - Átlátszó jelentés: Lejáratás európai pénzből

Jeruzsálem: 100 éves fotók és meglepő tények

Ismeri az egyiptomi Budapest Erőd drámai történetét?

Szólj hozzá

izrael palesztinok cionizmus átlátszó cion CEU Joseph Massad