2015. júl 23.

Létezik-e női Napóleon-komplexus?

írta: vigyazo
Létezik-e női Napóleon-komplexus?

Lady Gaga és a Peter Pan szindróma

napoleon_hero.jpgMinden alacsony ember valójában egy kicsi Napóleon? Gyakran mondják a kis termetű emberekre, hogy faragatlanok, törtetők és agresszívak. De vajon van-e ennek a tudományos magyarázata? És ha igen, csak a férfiakra érévényes, vagy a nőkre is?

Alfred Adler osztrák pszichológus nevéhez fűződik a Napóleon-komplexus elméletének kidolgozása. Eszerint az alacsony termetű férfiak a „fogyatékosságukat” önhittséggel, agresszióval és féltékenységgel kompenzálják. A szindrómára a névadón kívül példaként szokták említeni többek között Sztálint, aki saját állítása szerint is ebben a problémában szenvedett, ahogyan Mussolini és a hun Attila is.

screen-shot-2014-08-09-at-6_44_42-am.png

Mussolini (166 cm) alacsonyabb volt, mint Hitler (173 cm), és ezt agresszivitással igyekezett kompenzálni diktátortársával szemben is, amint arról Chaplin zseniális paródiát készített: 

Sokan mai közszereplőkkel is társítják ezt a szindrómát, mint például Nicolas Sarkozy volt francia elnöknél vagy Silvio Berlusconi olasz ex-miniszterelnöknél.

Nemrég pedig Paul Simon vádolta meg egykori zenésztársát, Art Garfunkelt Napóleon-komplexussal. Simon utólag visszatekintve úgy gondolja, hogy ez lehetett a köztük dúló harcoknak és az elhidegülésüknek az oka. Ami tény: Garfunkel mindössze 160 cm magas.

simon-and-garfunkel_---19-007.jpg

Az elmélet kritikusai szerint viszont hiba az, ha túl automatikusan személyiségi zavarokat feltételezünk alacsony termetű embereknél, pusztán a magasságuk miatt.  Rengeteg olyan kistermetű férfi van, aki alacsony létére nagyon laza, kedves és passzív. Jó példa erre Ghandi, aki mindössze 160 cm magas volt.

A névadó, Bonaparte Napóleon amúgy 167 cm volt, a 18. század végén teljesen átlagos testmagasságnak számított. A félreértések egyik oka, hogy számos portré Napóleont az átlagnál magas testőrség körében ábrázolja.

Többet keresnek a magas férfiak

A teória közel száz éve megosztja a pszichológusokat. Egyesek azt állítják, hogy létezik a „testmagassági komplexus”, mások tagadják ennek létezését. Számtalan tanulmányt készült, amelyek azt bizonygatják, hogy

a magas férfiak gazdagabbak, sikeresebbek a munkában, egészségesebbek illetve a szerelem is jobban kedvez nekik, mint alacsonyabb társaiknak.

Timothy Judge egy 2004-es tanulmányában megállapította, hogy a magasabb férfiak többet keresnek. Ő úgy számolt, hogy minden inch (egy hüvelyk, vagyis 2,54 cm) 789 dollár (220 ezer forint) pluszt jelent az éves fizetésben - férfiak esetében.

Malcom Galdwell az amerikai cégek vezérigazgatóit kutatva arra a következtetésre jutott, hogy a vezérigazgatók 58%-a legalább 180 cm magas.

Az Egyesült Államokban 1916 után kezdtek megjelenni politikusok a médiában. Azóta

az elnökjelöltek közül tizenhétszer a magasabb jelölt győzött, míg az alacsonyabbak csupán hatszor.

d6f6c432-d732-43e4-aa0a-c3f0fca5e900_w640_r1_s.jpg

Barack Obama magasságban is megverte John  McCaint 2008-ban.

Egyesek szerint az alacsonyabb emberek nagyobb valószínűséggel válnak bűnözőkké, könnyebben lesznek szívbetegek, mivel alapjáraton sokszor boldogtalanabbak – így rövidebb életűek is.

Valójában senki nem tudja a választ, hogy a magasabb emberek miért sikeresebbek az életben. Egyesek szerint a magas férfiak látványa biztonságot kelt a nőkben – egészségesebbeknek, fittebbeknek, erősebbeknek tűnnek. Talán a legfontosabb, hogy a magasabb emberek sokkal magabiztosabbak. Valószínűleg ez lehet a fő oka a sikerüknek.

Abraham Buunk, a holland Groningeni egyetem professzora 100 férfin és nőn tanulmányozta ezt a kérdést. A férfiaknál arra a megállapításra jutott, hogy a 160 cm körüli férfiak sokkal többen szenvednek féltékenységben, mint a magasabb, 190 cm körüliek. A nőknél viszont a testmagasság nem befolyásolja a viselkedést. Mind a magas, mind az alacsony hölgyek ugyanolyan hajlamosak a féltékenységre.

Ugyanakkor nyilvánvalóan nem csupán alacsony férfiak lehetnek kegyetlenek és brutálisak, gondoljunk Szaddam Husszeinre vagy Kadhafira, akik kifejezetten magasak voltak. 2007-ben kutatók megállapították: a magasabb férfiak, ha provokálják őket, hamarabb ki lehet őket hozni a sodrukból. A Southampton egyetemen is felmérést készítettek a komplexusról. 48 alacsony és 66 átlagos magasságú embert vizsgáltak, de nem találtak kapcsolatot a magasság és a személyiség között.

Peter Pan komplexus, a női változat

Ráadásul a férfiak esetében is ingatag lábakon álló szindróma nőknél egyáltalán nem is létezik. A nőktől ugyanis nem elvárás, hogy magasak legyenek. A nyugati társadalmakban a párok 97%-ánál a nők az alacsonyabbak, átlagosan 5-6 cm-rel. 

De persze az alacsony termetű hölgyek viselkedésére is van elmélet:

peterpan2-disneyscreencaps_com-5958.jpg

Dr. David Lewis a vékony és alacsony nők problémáit az ún. "Tinker Bell komplexussal" azonosította, a Pán Péter mese kis tündérkéje, Giling-Galang után. A teória szerint az apró hölgyek gyakran infantilisak, és a férfiak gyerekként kezelik őket. Ebből sokan kitörni kívánnak, melynek egyik következménye, hogy valaki ambiciózusabb lesz. A Napóleon-komplexussal ellentétben ez nem negatív vonás, sőt segíti a hölgyeket a kibontakozásban.gaga.png

Lewis szerint a "Giling-Galang komplexusra" példa többek között Lady Gaga (155 cm), Kyle Minogue (154 cm) és Lulu (155 cm).

(írta: Sztrady)

 

Szólj hozzá

kvantum Obama Napóleon Hitler Sztálin Chaplin Mussolini Peter Pan