2015. sze 03.

Irán segítene a magyaroknak megoldani a menekültválságot

írta: vigyazo
Irán segítene a magyaroknak megoldani a menekültválságot

Mosolydiplomácia: Jó üzleteket is ígért az iráni külügyminiszter-helyettes

02_takht-ravanchi.jpgAmerika iránt továbbra is mély a bizalmatlanság, Izrael okkal retteghet a nukleáris egyezménytől, de Európa tiszta lappal indulhat így összegezhető Madzsid Takht Ravandzsi iráni külügyminiszter-helyettes budapesti előadása, amelyet a Külügyi és Külgazdasági Intézetben tartott, nagy érdeklődés mellett.

A diplomata többször is kitért az európai menekültválságra, amelyet szerinte “a gyökerénél kell kezelni”, vagyis a Közel-Keleten. Ravandzsi szerint az Európát fenyegető bevándorlási hullámot az Egyesült Államok iraki és afganisztáni beavatkozása váltotta ki, és Washington felelős az ISIS létrejöttéért is.

Nincs harag

Az iráni külügyminiszter-helyettes szerint országa az iszlám forradalom után is nagyon jó kapcsolatokat ápolt az európai országokkal, de ezt a 2002-ben az iráni atomprogramról kirobbantott szerinte indokolatlan vita megnehezítette. Ravandzsi elmondta, tisztában van azzal, milyen nagy presszió alá kerültek az európai országok, hogy álljanak be az Egyesült Államok és Izrael által követelt szankciók mögé, és megnyugtatott mindenkit, hogy Teherán “nem is neheztel ezért”.

Szerinte ez a vita most lezárult, annak ellenére, hogy “Izrael mindent megtett az egyezmény meghiúsítása érdekében”. Mint mondta, Izraelnek most minden oka megvan arra, hogy aggódjon az egyezmény miatt, ami állítása szerint a “békét és az átláthatóságot szolgálja”. Izraelnek ezzel szemben el kell számolnia “atomprogramjával és az általa birtokolt több mint 200 nukleáris robbanófejjel”. 

Irán korábban is többször fenyegette megsemmisítéssel Izraelt, és ezt a szándékát a nukleáris egyezmény megkötése után is fenntartja. A megállapodás aláírását követően, augusztus közepén jelentette meg az Iráni Forradalmi Gárda ezt a propagandavideót, amelyben Jeruzsálem tervezett elfoglalását mutatják be:   

A szövetséges katonák be is azonosíthatók a videóban: egyikük az Iráni Forradalmi Gárda jelvényét viseli bal karján, másikuk az Irán által támogatott síita Bard Gárdáét, a harmadik a libanoni Hezbollah fejpántját, a negyedik pedig a Hamasz Kasszam Brigádjának zöld fejkendőjét.

A videó zárófelirata így szól:

Izraelt el kell törölni a történelem lapjairól, és ifjaink bizonnyal meglátják a napot, amikor ez megtörténik majd.

Augusztus 17-i Twitter-üzenetében Hamenei ajatollah is megerősítette a "cionisták" elleni harc fontosságát:

hamenei_isr_1.png

“Magyarország barát”

Közös célunk a terrorizmus legyőzése, ami ellen a Közel-Keleten Irán harcol a leghatékonyabban, mondta Ravandzsi. (Iránt az Egyesült Államok Külügyminisztériuma Szudán és Szíria mellett jelenleg is a terrorizmust állami szinten támogató országok közé sorolja.)

Az iráni külügyminiszter-helyettes szerint az ISIS legyőzése lehetővé tenné, hogy megoldódjanak azok a válságok, amelyek miatt menekültek milliói válnak hontalanná a Közel-Keleten, és indulnak el Európa felé.

Ezáltal készek vagyunk segíteni Magyarországnak is a menekültkérdés megoldásában

húzta el a második mézesmadzagot is vendéglátói előtt az iráni vendég, aki emellett nagyszabású kereskedelmi és gazdasági lehetőségeket ígért a “baráti Magyarország számára”. Mint elmondta, örülnek, hogy a nukleáris megállapodás óta sorra érkeznek a diplomáciai és üzleti delegációk Teheránba, és örülnek annak, hogy a tervek szerint Orbán Viktor is hamarosan lapinformációk szerint október elején Iránba látogat.

Ez a videó 77 másodpercben bemutatja, hogyan oldják fel a nukleáris egyezmény nyomán az Irán elleni szankciókat:

Korábbi cikkünk az iráni atompaktumról itt:

“Árja tengely”: Németország az iráni atomalku nagy nyertese

Szólj hozzá

hatalom Izrael Irán ISIS Egyesült Államok atomegyezmény