2015. jún 25.

A drúzok megállíthatják az Iszlám Államot?

írta: vigyazo
A drúzok megállíthatják az Iszlám Államot?

"A mi harcunk a Nyugat harca" - üzenik Amerikának

853e9bea-46c4-4472-a07a-faa0e1a4c7e9_16x9_788x442.jpg

Izrael északi határán, a Golán-fennsík szíriai oldalán élő drúz közösség több, mint 20 tagjának június 11-ei lemészárlása csak a kezdete lehet a harcok továbbterjedésének Szíriában. A szíriai drúzok attól tartanak, hogy hamarosan a jazidik, a kurdok és más kisebbségek sorsára jutnak, ha az Iszlám Állam eléri falvaikat. Ugyanis Bashar al-Assad elnök visszavonta csapatait a területről, hogy Damaszkusz védelmét biztosítsa, viszont az etnikai kisebbség így védelem nélkül maradt. - számolt be az atv.hu hírportál, valamint a szombat.org.

A főként Szíriában, Libanonban, Izraelben és Jordániában élő drúz egyistenhívő vallási közösség létszáma alig haladja meg az egymilliót. Az iszlám síita ágából kialakult etnikum sajátos tanrendszerrel rendelkezik, melynek egy része állítólag a nép számára is titkos. Vallásuk egyik alappillére, hogy tiltják a vegyes házasságot, kizárólag egymás között házasodhatnak. Emellett hisznek a reinkarnációban, amely szerintük hétszer történik meg mindenkivel. A lélekvándorlásba vetett hitük miatt a drúz katonák nem ismerik a halálfélelmet, és ennek köszönhetően komoly hírnevük van a hadseregen belül. Ugyanis szabályaik alapján lojálisak minden olyan államhoz, amely biztosítja számukra a letelepedést és vallásuk gyakorlását. Ennek értelmében szolgálnak a hadseregben, elfogadják a helyi törvényeket és szerepet vállalnak a közéletben.

a-libanoni-druz-kozoseg-tagjai-valsagtanacskozast-tartanak-1024x651.jpg

Libanoni drúz közösség tanácsot tart

Így volt ez Szíriában is, ahol kiálltak Assad elnök rezsimje mellett magukra vonva az összes lázadó fegyveres csoport haragját. Az utóbbi hetekben azonban már nem küldenek katonákat a seregbe, mióta magukra maradtak a térségben, kiszolgáltatva szélsőséges iszlamista csoportoknak. Így az Al-Kaida terrorszervezethez kapcsolódó an-Nuszra Front mészárlásának is, akik a június 11-ei gyilkosságokat elkövették.

A 700-as klub június 19-ei adásában Hamad Aiwat drúz újságíró elmondta, hogy a helyzet elkeserítő. Bármikor kitörhet a fegyveres konfliktus, ezért felkészülnek, hogy támogatni és segíteni tudják szíriai társaikat. Ayoob Kara a Knesszet egyik drúz tagja pedig arra figyelmeztet, hogy ez nemcsak az etnikai közösség harca.

Amerikának és az egész nyugatnak meg kell értenie, hogy a drúz nép harca egyben a nyugat harca is. Ez az egész világ problémája!

- mondta Ayoob Kara, továbbá hozzátette: mivel arabul minden nap azt hajtogatják, hogy Európába akarnak menni, Európából pedig Amerikába, és mindenhová.  Ez elvezethet a harmadik világháborúhoz. Ezt még itt kell megállítanunk. És hogyan tudjuk megállítani? Ha támogatjuk a drúzokat és más nemzeteket."

21_b.jpg

Ayoob Kara a Knesszet egyik drúz tagja

A támogatás elsősorban fegyverek vásárlására irányul. Több millió dollárt igyekeznek összegyűjteni, hogy felfegyverezzék az etnikai csoport tagjait, akik hajlandóak harcolni. Az izraeli drúz közösség aktívan lobbizik fegyverszállítmányokért, hogy segíthessenek szíriai testvéreiknek megvédeni magukat egy esetleges dzsihadista támadással szemben. Ugyanis jelentések szerint az Iszlám Állam folyamatosan növeli befolyását a Golán-fennsík Észak-Izraelre néző szíriai oldalán, amely stratégiai szempontból kulcsfontosságú. Mivel az Iszlám Állam ilyen közel van, elképzelhető, hogy az izraeli-szír határ lehet a Közel-kelet következő tűzfészke.

A témával kapcsolatban még itt és itt olvashat bővebben.

(Írta: meme)

Szólj hozzá

vallás iszlám terrorizmus hatalom drúzok Izrael ISIS Szíria Közel-Kelet Iszlám Állam