2015. jún 26.

Betilthatják az Elfújta a szélt is

írta: eisen64
Betilthatják az Elfújta a szélt is

A konföderációs zászló elleni kampány áldozata lehet a film és a könyv

goneatlantagewonden.jpgA charlestoni templomban elkövetett mészárlás után mozgalom indult az Egyesült Államokban a polgárháborúban a déliek által használt konföderációs zászló eltüntetésére. A kampányról - amelyben politikusok, médiaszereplők mellett a legnagyobb áruházláncok is részt vesznek - az index írt részletesen. A lista napról napra bővül. A nagy vihart kavart mozgalom már az irodalmat és Hollywoodot is elérte: már a 20. század legnépszerűbb regényének, az Elfújta a szélnek a betiltását követelik, az ebből készült 8 Oscar-díjas filmmel együtt.

Margaret Mitchell regénye a Biblia után a második legnagyobb példányszámban kiadott könyve. A fiatalon autóbalesetben elhunyt írónő egyetlen műve a polgárháború idején Délen játszódik. A monumentális, több mint 1000 oldalas könyv egyszerre egy szerelmi háromszög története, emellett a rabszolgatartó Dél világának realista - a kritikusok szerint idealizált - bemutatása.

still-of-clark-gable-and-vivien-leigh-in-gone-with-the-wind-_1939_-large-picture.jpg

1939-ben Clark Gable és Vivien Leigh főszereplésével legendás film is készült a regény alapján. Az Elfújta a szél 8 Oscart gyűjtött be, köztük a legjobb film díját. Máig rekorder a mai áron számított 1,6 milliárd dolláros jegybevételével.

A nagy példányszámú New York Post most meglovagolva a konföderációs zászló elleni közhangulatot, az Elfújta a szél betiltását követeli.

Margaret Mitchell bestsellere azt ábrázolja, hogy a Polgárháború egy nemes, de végül elbukott ügy volt ... ezért a rasszista zászlóval együtt a múzeumban a helye.

Scarlett O’Hara az atlanatai csata sebesültjeivel és a konföderációs zászló

A déliek zászlója a regény új magyar kiadásának a címlapján is feltűnik:

614741_5.jpg

A tiltásnak persze ellentés hatása is van: a kampány hatására megnőtt az érdeklődés a konföderációs brand iránt. A legendás déli rockzenekar, a Lynyrd Skynyrd Sweet Home Alabama című dalát az elmúlt napokban több százezren nézték meg a Youtube-on, arra számítva, hogy hamarosan a videómegosztókat is elérheti a tisztogatás:

Szólj hozzá

lincoln oscar díj hollywood érték/ítélet Rabszolgatartás