2015. jún 27.

Törvényesíthetik a poligámiát is Amerikában?

írta: vigyazo
Törvényesíthetik a poligámiát is Amerikában?

A Legfelsőbb Bíróság döntése megnyitotta az utat a házasság korlátlan kiterjesztése előtt

wireap_9673b3bba0d9471ab228d8fc95beac7b_16x9_992.jpgAz amerikai Legfelsőbb Bíróság döntésének indoklása megnyitja az utat a poligámia törvényesítése előtt állítja a Politico magazin. A többségi álláspontot megfogalmazó bírák szerint a "kormányzatnak el kell ismernie a magánszemélyek egymás iránti szeretetét, hűségét, elkötelezettségét és a családhoz való jogát", továbbá megerősítik, hogy a házasság jogát nem lehet az ellentétes neműek kapcsolatára korlátozni.

A bírák szerint a házasság alapjog, amelynek nincsenek korlátai. Sőt, Anthony Kennedy főbíró szerint akit még Ronald Reagan nevezett ki 1988-ban, de a melegházasság ügyében a liberális bírákkal szavazott, és voksa most döntőnek bizonyult az 54 arányú határozat meghozatalakor a házasság univerzális értelmezését a Biblia is alátámasztja: "Nem jó az embernek egyedül lenni." Kennedy bíró szerint a társadalomnak joga van folyamatosan újraértelmezni a házasság tartalmát. Ebből következik, hogy nincs elvi akadálya annak, hogy a jövőben további korlátokat szüntessenek meg: a szexuális irányultság szerinti diszkrimináció után

nincs ok arra, hogy a házasságban részt vevő személyek számát indokolatlanul két főben korlátozzák.

Az, hogy ma a poligámia társadalmi tabunak számít még, nem lényeges ebből a szempontból érvel az amerikai lap. Ahogy a melegek néhány évtized alatt le tudták rázni magukról a társadalmi előítéleteket, úgy a többnejűség (sőt a többférjűség is) egy generáción belül elfogadottá válhat. Különösen, ha ezzel meg lehet nyerni a muszlim lakosság támogatását is.

screen_shot_2015-06-26_at_10_46_22_am.jpg

A Fehér Ház Facebook-oldala is új nyitóképpel köszöntötte a döntést

Más civil kezdeményezések is indultak már, többek között a ma még vérfertőzésnek tekintett családon belüli szexuális kapcsolatok legalizálására, erről itt olvashatnak.

Szólj hozzá

homoszexualitás melegházasság Biblia Obama Egyesült Államok Kereszténység Fehér ház meleg-lobbi érték/ítélet Legfelsőbb bíróság