2015. jún 05.

Smartbody: meghekkelhető az emberi test is

írta: vigyazo
Smartbody: meghekkelhető az emberi test is

Erősebbek, okosabbak és gyorsabbak lehetünk

5d46e91b8fa30c27.jpeg

A jövő hihetetlen technológiát ígér, ami átalakítja az emberi testet a gyenge, romló, kiszolgáltatott hústömegből gyönyörű, megállíthatatlan szerkezetté. De amikor megannyi ember kezdi majd el meghackelni a testét, túlfejleszteni a jelenlegi emberi képességeken, mi történik azokkal, akik nem engedhetik meg maguknak ezeket a fejlesztéseket? Hirtelen egy egészséges emberi test már nem kiváltság lesz, hanem hiányosság - és hústömegnek lenni nem lesz többé elég jó - számolt be a Motherboard.

A legtöbb biotechnológiai fejlesztés az egészségügyre koncentrál: kivesz a testből beteg vagy hiányos testrészeket és mesterséges technológiával helyettesíti őket, hogy visszanyerje az egészséges emberi test működését. Ez nem arról szól, hogy a testünk túlszárnyalja természetes adottságait, hanem segít az embereknek visszaszerezni elveszített képességeiket.

Egy műtag célja visszanyerni az elvesztett végtag funkcionalitását annyira, amennyire lehetséges. Még mindig nem vagyunk képesek tökéletesen lemásolni egy emberi végtagot (például az érintés érzetének visszaállítása csak a korai szakaszában van), de ez a cél. Ezen a területen belül voltak figyelemre méltó fejlesztések, de a legtöbb élvonalbeli technológia nagyon költséges: egy i-végtagnak nevezett bionikus kéz ára 100 000 dollár körül mozog.

Annak ellenére, hogy az egészségbiztosítás gyakran fizet művégtagokért, általában a fedezet nem terjed ki az élvonalbeli technológiára. Ez már önmagában űrt hoz létre, amit csak tágít, ha figyelembe vesszük annak lehetőségét, hogy az emberi test képességeit nem csak helyreállítjuk, hanem megnöveljük.

Ha elkezdjük módosítani a testünket nem azért, hogy meggyógyítsuk vagy kijavítsunk egy fogyatékosságot, hanem hogy fokozzuk a teljesítőképességét, nem lesz semmiféle egészségbiztosítás, ami ezért fizetne

- mondta Bertold Meyer, a Chemnitz Technológiai Egyetem egy szociálpszichológusa.

Meyer amputáltként született, és i-végtagot visel a bal karján. Szerinte, ha elérkezik a jövő, amiben a technológia nem csak visszaállítja az emberi test egészségét, hanem fokozza azt, hirtelen egy új piac fog kialakulni. Ezek olyan technológiák lesznek, amire mindenki vágyik, még azok is, akiknek egyébként egészséges testük van. Ha az emberek többsége elkezdi a módosításokat, és egyre több lesz a jónál is jobbnak mondható emberi szervezet, ez meg fogja változtatni a gondolkodásunkat egy átlagos emberi testről.

Bertold Meyer bemutatja bionikus kezét

Ha sok ember képes lesz megfizetni az eszközt, a technológiát vagy a műtétet amely növeli képességeit, az átlagos teljesítőképesség a társadalomban elmozdul fölfelé. Ez azt jelenti, hogy ami ma normális, a jövőben hibának fogják tekinteni, mert egy csomó ember jobb lesz a normálisnál

- fejti ki Meyer.

Meyer például rámutatott a modern lézeres szemműtétekre, amik lehetővé teszik az emberek számára hogy 20/10-es látásuk legyen (egy ember 20/10-es látással 20 láb (kb. 7 méter) távolságból látja azt, amit egy normál ember 10 lábról). Amennyiben az ilyen eljárások megfizethetővé válnak a normál ember számára is, végül a tökéletes 20/20-as látás is átlag alattinak fog számítani. Ez mit jelent azok számára, akiknek 20/20-as, vagy rosszabb látásuk van és nem tudják finanszírozni a műtétet? Hogyan fog változni a munkaerőpiac, ha egy átlagos dolgozó többre lesz képes?

