2015. aug 30.

Így segít a hit a rákkal szemben

írta: vigyazo
Így segít a hit a rákkal szemben

Klinikai összefüggést találtak a betegek állapota és vallási meggyőződésük között

20150812-health.jpgDaganatos betegek, akik hittel élik meg betegségüket, kevesebb kezelést igényelnek és enyhébb fizikai tüneteket élhetnek át, valamint nagyobb társadalmi segítséget kaphatnak – írja több új tanulmány. A spiritualitás szerepét több mint 44.000 daganatos betegnél tanulmányozták. Egy másik kutatás nemrég a megbocsátás szerepét hangsúlyozta a rákbetegség elleni eredményes küzdelemben.

Ezek a tanulmányok a betegek saját beszámolóin alapulnak.

Azok a betegek, akik pozitívan viszonyulnak a valláshoz és a hithez, jobb fizikai állapotról számoltak be, mint azok, akik egyfajta fatalizmussal vagy Isten felé érzett haraggal élték meg helyzetüket

– mondja Heather Jim, a tampai Moffit Rákkutató Intézet munkatársa, aki az egyik új tanulmányt jegyzi.

A spiritualitás egészségre gyakorolt hatását körüljáró vizsgálatok során számos ráktípust és azok különböző szakaszait vizsgálták. A magasabb vallási vagy spirituális pontszámok általában együtt jártak a jobb általános egészséggel, valamint a szervek jobb fizikai funkciójával, kevésbé súlyos tünetekkel, tekintet nélkül a konkrét vallásokra vagy hitfajtákra.

time_20150330_cv1_1071831_c1.jpg

Az egyik beteg meggyógyul, a másik nem: az esélyeket a hit is javítja 

A jobb egészségi állapothoz hozzájárulhat az is, hogy a vallásos emberek egészségesebb szokások mellett kötelezik el magukat, elkerülve például az alkoholt és a drogokat.

Egy 14.000 rákos beteg között végzett vizsgálat azt is kimutatta, hogy a hit összefüggésben van az erősebb társadalmi szerepekkel és kapcsolatokkal. A legtöbb vallás közösséget alkot, rendszeres találkozókat tart,  rendelkezik továbbá szociális hálózattal is, amelyek segítik a betegek utaztatását, étkezési ellátását és más alapvető szükségleteit.

A lelki szorongás összefüggésben van a nagyobb depresszióval és csökkentheti az orvosi előírások pontos betartását.

"A spiritualitás viszont fokozhatja a pozitív érzelmeket, mint a szeretet, megbocsájtás, kényelem, és csökkentheti a stresszt” – mondja Jim.

"Ennek egyik lehetséges magyarázata az, hogy mikor a páciensek úgy néznek Istenre, mint egy szerető, jóságos lényre, ez biztonságot, kényelmet és erőt nyújthat nekik, ami lehetővé teszi számukra a nyomasztó jellegű tünetek lelki kezelését még akkor is, ha azok fizikailag nem változnak” – teszi hozzá John M. Salsman, a fizikai és egészségügyi elemzések vezető szerzője.

Másfelől a daganatos betegek megkérdőjelezhetik korábbi vallási/spirituális meggyőződésüket, és az ilyeneknél előfordulhat nagyobb lelki stressz.

screen_shot_2015-03-30_at_11_22_09_am_2_t1200.png

„A betegeket nem lehet kényszeríteni, hogy vallási vagy spirituális meggyőződést fogadjanak el" – mondja Jim.

"Mindazonáltal a rákkezelő szakembereknek figyelembe kell venniük, hogy a pácienseknek, akik szeretnék, főleg, ha lelkileg szenvednek, javukra válhat egy lelkésszel vagy hívővel beszélgetni” – tette hozzá.

(írta: ombra, forrás: CharismaNews)

Szólj hozzá

rák hit gyógyulás kvantum