2015. júl 02.

"Köszönjük Magyarország!": Menekültek, akik a Boko Haram halállistáján voltak

írta: vigyazo
"Köszönjük Magyarország!": Menekültek, akik a Boko Haram halállistáján voltak

Tisztelik a magyar kultúrát, hálásak a befogadásért

Videóriportot készített az atv.hu munkatársa a bicskei menekülttábor két nigériai lakójával. Elmondták, hogy a Boko Haram terrorja elől menekültek Észak-Afrikán és Törökországon át, de Magyarország az első hely, ahol keresztény hívőként biztonságban érzik magukat. Hálásak a menedékért és a barátságos fogadtatásért, és számukra - mint hangsúlyozták - a magyar kultúra valóban tiszteletre méltó.

A 176 millió lakosú Nigéria Afrika legnépesebb, legfejlettebb, és legiparosodottabb állama. A népesség 50 %-a városlakó, de így is több mint 12,4 millió ember éhezik a szárasság és különféle kártevők miatt. A lakosság fele muzulmán, 40%-a keresztény, 10%-a törzsi vallású. Északi területein különösen aktív a Boko Haram nevű muzulmán fundamentalista szervezet, mely folyamatos terror alatt tartja a lakosságot. Városokat gyújtanak fel az ott élőket lemészárolják, így azok gyakorlatilag megszűnnek létezni. A támadások során főként azok a gyermekek és nők vesztik életüket, akik már nem tudtak az érkező halálosztagok elől elmenekülni. A Boko Haram támadásai miatt több tízezren haltak meg el az afrikai országban, és közel másfél millió ember volt kénytelen elhagyni a lakhelyét. A videóriport két szereplője is e miatt volt kénytelen megválni otthonától, hogy új, biztonságot nyújtó hely után nézzen.

"Nigériából jöttem, itt találtam menedéket és itt is szeretnék élni Magyarországon. A nevem Sámuel. Hálás vagyok ezért az országért Istennek, mert ez egy keresztény föld. Nagyon szeretem ezt az országot, ide húz a szívem és minden, ami velem kapcsolatos. Köszönet a magyar embereknek és a vezetőiknek. A világon nagyon sok ember él de ez itt egy békés föld és Isten áldása van ezen a földön.

Örülök, hogy itt lehetek, mert a magyar emberek kedvesek velünk, gondoskodnak rólunk.

Bár Afrikában nem mindenhol zajlik háború, de mindenütt vannak problémák, akár rosszabbak is, mint a háború: gazdasági, szociális gondok, közbiztonsági problémák... nagyon sok gond van Afrikában.

Otthon majdnem megöltek, de Isten megmentett. 

Törökországban nagyon nehéz az élet, mert ők nem keresztények. Ha imádkozni szeretnél az probléma, ha hálát akarsz adni, az probléma. Nem járhatsz templomba a muszlimok miatt, de itt szabadok vagyunk! Itt az emberek értik az életet, ismerik az emberi jogokat és a kereszténység is elfogadott.

Nem értem, a muszlimok miért akarnak keresztény országokba költözni? Hiszen ott van nekik Szaúd-Arábia, Délkelet-Ázsia, Líbia. Miért nem oda mennek?

Korábbi posztunkban írtunk arról, hogyan élte túl egy lelkész a dzsihádista kivégzőosztag sortüzét a Közép-Afrikai Köztársaságban. A lelkész személyes beszámolója itt olvasható, a vele készült interjú pedig itt

Szólj hozzá

afrika dzsihád hatalom nigéria menekültek menekülttábor Magyarország boko haram érték/ítélet