2015. jún 24.

Wikipédia: A történelem 10 legfontosabb személye

írta: mbrave
Wikipédia: A történelem 10 legfontosabb személye

A lista több millió felhasználó értékelése alapján készült

whos-bigger-615x290.jpg

A poszt végén Ön is szavazhat!

Jézus Krisztus a legbefolyásosabb személy az emberiség történelmében. Ezt az eddig is közismert és már sok kutató által bizonyított tényt, most két IT-professzor is megerősítette, akik több mint ezer történelmi személy véleményformáló hatását vizsgálták a Wikipedia szócikkek alapján,

kezdve Elvistől Beethovenig, Sztálintól Viktória királynőig

Egy olyan algroitmust írtak, ami a közösségi enciklopédia angol nyelvű adatbázisában kimutatta és pontozta, hogy kik és mekkora hatással voltak az abban szereplő több millió témára és személyre. Steven Skiena és Charles Ward, a Brook Egyetem professzorai, a kapott pontokat sorrendbe rendezve állította föl a száz fős listát. Véleményük szerint a program döntése könnyen megérthető:

Történelmi léptékben Jézus elképesztően sikeres, hiszen halála után kétezer évvel is több mint két milliárd követőt tudhat maga mögött. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy Jézus a valaha volt legkiemelkedőbb személyiség.

Míg az első hely nem okozott nagy meglepetést, érdekes, hogy a negyedik helyen szereplő Mohamed-et Napóleon és Shakespeare is megelőzte. A francia császáron kívül még Nagy Sándor került be a Top 10-be, aki a kilencedik legbefolyásosabb személyiségként határozott meg a program. Színtén érdekes, hogy tanítója, Arisztotelész a nyolcadik lett. Három amerikai elnök szerepel a legnagyobbak között: Abraham Lincoln (5.), George Washington (6.) és Thomas Jefferson (10.).

 Íme a tíz legnagyobb: 

jesus_cover_1.jpg

1. Jézus Krisztus

2. Bonaparte Napóleon

3. William Shakespeare

4. Mohamed

5. Abraham Lincoln

6. George Washington

7. Adolf Hitler

8. Arisztotelész

9. Nagy Sándor

10. Thomas Jefferson

Szólj hozzá

wikipédia Jézus Napóleon Shakespeare Mohamed érték/ítélet