2015. sze 18.

Célpont belőve: Amerika és a Nyugat

írta: vigyazo
Célpont belőve:  Amerika és a Nyugat

Az al-Kaida vezetője egyéni támadásokra szólítja fel elszánt harcosait

alkaida.jpgA két nagy terrorcsoport, az al-Kaida és az Iszlám Állam vetekedéséből azt még nem látni, melyik lesz a nyertes az viszont szinte biztos, hogy Európa és az Egyesült Államok csak vesztese lehet az iszlamista csoportok közt a nyugati polgárok életére menő rivalizálásnak. Az Oszama bin Laden által gründolt csoport a 2000-es évek elején már megmutatta: képes nyugati célpontok ellen súlyos, több ezer emberéletet követelő támadásokra. Az ISIS "fanklubja" 2014 végén Sydney-ben, idén pedig például júniusban, Franciaországban mutatta be pusztító terrorcsapását. Látszólag nem okoz gondot néhány merénylet megszervezése a nyugati világban.

Ayman al-Zawahiri, az al-Kaida vezetője felhívást idézett a fiatal muszlim férfiakhoz Amerikában és más nyugati országokban, hogy hajtsanak végre terrortámadásokat azokban az országokban, ahol éppen vannak. A felhívást a napokban tették közzé a világhálón.

ayman-al-zawahiri.jpg

Ayman al-Zawahiri

Bátorítom azokat a fiatal muszlim férfiakat, akik kárt tudnak okozni azoknak az országoknak, ahol vannak, hogy tegyék meg hezitálás nélkül

mondja al-Zawahiri.

Valamint hozzátette: "Eljött annak az ideje, hogy a háborút a városokban és az otthonokban folytassuk a keresztes koalíciók területén, a Nyugaton és főleg Amerikában."

Al-Zawahiri elutasítja azokat a katonákat, akik az Iszlám Állam oldalán harcolnak. Azt állítja videóüzenetében, hogy nem ismerik el ezt a kalifátust. Bár hozzátette, hogy annak ellenére, hogy az ISIS „nagy hibákat követett el”, még lát esélyt arra, hogy együttműködjön a két csoport, és sürgeti ennek a megvalósulását. 

Az egykori egyiptomi orvos, Zawahiri sürgette az iszlám katonai erők közötti viszályok megoldását Szíriában és Irakban, ahol a nyugati irányítású koalíciók bombázzák az Iszlám Államhoz tartozó célpontokat, de elismerte, hogy ennek elérése nem könnyű feladat. A vezető egy független saría bíróság felállítását sietteti, ami megoldást jelentene a kialakult helyzetre.

Az al-Kaida Jemenben működő ágazata, amit a terrorcsoport legveszélyesebb ágazataként tartanak számon, két új közleményt adott ki, ami a „magányos farkas-stílusú” támadásokra buzdít a nyugatiak ellen, és utasítja a híveket, hogy igyekezzenek minél több támadást véghez vinni az őket befogadó országokban.

Mindenkit arra ösztönzünk, hogy mérjen csapást az amerikaiakra a saját otthonaikban

olvashatjuk egy levélben, amit Ibrahim al-Asirinek tulajdonítanak, aki egy bombakészítő szakértő az al-Kaidánál, az Arab-félszigeten (AQAP).

abc_gma_brianross_101101_wg.jpg

Ibrahim al-Asiri

Asirit kulcsemberként tartják számon a 2009-es karácsonykor elkövetett merényletnél, ahol egy afrikai férfinak majdnem sikerült egy bombát működésbe hoznia egy Detroitba tartó gépen, amit az alsóneműjében rejtett el. Ő tervezte azt a testre rögzíthető bombát is, amit a saját testvére viselt, amikor 2009-ben megpróbálták megölni a szaúd-arábiai terrorizmus elleni csoport vezetőjét. A támadásban Abdullah al-Asiri meghalt, a vezető viszont sikeresen túlélte a merényletet.

Kétség nélkül ő az egyik legveszélyesebb terrorista, akivel ma az Egyesült Államoknak szembe kell néznie

mondja Paul Cruickshank, a CNN terroristaelemzője. Hozzátette: „Ügynökök szerint éppen új generációs robbanó eszközök fejlesztésén dolgozik, mint amilyen egy alsónadrágként viselhető bomba, vagy a cipőbe rejtett robbanó eszköz.” 

Úgy gondolják, hogy Asiri egy csapat aktivistát már betanított bombakészítőnek. Állítja, hogy már kiképzett egyéneket arra, hogy képesek legyenek továbbvinni azt, amit ő elkezdett, azaz olyan innovációs robbanó eszközök kialakítását, amit át tudnak vinni az amerikai és a nyugati biztonsági rendszereken.

Egy másik AQAP magas rangú vezető, Khalid Batarfi is egy stúdióban felvett videóüzenetében hasonló üzenettel állt a kamerák elé, ahol a Tennessee államban elkövetett támadást dicséri. Chattanooga városában júniusban egy fegyveres öt amerikai katonát ölt meg egy katonai állomáson. Batarfi úgy hivatkozott az eseményre, mint egy áldott dzsihád tettre. A májusi Texasban elkövetett merényletre, ahol két fegyveres próbált meg terrorcselekményt elkövetni Garlanda városában, úgy hivatkozik, mint „áldozat és hőstett”.

topelement.jpg

Khalid Batarfi

Vért vérért! Az egyedüli dzsihád harcosoknak üzenem, hogy Allah áldjon meg titeket és vezessen titeket

mondja internetes üzenetében Batarfi. Üzenetében ő is szorgalmazza az egyéni támadások számának növelését mind Amerikában, mind a nyugati országokban.

Szólj hozzá

terrorizmus hatalom nyugati civilizáció USA ISIS al-Kaida Bin Laden Oszama bin Laden dzsihadisták Ayman al-Zawahri Ibrahim al-Asiri AQAP Khaled Batarfi