2015. jún 22.

Világkormányt állítana fel Ferenc pápa sztártudósa

írta: eisen64
Világkormányt állítana fel Ferenc pápa sztártudósa

A klímakutató szerint a Földön 1 milliárd ember számára van hely

72688912-1.jpg

“Ferenc, a renitens pápa” - ezzel a címmel gyűjtötte össze a Gépnarancs blog a katolikus egyházfő utóbbi időben tett “rendszerkritikus” nyilatkozatait, a bevándorlástól a hajléktalankérdésig. Nos, a pápa legradikálisabb választása elkerülte a szerző figyelmét: Ferenc ugyanis egy olyan sztártudósra bízta teremtésvédelmi enciklikájának a bemutatását, aki az ENSZ helyett egy “Globális Tanács” felállítását sürgeti, amelynek képviselőit beültetné a nemzeti parlamentekbe.

Hans Joachim Schellnhuber ennél meredekebb kijelentést is tett a 2009-es koppenhágai klímacsúcson: szerinte a hőmérséklet-emelkedés miatt Földön hatmilliárd ember pusztulhat el.

“Nagyon cinikusan azt mondhatnám, hogy ez a tudomány sikere lehet, mert ezzel legalább sikerül stabilizálnunk valamit,

nevezetesen elérhetjük azt a szintet, amennyi embert a bolygónk el tud hordozni, vagyis egymilliárd embert.

- mondta Schellnhuber professzor a New York Times beszámolója szerint annak kapcsán, milyen katasztrófát okozhat a Föld átlaghőmérsékletének 5 Celsius-fokos emelkedése.

Az amerikai lap által a klímaváltozás kérdésében az egyik legradikálisabb tudósnak nevezett Hans Joachim Schellnhuber igazi sztártudós: Angela Merkel és José Manuel Barroso tanácsadója, a Regensburgi Egyetem doktora, vendégprofesszor Oxfordban és a klímakutatás szentélyének számító Potsdam Intézet alapítója. Vezetésével 2012-ben a Világbank jelentést készített, amely a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését elemezte.

par8203240.jpg

Schellnhuber társadalmi kérdésekben is markáns álláspontot képvisel: a Föld védelmében új, globális jogkörrel rendelkező szervezetet állítana fel az ENSZ helyett. A Globális Tanács feladata lenne annak biztosítása, hogy bolygónkon a hőmérséklet ne emelkedhessen 2 Celsius foknál magasabbra az ipari forradalom idején mért értékekhez képest.

A Globális Tanács tagjait a Föld valamennyi állampolgára választaná közvetlen szavazással. A Tanács egy “Föld Alkotmányt” fogadna el, amely az ENSZ Alapokmányának a helyébe lépne. A Tanács kötelező jelleggel képviselőket küldene a nemzeti parlamentekbe a globális célok megvalósítása érdekében. Azokat pedig, akik megsértik a “Föld Alkotmányt” Schellnhuber professzor a “Planetáris Bíróság” elé állítaná, amely szintén transznacionális jogkörrel rendelkezne.

climate-change.jpg

Ferenc pápa három személyre bízta a sajtóban forradalmi jelentőségűként beharangozott új, a Vatikán szóvivője által hivatalosan teremtésvédelmi enciklikának nevezett dokumentum bemutatását. Két magas rangú egyházi személy - Peter Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanács elnöke és John Zizioulas pergamoni metropolita, az ortodox egyház és az ökumenikus patriarkátus képviselője - mellett a tudományos világot Hans Joachim Schellnhuber professzor képviselte. A zöld enciklika volt az első ilyen dokumentum, amelynek elkészítése teljes egészében Ferenc pápa nevéhez fűződik. 

Az enciklikáról itt olvashatnak bővebben, a teljes szöveget pedig itt találják:

francisencyclicalcna_180615.jpg

Schnellnhuber professzor elméletéről ezen az előadásán beszél részletesen:

Szólj hozzá

írás klímaváltozás vatikán világkormány ENSZ Ferenc pápa Hans Joachim Schellnhuber