2015. jún 08.

Sztár lett a nemet váltó olimpiai bajnok

írta: vigyazo
Sztár lett a nemet váltó olimpiai bajnok

Obama szerint “bátor döntést hozott” Bruce Jenner

1745097732_4273056349001_08d26bfec3bc0e85a7f8079b9e564cf7-tmb2.jpg

„Szólítsatok Caitlynnek”- hirdeti Bruce Jenner, a Vanity Fair nevű magazin június 8-án megjelent kiadásában . Az Egyesült Államokban óriási visszhangot váltott ki az egykori olimpiai bajnok, az 1976-ban Montrealban tízpróbán aranyérmet szerző Bruce Jenner fotója. Az újság címlapján Bruce ugyanis felismerhetetlen külsővel, transznemű nővé operálva látható.

William Bruce Jenner a New York Állambeli Mount Kiscóban született, 1949-ben. Sportkarrierjét követően Amerikában nagy hírnévre tett szert. Különböző televíziós szerepekben tűnt fel, melyek közül a legismertebb a Keeping Up with the Kardashians nevű amerikai reality show. A műsor Bruce és harmadik felesége, Kris Kardashian családjának mindennapjaiba enged betekintést. Bruce és Kris közös házasságából két ikerlány született, de együtt nevelték Kris előző férjétől született 4 gyermekét is. Korábbi két feleségétől egy lánya és 3 fia született. 2014-ben 13 év után, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva Bruce Jenner legutóbbi házassága is felbomlott.

la-et-mg-kris-jenner-divorce-bruce-jenner-split-20140922.jpg

Feleségével, Kris Karadshiannal

2015 áprilisában Jenner azt nyilatkozta, hogy fiatal kora óta küzd nemi identitás zavarral és, hogy az egykori olimpikonban “belül egy nő lakozik”. Évek óta női ruhákba öltözött és az 1980-as évektől különböző hormonkezelő terápiákra járt, amit a Kris-szel töltött idő alatt abbahagyott.

la-et-mg-bruce-jenner-pictures-005.jpg

Tízpróbázó olimpiai bajnokként 1976-ban

Most azonban egy 10 órás arcplasztikai műtét és egyéb hormonkezelő beavatkozások után a jelenleg 65 éves Bruce Jenner új nevén, Caitly Jenner-ként állt a nyilvánosság elé.

2015 június elsején, Caitlyn-ként a Twitteren debütáló Jenner Guiness rekordott döntött: 4 óra alatt több mint 1 millióan követték az oldalát. Első tweet üzenetében megfogalmazza, hogy egy hosszú ideig tartó küzdelem után most boldog, mert végre az igazi önmagaként élhet. Jenner családja vegyes érzelmekkel fogadta az átalakulást. Gyermekei üdvözölték az új Caitlynt, egykori felesége Kriss, azonban nem érti, hogy Bruce

akkor miért vállalt gyerekeket és miért házasodott meg?

A hír a Fehér Házban is nagy figyelmet kapott. Barack Obama szintén a Twitteren fejtette ki véleményét Bruce átalakulásával kapcsolatban:

nagy bátorság kell ahhoz, hogy megoszd a történetedet

- posztolta az amerikai elnök, aki a napokban a júniusi hónapot a melegközösségek hónapjának nyilvánította.  

Ezt követően Obama egy másik internetes oldalon keresztül arra hívta fel a figyelmet, hogy minél többen osszák meg személyes történetüket az Organizing for Action website-on, mely az LGBT (magyarul: LMBT  Leszbikusok,MelegekBiszexuálisok és Transzneműek) jogaiért harcol. Obama szerint minden egyes történet számít az LGBT jogaiért való küzdelemben.

Az elnök üzenete nagy port kavart a közvéleményben: a támogató hozzászólások mellett, sokan bírálták Obamát és kiálltak a konzervatív bibliai értékrend mellett. Az eset kapcsán több amerikai keresztény egyház internetes oldalán jelentek meg hozzászólások, melyek továbbra is kitartanak amellett, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége. Sokak számára megdöbbentő, hogy egy férfi, aki úgy dönt, hogy női ruhákba öltözik és nőként él tovább, hirtelen óriási figyelmet kap, és szuperhősként üdvözli a média.

(írta: lidill)

Szólj hozzá

homoszexualitás transznemű olimpiai játékok Obama LMBTQ érték/ítélet Bruce Jenner