2015. aug 12.

Kasztrált kisfiúk, megerőszakolt kislányok: Rémálommá lett a dél-szudáni függetlenség

írta: vigyazo
Kasztrált kisfiúk, megerőszakolt kislányok: Rémálommá lett a dél-szudáni függetlenség

5 millió éhező, 3 millió menekült egyetlen országban

ssudan-2.jpgNégy éve jött létre Dél-Szudán mint új, független ország. Azt várták, hogy a függetlenség véget vet az évtizedes háborúskodásnak és beköszönt a béke, de nem így lett. Dél-Szudán ma is egy háború sújtotta ország, ahol ezrek haltak meg, és milliók váltak földönfutóvá. A CBN News stábja bejárta az országot, ahonnan újabb 3 millió menekült indulhat útnak Európa felé.

A 2011. július 9-ei függetlenségi örömünnep rövid életű volt. Két évvel később az ország polgárháborúba keveredett: a harcok Jubában, a fővárosban kezdődtek 2013 decemberében, miután az elnök puccskísérlettel vádolta meg helyettesét. A két vezetőhöz lojális katonai egységek egymásnak estek. A háború azóta már lángba borította az ország tízből hét tartományát. Nagyon sok ember halt meg, köztük rengeteg nő és kisgyerek is.o-south-sudan-facebook.jpgNégy rövid év alatt Dél-Szudán a legfiatalabb országból a legveszélyeztetettebb lett.

Az egyik legszegényebb ország lett. Az emberi szenvedés pokla.

– mondja Rick Stearns, a World Vision US elnöke. Csoportjuk 1989 óta működik az országban. Stearns elmondta, hogy a háborút könnyek és kimondhatatlan szenvedés kíséri. – „Borzalmas hely a gyerekek, a családok számára, mert rengeteg fenyegetés éri az itt élőket: legyen szó az étel, az ivóvíz hiányáról, a tisztálkodási lehetőség, az oktatás, a gazdasági fejlődés hiányáról, vagy a harcokról.”

Az erőszak mindkét oldalon fokozódik. Az ENSZ szerint kislányok köztük 8 évesek százait erőszakolták és gyilkolták meg csoportosan. A fiúkat kasztrálták, és hagyták elvérezni. Egy júliusi ENSZ-jelentés azzal vádolja a kormányerőket, hogy számos nőt és kislányt erőszakoltak meg és égettek el elevenen.south_sudan_idp_032714.jpg„A függetlenségben a béke szelleme volt, de ez most a háború szelleme” – állítja Ariane Quentier, ENSZ-alkalmazott.

Az emberek nem dolgoznak, a parasztok nem vetnek. Kétmillió ember lett földönfutó. Sokan a környező országokba menekültek, mások a bozótosban vagy a mocsarakban bujkálnak.

Szívszorító látni, hogy az ország ígéretes jövője így megtört” – mondja Stearns.

Közben tízezrek keresnek menedéket ENSZ-táborokban. Az ENSZ a konfliktus 2013. decemberi kezdete óta működtet civilvédelmi menhelyeket. A főváros külterületén lévő tábor közel 22 ezres, de országszerte 8 táborban majdnem 130 ezer dél-szudáni él. Ariane Quentier szerint ez csak a jéghegy csúcsa:

A háború következtében körülbelül 3 millió a menekült és elűzött ember.

748-jpg-24454112118130979.jpgA World Vision ételt oszt a táborban. Ngure Murithi, az akció vezetője azt mondja, hogy csoportjuk azon dolgozik, hogy senki se maradjon élelem nélkül. Kapnak cirokot, babot, olajat és sót.

Mary Namon közel két éve él a táborban. „Nincs más választásom, mint hogy itt maradjak a háború végéig” – mondja Namon. Ráadásul ő szerencsés, hogy legalább van mit ennie. A tábortól távoli háborús zónába eső városokban és falvakban az emberek éhen halnak. A közel Texas méretű országnak mindössze 300 kilométer aszfaltútja van, így csak repülővel lehet eljutni a fővárostól távoli helyekre.

vigyazo2.jpgEgyik nap a CBN News csatlakozott a World Vision csapatához, akik az egyik fővárostól távol eső faluba utaztak. A segélymunkások itt éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy megmentsék a negyedmillió súlyosan alultáplált gyereket, mint például Aguit. Azzal kezdik, hogy felmérik a fizikai állapotukat, a súlyukat. Aguit 13 hónapos. Egy ilyen korú gyerek átlagosan 9 kilós, Aguit 5 és fél kiló.

A segélyszervezetek a lehetetlennel küzdenek, hogy életeket mentsenek, mert a szakértők szerint 5 millió embert sújthat az éhínség.

Damaris Wanjiku nővér elmondta, hogy a gyerekeket gyógyászati tejkészítménnyel és tápanyagokban gazdag étellel tartják életben. „Az anyák hazamennek a gyerekkel, és hetente visszajönnek, hogy ellenőrizzük a növekedést és kapjanak egy újabb heti ellátmányt.” A program addig tart, míg minden gyerek egészséges nem lesz. A legtöbb kisbaba meghalt volna az élelmezési központ nélkül, most már hétről hétre egyre jobban vannak.

(írta: Ombra, forrás: ATV, 700 Klub

Szólj hozzá

afrika éhezés hatalom ENSZ Dél-Szudán