2015. júl 10.

Kit érdekel a Hold? Obama törölte Kennedy álmát

írta: vigyazo
Kit érdekel a Hold? Obama törölte Kennedy álmát

1972 óta nem járt ember 500 kilométernél távolabb a Földtől

17vcypsr77y31jpg.jpgJ.F. Kennedy számára nem csak a hidegháború megnyerése miatt volt fontos, hogy az ember a Holdra léphessen. “Még ebben az évtizedben eljutunk a Holdra” - ígérte Kennedy, és ez az ígéret megvalósult, annak ellenére, hogy egy hónappal később kitört a kubai rakétaválság, és 14 hónappal később az elnököt alig 360 kilométerre északra, a szintén texasi Dallasban meggyilkolták. Azt azonban Kennedy aligha gondolta, hogy a holdutazások alig három és fél évig tartanak majd, és közel fél évszázada, Nixon elnök óta egyetlen űrhajós sem járt a Hold felszínén.

Kennedy 1962. szeptemberi houstoni beszéde itt olvasható magyarul.

"Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek" - hangzottak hét évvel később Neil Armstrong szavai, az Apollo program sikerrel zárult. Mára az Obama adminisztráció másként vélekedik a Holdról: az utóbbi időben számos világűrrel foglalkozó szervezet fogott össze, hogy megalapítsák az Alliance for Space Development-et (Szövetség az Űr Fejlesztéséért). Egyik célja a Nemzetközi Űrállomásról a jövő privát űrállomásaira való átállás, valamint az űrutazás költségeinek csökkentése. A programból azonban feltűnően hiányzik az állandó emberi létesítés kiépítése a Holdon.

Az Apollo-11 legénysége: az első Holdra szállás

Annak ellenére, hogy hosszú időn keresztül az emberiség nagy álma volt egy holdbéli otthon, kísérőnk felszíne most mintha kevésbé számítana: tudomást veszünk ugyan a létezéséről, de inkább nem beszélünk róla, és nem is látogatjuk meg.

Vajon mi okozta azt, hogy ami eddig az emberi faj számára a leglogikusabb lépésnek tűnt a Föld határain túlra való kilépés folyamatában, az egyszerre ilyen tabutémává vált? Pedig kétségkívül igaz: ha szeretnénk egy állandó, földön kívüli települést létesíteni, ennek megvalósítására elsőként a saját bolygónk kísérője lenne a legésszerűbb helyszín.

Egy Holdon létesített bázisnak több előnye is van egy űrállomással vagy akár egy marsi támaszponttal szemben 

Egy űrállomással ellentétben például egy ilyen jellegű településnél nem kell számolni nagymértékű illabilitással, nem okoz problémát az irányítása, nem kell annyira ütközésektől tartani. Fontos szempont az is, hogy egy totális vákuumban elhelyezkedő űrállomással szemben egy felszíni bázis hozzáférne számos erőforráshoz például ásványok formájában – habár a Holdon talán kevesebb ilyen jellegű forrás lelhető fel, mint a Marson.

544_12.jpg

Kennedy űrközpont

Nem csupán az űrállomások a Hold ellenlábasai: számos ember természetesen azonnal a Marsot célozná meg következő lépésként az űr meghódításában. A SpaceX űrszervezet is ezt tűzte ki végső célként, a Hold belakását kihagyva a közbeeső lépések közül. Mindenesetre a Mars csak akkor kerül majd elérhető közelségbe, ha a technológia már elég fejlett lesz ahhoz, hogy hosszabb utat is meg lehessen tenni az űrben, és biztonságosan tudjon embereket szállítani más bolygók felszínére.

Egy holdi bázis létesítésének feladása nem új keletű jelenség. Az első Holdra szállást megelőzően vetette fel az USA és a NASA politikai vezetése az emberlakta űr ötletét, és számos terv jelent meg egy holdi bázis létesítésére.

A korai űrprogram a hidegháború idején a Moszkva elleni űrverseny alatt zajlott le.

Ezek az ötletek mérföldkövek voltak az űrkutatásban, ám akkoriban olyan regényes képzeteknek tűntek, mint az újra felhasználható űrrepülőgépek, az atommeghajtású rakéták, űrállomások, vagy marsi küldetések. Amikor azonban az USA az űrprogram vége felé közeledett, és sikeresen eljuttatott embereket a Holdra, egy holdi bázis létesítése már egyáltalán nem tűnt olyan óriási lépésnek.

Ezek után már nem foglalkoztak komolyan a Holdra szállás gondolatával, George W. Bush kormányra jutásáig, aki elindította a Constellation (Csillagkép) űrprogramot. Ez tartalmazta többek között (a Columbia katasztrófája miatt) az űrrepülőgépek tesztelésének leállítását, kitűzte célként, hogy 2020-ra ismét embert küldjenek a Holdra, valamint egy Holdi település létesítését is tervbe vették. Végül azonban a program kikerült a költségvetési tervezetből, és leállították. Obama kormányra jutása után pedig teljesen más feladatokat kapott a NASA: az SLS hordozórakéták és az Orion továbbfejlesztése a cél; ezekkel az eszközökkel emberek nélküli expedíciókat lehetne indítani az univerzum más részei felé.

Miután tehát a Hold lekerült az űrprogramok céljainak listájáról, az egyetlen megvalósítható küldetés, amit a NASA fel tud dobni, és karnyújtásnyira van a jelenlegi technológiai és költségvetési lehetőségektől, az Asteroid Redirect Mission. (Célja egy Földhöz hasonló aszteroida meglátogatása és vizsgálata.)

cf5lp_buoae4kmh.jpg

A bolygókutatók ellenzik ezt a küldetést

Az ellenállásnak az az oka, hogy szerintük ez a program kevés tudományos haszonnal kecsegtet. Nem várnak sok mérnöki és technológiai hasznot sem, amennyiben a hosszú távú cél egy véglegesen belakott űr. Az űrrepülés eddigi történetében szerzett tapasztalatok ugyanis csupán kis mértékben alkalmazhatóak a bolygók erőforrásainak kiaknázásához; egy állandó település fenntartásához más technológiák szükségesek.

Apollo-17: az utolsó emberek a Holdon

Amennyiben szeretnénk elindítani egy programot az űr meghódításáért, elsősorban azt kell eldönteni, hogy mik legyenek a hosszú távú célok, és ezek alapján kell elkezdeni cselekedni. Ha az erőforrások és támogatások korlátozottak, az ügynökségek és a politikai vezetők nem pazarolhatják ezeket a limitált forrásokat olyan célokra, amelyek nem igazán számottevők.

download9-1024x768.jpg

Egy állandó emberi település létrehozása az Űrben bizonyára nemes cél, amely végső soron újradefiniálná, legalábbis tágítaná az emberiség fogalmát. Ez azonban olyan terv, amelynek létrehozásához időre van szükség. A legjobb dolog, amit tehetünk az, hogy ezen a célon és a hozzá vezető úton tartjuk a szemünket: ezen az úton pedig a legelső lépés lehet egy állandó otthon a fejünk felett, az éjszakai égbolt legfényesebb világítótestének felszínén.

(Írta: blueberry)

Szólj hozzá

űrkutatás kvantum Obama Constellation NASA Mars Orion Holdra szállás George W. Bush SpaceX Kennedy SLS Alliance for Space Development