2015. jún 16.

Náhum sírja: Iraki keresztények védelmezik az ősi történelmi emléket

írta: vigyazo
Náhum sírja: Iraki keresztények védelmezik az ősi történelmi emléket

Közel az ISIS terrorhordája, mégis bátran őrzik a próféta sírját

nachuminterior.jpg

Ahogy az Iszlám Állam (ISIS) halálos terveit kovácsolja a közel-keleti kalifátusról, egy iraki keresztény család az ősi Ninive közelében szorgalmasan védi egy több száz éves zsinagógában található zsidó próféta sírját.

Az ősi asszír főváros, Ninive mellett egy keresztény család kész megvédeni a zsidó próféta, Náhum 2700 éves sírhelyét, miközben az ISIS haderői mindössze 10 mérföldre (kb.16 km) vannak.

A korai 1950-es években, Izrael függetlenségének kikiáltása után, az iraki kormányzati politika igyekezett megtisztítani területeit a zsidó néptől, így kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat az alqosi héberek is. 1949 és 1953 között az iraki zsidó lakosság 77% hagyta el az országot. Amikor ez történt, mesélte Asir Salaam Shajaa a sírvédők családfője, nagyapját felkérték, hogy őrizze és viseljen gondot az Alqoshban elhelyezkedő Náhum próféta-emlékműről. Az i. e. hetedik században élt Náhum próféta Ninive bukásáról szóló próféciájáról vált ismertté, ami az Ószövetségben olvasható. Több, mint 60 éve már, hogy Shajaa családja ígéretet tett a zsidó lakosságnak, hogy megőrzik a próféta vélt sírhelyét, de ahogy az ISIS gyilkos alakulatai haladnak előre, a munka egyre nehezebbé válik. A közelmúltban történt iraki hódítások ellenére, Shajaa optimistán áll a helyzethez, bízik abban, hogy az ISIS hadserege nem fogja elfoglalni Alqosht.

shajaa_sirhely_bejarata.jpg

Amikor az utolsó zsidó is elhagyta Alqosht, a nagyapámat kérték fel a sír felügyeletére és megőrzésére. Ennél, sajnos, nem tudok többet.

- nyilatkozta Asir Salaam Shajaa asszír keresztény a Christian Postnak.

Asir nagyapja után édesapja vette át a stafétabotot, ma pedig az ő feladata őrizni a sírt. A prófétához való viszonyáról így beszélt: „Náhum nem a mi prófétánk, de mivel egy próféta volt, tiszteletben tartom. Ilyen egyszerű.”

Még az kormányzati rajtaütés előtt, több ezer hívő zsidó látogatta Náhum sírját – Asir Salaam Shajaa ma is szívesen fogadja a látogatókat, és örömmel nyitja meg a zsinagóga kapuit az imádkozni vágyók számára.

„Nem tudom, mennyi ideig fog még a családom Irakban tartózkodni, szeretnénk elmenni, ahogy a legtöbb keresztény is szeretne. Habár, a fivérem azt mondja, hogy ő és a családja maradni fognak, és ha mi elhagynánk Irakot, majd ő és gyermekei vigyáznának a sírhelyre. Így vagy úgy, családban marad ez a feladat, ez Isten akarata.” - tette hozzá a sír őrzője.

Alqosh, ami az ősi Ninive városa fölé épült, egy történelmi kincsesládaként van számon tartva, hisz a héber örökség mellett egyaránt fellelhetőek korai keresztény és az asszír birodalmi leletek is. A több, mint 150 ezer lakosságú főváros, Ninive, a legnagyobb város volt a világ az i. e. hetedik században. Bár, a mezopotámiai város most romokban hever, még mindig egy többnyire érintetlen, 7,5 mérföldes (kb. 12 km) téglasánc veszi körül. Januárban az Iszlám Állam azzal fenyegetőzött, hogy lerombolja az egykori világváros megmaradt falait. Mióta a csoport befolyása és hatalma megnőtt, megszámlálhatatlan leletet rongáltak meg és loptak el. A februárban készült hírhedt kép jól demonstrálja a dzsihád ideológiáját: egy férfi kézi fúróval rombolja szét a moszuli Ninive Múzeum egyik asszír szárnyas bika védőistenséget ábrázoló szobrát. 

asszir_szoborrongalas.jpg

Asszír szoborrongálás

Legutóbbi rongálásuk Palmyrában történt, ahol az ISIS fegyveresei egy első századi híres oroszlánszobrot vertek szét darabokra. A fegyveresek célpontoknak látják ezeket a helyeket és tárgyakat, mivel legnagyobb vágyuk, hogy mindent elpusztítsanak, ami nem az iszlám történelmének a része, illetve minden olyat, amiket ők bálványimádó régiségeknek nyilvánítanak, ikonokat, szobrokat és fafaragványokat.skitso17.jpg

A májusi Rámádi meghódítása volt az ISIS legjelentősebb területi győzelme Irakban, mióta az Egyesült Államok vezette koalíciós erők légicsapásokkal kezdték sújtani a terrorcsoportot. Múlthéten, egy autóba rejtett bomba segítségével, a fegyveresek felrobbantották Rámáni északi hídját, így elvágva a város északi, eufráteszi bejáratát – mondták a helyiek. A város bukása felvetette a kérdést, hogy az Egyesült Államok elvesztette a háborút Iraqban és Szíriában, de Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke tagadta ezeket az állításokat.

A 9 hónapja kezdődött katonai kampány során 10 ezer ISIS harcost öltek meg a koalíció erői.

- nyilatkozta Antony Blinken amerikai miniszter-helyettes.

(Szerző: ilo)

Szólj hozzá

történelem terrorizmus hatalom emlékhely Biblia Irak ISIS Kereszténység Ninive Iszlám Állam érték/ítélet Náhum sírja