Mi nem gyorsabb autókról beszélünk. Olyan technológiáról van szó, ami képes lesz az emberi képességek fokozására.

- mondja Meyer.

bertolt-meyer-who-has-an--011.jpg

Bertold Meyer i-végtaggal

Thad Starner, a Georgia Technológiai Intézet egyik számítástechnikai professzora arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány évszázaddal ezelőtt a könyvek és kéziratok kizárólag a lakosság leggazdagabb rétegének voltak elérhetőek. Most a világon szinte bárki hozzájuthat könyvekhez vagy írott információkhoz, gyakran nagyon olcsón vagy akár ingyen az interneten és könyvtárakon keresztül. Starner szerint miközben sok ideig tartott áthidalni a szakadékot azok között, akik hozzáférhettek a könyvekhez és azok között, akik nem, ez a folyamat sokkal gyorsabban fog zajlani a modern technológiával.

Amikor az emberek valamit hasznosnak találnak, a kapitalizmus erősíti a demokráciát

 - mondja Starner.

Hozzátette: "Például ha csak a doktorok és ügyvédek képesek megfizetni 10.000 dollárt a mobiltelefonjukért, a cég első feladata lesz nagyobb célközönséget találni. Ez pedig azt jelenti, hogy lejjebb kell engedni az árakat."

Starner viselhető számítógépeken dolgozik évtizedek óta, és műszaki vezetőként segédkezik a Google Glass létrehozásában. Sok kutatása a bővített memóriával foglalkozik: hogy képes legyen tárolni az információt egy külső eszközön, például egy viselhető számítógépen, de gyorsan le is tudja tölteni azt a valóságba. Starner hisz abban, hogy a viselhető és beágyazott biotechnológiára való átváltás elkerülhetetlen.

maxresdefault_5.jpg

Thad Starner

Meg fog történni. Csak az a kérdés, mikor

Starner szerint nagyon számít az időzítés. Hatással van a költségekre, és az emberekben lévő igényre és a vágyra a kéznél levő technológiára. Rámutatott Simonra, az IBM érintőképernyős okostelefonjára, ami a 90-es években debütált 1 100 dolláros áron. Starner szerint bár a technológia jelen volt, a piac nem. Mire az iPhone 2007-ben debütált a technológia sokkal fejlettebb volt, az árak leestek, és a piac is készen állt. Kevesebb, mint egy évtizeddel később az amerikaiak 64 százalékának saját okostelefonja van. Ez illusztrálja az egyre gyorsabban áthidalható szakadékot.

Meyer nem volt olyan biztos abban mint Starner, hogy ez a technológia elkerülhetetlen. Az emberek talán nem szívesen vágnák le egyébként egészséges kezüket, hogy egy bionikus végtaggal helyettesítsék. Csakúgy, mint a korai okostelefon, ha az emberek nem hajlandóak elfogadni az új technológiát, ez nem is fog érvényesülni. És ahogy Meyer is rámutatott, nem nehéz elképzelni, hogy a lakosság hezitálna egy transzhumanista jövővel kapcsolatban.

"Érdekes, hogy mikor egy sci-fi a jövőt úgy ábrázolja, amiben az emberek képesek a technológiával fokozni testük funkcionalitását mindig disztópikus. Sosem egy jó jövő." - mondja Meyer. "Csodálkozok, ez miért van így."

Blogunkban már foglalkoztunk a témával, cikkeinket itt, itt és itt olvashatja.

(Szerző: Ombra)

Szólj hozzá

biológia transzhumanizmus kvantum Thad Starner bionikus kéz i-végtag Bertold Meyer