2015. sze 09.

Az NBC esete a hírhamisítással

írta: vigyazo
Az NBC esete a hírhamisítással

"100 mérföldes kegyetlen gyalogmenet": Nézők sokasága reklamált, mégsem korrigálták az álhírt

engel_budapest.png5 napja nem korrigálta az NBC budapesti tudósítója azt a hírüket, miszerint a Magyarországra érkezett menekültek “hosszú és kegyetlen 100 mérföldes menetelés” után jutottak el Bécsbe. Az amerikai televíziót tucatnyi néző figyelmeztette, hogy az állítás nem igaz, a csatorna mégis kitart a hírhamisítás mellett. Az NBC vezető külpolitikai riportere, Richard Engel közel 24 órával azt követően posztolt a 100 mérföldes gyalogmenetről, hogy az összes menekült Bécsbe érkezett - természetesen busszal. 

Csütörtökről péntekre virradó éjjel érkeztek meg a menekültek Bécsbe, egy részük Budapest határából, mások a Keleti pályaudvartól, azokkal a buszokkal, amelyet a magyar hatóságok küldtek értük. Richard Engel, az NBC tudósítója péntek este amerikai idő szerint fél kilenckor (Budapesten ekkor már szombat hajnal volt), Facebook oldalán arról számolt be, hogy Magyarországon a menekülteknek

hosszú és kegyetlen utat kell tenniük Ausztriába. 100 mérföld gyalog...

- írta Engel.    

engel_story.png

Az NBC riportere nyilvánvalóan tisztában volt azzal, hogy valójában egyetlen menekültnek sem kellett 100 mérföldet gyalogolnia Bécsbe, hiszen számos nemzetközi hírügynökség beszámolt arról, hogy a menekültek a magyar kormány által biztosított buszokkal érkeztek a határra, majd onnan szintén buszokkal szállították őket tovább Bécsbe. 

A hír megjelenése után számos olvasó jelezte a Facebookon, hogy nem igaz, amit Engel írt, és kérték, hogy igazítsa helyre az állítását.

engel_lie.png

Az NBC riportere azonban egyetlen szót sem módosított a hamis híren, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban további nézői kritikákat kapott, nem csak Magyarországról:

engel_reax.png

1956-ban az emberek különböző táborokba mentek, mint az én nagyapám testvére, aki az Egyesült Államokba jött. De ők nem követelőztek, követték az előrásokat,

és így jutottak el mind az új hazájukba. Ez most egy nagy káosz, amit nem lehet néhány nap alatt megoldani" - írta egy 56-os magyar menekült hozzátartozója Amerikából.

Kíváncsiak vagyunk, meddig tart ki az NBC a hírhamisítás mellett, és mikor kér bocsánatot nézőitől és a magyaroktól, különösen, hogy Richard Engel azóta is naponta tudósít Magyarországról.

Felháborítónak tartjuk azt is, hogy a görög partoknál tragikusan vízbe fulladt szíriai kisfiú képével kötötte össze a menekültek magyarországi helyzetét, mondván, "a migránsok és menekültek Budapesten elhagyottnak és nemkívánatosnak érzik magukat".

syrianboy_nbc.png

Richard Engel magyarországi tudósításait itt lehet követni a Facebookon.

Korábbi posztunkban megírtuk, hogy a 100 mérföldes menet álhírét a nagy példányszámú brit Daily Mail is közzétette, és azóta sem korrigálta.      

Szólj hozzá

hatalom menekültek Magyarország NBC Szíria Daily Mail Richard Engel