2015. júl 16.

(18+) Beárazott testrészek, veszélyes műtétek: virágzik a magzatszerv-kereskedelem

írta: mbrave
(18+) Beárazott testrészek, veszélyes műtétek: virágzik a magzatszerv-kereskedelem

Rejtett kamerás videóra vették az amerikai abortuszvédő szervezet vezetőjének ajánlatát

dr_-nucatola.jpgKét nap alatt kétmillióan látták a YouTube-on ezt a megdöbbentő rejtett kamerás videót, amin a Planned Parenthood abortuszvédő szervezet igazgatója magzatok testrészeit árulja, vacsora közben egy elegáns étteremben. A kongresszus azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben, ami az elnökválasztási kampányra is hatással lehet. Posztunkban a leleplező videó magyar felirattal, az amerikai reakciók pedig itt. Frissítés: megjelent a második videó is, itt lehet róla olvasni.

Illegális szervkereskedelem és gyilkosság vádjával néz szembe Amerika legnagyobb, legismertebb és legnagyobb hatású abortusz hálózata, a Planned Parenthood (PP). A klinikáin éves szinten 300 ezer abortuszt végrehajtó szervezet vezető tisztségviselőjét egy életpárti intézet aktivistái keresték fel, magukat vásárlóknak állítva. Azt mondták, hogy tudományos kutatásaikhoz nagy tételben magzatok szerveire van szükségük, és erre árajánlatot is kértek.

illustration_of_unborn_baby_810_500_55_s_c1.jpg Az "árú": testrészek rendelésre 

A PP egyik igazgatója, Dr. Nucatola bemutatta a rendelkezésre álló készleteket, az eljárást és végül egy árlistát is. A döbbenetes videót két nap alatt több mint két millióan nézték meg. Ezt magyar felirattal mi is közzétettük a poszt végén. A videó készítői ráadásul azt állítják, hogy nem egyedi esetről van szó, hanem az egész szervezetet ráépült az üzletszerű szervtermelésre, sőt ennek során többször a terhes nők életét is veszélyeztették. Az amerikai képviselőház azonnali meghallgatást kezdeményezett az ügyben. Ha a vádak igazak, az akár a nagynevű "abortuszgyár” bukását is jelentheti.

A CC gomra kattintva lehet behozni a magyar feliratot.

Kezdjük a szervkereskedelemmel. A magzatok szervei iránt elsősorban tudományos kutatóintézetek érdeklődnek, de egyes testrészek akár donorszervként is felhasználhatók. Hátborzongató, ahogy Dr. Nucatola egy pohár vörösbor mellett, salátát csipegetve kedélyesen felvázolja a kereslet-kínálat aktuális helyzetét a “szervpiacon”:

"Mostanában sokan akarnak sértetlen szívet azért, hogy a színuszcsomót kivegyék. Meg is lepődtem, mert nem is tudtam, hogy ezek erre is alkalmasak. Szintén tegnap mondták előszőr, hogy tüdőt rendelnének tőlünk...

Ezen kívül, amint már mondtam, ahány ép májunk csak van, azt mind elviszik. Nagyon nagy rá a kereslet.

...De vannak, akiknek a végtagok kellenek, ami egyszerű eljárás, mert könnyű kivenni, bár fogalmam sincs mire kellenek nekik, talán izomhoz akarnak jutni belőle."

Ez így önmagában maximum etikátlan és visszataszító, de semmi esetre sem törvénytelen. Az anya egy abortuszklinikáról nyilván nem viszi magával a megölt magzatot, így az a klinika birtokába kerül, akik így “hasznosíthatják” tudományos, vagy orvosi célra. A Planned Parenthood azonban nem adományozza a szerveket, hanem pénzt kér értük:

Tudja, sok számot mondhatnék, de az árlista nagyjából 30 és 100 dollár között van, az intézettől és a szervtől függően.

Ez a 30 és 100 dollár közötti összeg szövetenként értendő, így egy magzaton akár több ezer dollárt is “kereshetnek”, a szokásos állami támogatáson túl, amit magáért a műtétért kapnak. Dr. Nucatola nyolc abortuszt is elvégez egy nap, így a “műszak” végére a hálózat nagy mennyiségű “eladható termékhez” jut. Ha a vádak igaznak bizonyulnak, és kiderül, hogy ez általános gyakorlat a PP-nál, akkor ezt a mennyiséget meg kell szorozni 820 klinikával és több ezer orvossal, akik a Planned Parenthood hálózatában dolgoznak. Az extra bevételeket adományként könyvelik el.

