2015. júl 06.

Svéd modell: Gyerekeket vezényeltek a göteborgi Pride-ra

írta: vigyazo
Svéd modell: Gyerekeket vezényeltek a göteborgi Pride-ra

120 óvodás lengette a szivárványos zászlót és skandálta a jelszavakat

sved_gyerekek.jpgJoggal tette szóvá az index ma, hogy egy Facebook-oldal hamisított fotókkal kelt hangulatot a melegfelvonulás ellen. A kamu képen az látszik, amint két bőrtangás férfi a nyakában, illetve kézen fogva visz egy-egy gyereket a Pride-ra. Az eredeti képen azonban nincsenek gyerekek, és nem is Pesten készült, hanem Párizsban. A probléma azonban a kiskorúak kiszolgáltatottsága a szexuális propagandával szemben valós, mint az atv.hu mai híre rávilágított.

A svédországi Göteborgban egy egész óvodányi, nem kevesebb, mint 120 gyereket vezényeltek ki a West Pride elnevezésű melegfelvonulásra.

sved_gyerekek2.jpg

A gyerekek a hír szerint nem csak passzív szemlélődők voltak: szivárványos zászlókat lobogtattak, miközben a mozgalom jelszavait skandálták. A svéd Expressen tudósítása szerint az óvodásokat nagyjából egy hétig készítették fel az eseményre. Az óvoda idén második alkalommal vitte ki a gyerekeket a felvonulásra.

Az esetről Sara Ghazi óvónő azt mondta: az emberi méltóságra és arra oktatják a gyerekeket, hogy nem számít a nemi irányultság, sem a bőrszín. Arra szeretnék ösztönözni a gyerekeket, hogy merjenek különbözni egymástól.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a 3-6 éves gyerekek megértik-e a felvonuláson látott és hallott dolgokat és a megtanult szlogeneket, az óvónő igennel válaszolt.

A svédországi óvodák gendersemleges szemlélete számos vitát generált az elmúlt években. A stockholmi Egalia nevű óvoda néhány évvel ezelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy „nemsemleges” szóhasználattal (például megszólítással), játékokkal és dekorációval vette fel a harcot a „hagyományos nemi sztereotípiák” ellen.

Svédországban egyébként még tiltakozni sem egyszerű az agresszív melegpropagandával szemben, amelyet állami eszközökkel is védenek. Törvény tiltja például, hogy nyilvánosan idézzék a homoszexualitást elítélő bibliai szövegeket, aki megteszi, börtönbüntetésre számíthat, mint ez a lelkész. Magyarországon ezt még szabad, mi is megtettük, itt és itt.

Szólj hozzá

család melegházasság Svédország Pride LMBTQ meleg-lobbi érték/ítélet