2015. júl 17.

Újdonság: olcsó és gyors tesztet fejlesztettek a vírusok kimutatására

írta: vigyazo
Újdonság: olcsó és gyors tesztet fejlesztettek a vírusok kimutatására

Egyetlen vércseppből kimutatható lesz az összes vírus az emberben!

kutatas.jpegGyors és olcsó tesztet dolgoztak ki, amellyel kimutathatók azok a vírusok, amelyek az életünk során bármikor jelen voltak a szervezetünkben. Ráadásul azok a lappangó vírusok is, amelyek időbeni kezelés hiányában komoly betegséggé fajulhatnak. Ez a teszt így lehetővé teszi, hogy teljes fertőzöttségi térképet készítsünk egy emberről - számolt be a The Guardian.

Stephen Elledge szerint – aki az új módszer kifejlesztésével foglalkozó projekt vezetője Bostonban – az új módszer elterjedt használata oda vezethet, hogy az emberek évente meglátogatják az orvosukat, elvégzik a tesztet, amiből két-három nap alatt kiderül van-e vírusos fertőzés a páciensben. Az új, 25 dollárba (forintba átszámolva 6-7000 Ft) kerülő teszt egyszerre körülbelül 1000 vírustörzset képes kimutatni. Így a korábbi módszereknél sokkal gyorsabban kideríthető, hogy milyen kórokozó áll egy-egy betegség hátterében.

_83427654_c0225988-herpes_simplex_virus_artwork-spl.jpgA teszt kifejlesztéséhez Elledge ártalmatlan módosított vírusokat készített, amelyek az embert fertőző vírusok fehérjerészleteit hordozzák felszínükön.

A 206 jelenleg ismert emberi vírus összesen több mint 1000 vírustörzsével végezte ezt el.

Amikor a páciens vércseppje és a módosított vírusok találkoznak, a vérben levő antitestek azonnal felismerik a vírusok által hordozott fehérjerészleteket, és hozzákötődnek azokhoz. Ezután kiszedik az antitesteket és a hozzájuk kötött vírusokat beazonosítják. Az új technológia eredményességének kipróbálása céljából a tesztet fejlesztő kutatócsoport 569 embert vizsgált meg az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Thaiföldön és Peruban. Az eredmények alapján elmondható, hogy általánosságban 10 különböző típusú vírus található egy emberben, valamint hogy az idősebb emberekben átlagosan több vírustípus található, mint a fiatalokban – ahogy ez várható is.

mtaynhg3njg_13159535_13159512.jpg

A teszt legnagyobb haszna a szervátültetések során jelentkezik

Egy-egy ilyen műtét után gyakran teljesen váratlanul újra megerősödhetnek azok a vírusok, amelyek korábban jelentős számban jelen voltak a beteg szervezetében, majd lappangó állapotba kerültek. A beültetett szerv miatt ugyanis az immunrendszert szükséges legyengíteni, nehogy kilökje az idegen sejteket, és ez teszi lehetővé, hogy a lappangó vírus újra megjelenjen a szervezetben. Az Elledge által kifejlesztett teszt segítségével már előre fel lehet készülni erre, hiszen tudható, hogy milyen vírusok felerősödésére kell számítani, amit így könnyebben meg lehet előzni.

Más vírusok időskorban lesznek egyre veszélyek: ilyen például az Epstein-Barr virus, amely a rákos megbetegedés kockázatát erőteljesen növeli. Ezek időben történő kimutatása is komoly előnyt jelenthet a rák kialakulásának megelőzésében.A felfedezésről a Science magazin hasábjain számoltak be, és más kutatók is pozitívan nyilatkoznak az új tesztben rejlő potenciálról és a felhasználási lehetőségek széles tárházáról.

(Írta: KiD és julius)

Szólj hozzá

kutatás vírus rák vér orvostudomány kvantum USA Epstein-Barr Stephen Elledge