A szervkereskedelem tiltott az összes civilizált országban, ráadásul az Egyesült Államokban egy korábbi eset kapcsán külön törvényt is hoztak az abortált magzatok méltóságának védelmére:

Egy abortált magzat testrészeinek kereskedelmi forgalomba hozása tíz évig terjedő szabadságvesztéssel és/vagy 500.000 dollár bírsággal büntetendő.

(Amerikai Büntető Törvénykönyv, 42, 289g-2)

A Planned Parenthood nem tagadja, hogy magzatok szerveit tudományos kutatásokra adományozza, de azt igen, hogy pénzt kapna ezekért. A képviselőházi meghallgatás során megvizsgálják a felajánlásokat és az eladományozott szervek listáját is. A rejtett kamerás videófelvételen elhangzottakat maga a szervezet sem tagadta, de megvágottnak és manipulatívnak tartja azt, annak ellenére, hogy egyértelműen elhangzik, hogy konkrtét összegeket kérnek a szervekért.

pba4.jpgAmikor már csak egy mozdulat hiányzik a megszületéshez...

A következő pont a tömeges gyilkosság vádja, pontosabban a “részleges születés abortusz” módszer elterjedt használata, ami során a 16 hetesnél idősebb magzatot élve húzzák ki az anyaméhből és csak akkor szúrnak egy méreginjekciót a koponyájába, amikor már a fejét leszámítva teljesen “megszületett”, azaz kijött az anyaméhből. 2003 óta törvény tiltja ezt a gyakorlatot:

A magzat kihúzása épen és élve egy abortusz során éve születésnek minősül a szövetségi törvények szerint, így minden további lépés, ami a megölésére irányul, emberölésnek minősül.

(Amerikai Büntető Törvénykönyv, 1, 8)

A 'részleges születés abortusz' szövetségi bűncselekmény. Két évig terjedő szabadságvesztéssel és/vagy 250.000 dolláros bírsággal büntetendő.

A nyilvánvaló törvényi állásfoglalás ellenére a videó tanúsága alapján továbbra is használják az élve születéssel járó abortuszt, mégpedig azért, mert csak így lehet garantálni, hogy a magzat szervei ne roncsolódjanak. (Magyarán szólva azért, hogy értékes maradjon az áru. Nem mintha a normál módszer “humánusabb” lenne, amikor is a méhen belül ölik meg a magzatot és feldarabolva “kaparják ki” az anyaméből.)

Dr. Nucatola még azt is hozzáteszi, hogy munkanap elején megnézik a rendelést, hogy az abortusz során vigyázni tudjanak az igényelt szerv épségére:

Nagyon gyakorlottak vagyunk abban, hogy szivet, tüdőt, májat emeljünk ki, mert tudjuk, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy ne nyomjuk össze őket.

Ez a morbid gondoskodás különösen visszatetsző annak a szervezetnek a szájából, akik magukról azt állítják, hogy csakis a nők jogai érdeklik őket. A magzat épségben való kihúzása ugyanis indokolatlanul megnöveli az abortusz műtéti kockázatait, ami semmiképpen nem érdeke a páciensnek, csakis a klinikánakDr. Nucatola szerint az orvosok még a bevált műtéti módszereiket is hajlandóak megváltoztatni, hogy teljesíteni tudják a rendelést és ép szerveket tudjanak leszállítani. 

obama_planned_parenthood2.jpg"A Planned Paretnhood megbízható barát a nők számára, Isten áldja a munkátokat" - üdvözölte a szervezet kongresszusát Barack Obama

plannedparenthood.jpg"Szeretem a Planned Parenthoodot, és nektek is ezt kellene..." Hillary Clinton

Ha a szervkereskedelem és a tömeges gyilkosság vádja beigazolódik, akkor ez alighanem a hálózat végét jelenti, ami különösen fájdalmas lesz Barack Obama számára, aki 2013-ban beszédet is mondott a szervezet rendezvényén. Mint mondta, mindenben támogatja őket és a nők könnyű abortuszhoz való jogát.

Az elnöki stáb érzéketlenségét mutatja, hogy a botrány kirobbanásakor képesek voltak az alábbi twitter üzenetet kirakni az elnök neve alatt:

“Mi valljuk, hogy minden gyerek megérdemel egy lehetőséget. Nem csak némelyek. Nem csak a sajátjaink.”

 

Szólj hozzá

abortusz Obama ertekitelet Egyesült Államok planned parenthood