2015. sze 19.

Rejtély: 4 nap alatt 60 ezer antilop pusztult el Kazahsztánban

írta: vigyazo
Rejtély: 4 nap alatt 60 ezer antilop pusztult el Kazahsztánban

Mi állhat a titokzatos események mögött?

6a00d83452403c69e201bb08394c9c970d.jpg2015 májusában kis híján kipusztultak a Kazahsztán sztyeppéin élő saigák, egy rendkívül veszélyeztetett antilopfajta. Pontosan miért is rejtély ez? Elsőre a saiga antilopok halála egyáltalán nem tűnik furcsának, elvégre az elmúlt években mindig volt, hogy elpusztult pár állat.

A problémát akkor fedezték fel, amikor észrevették, hogy nemcsak egy-két saiga pusztult el, hanem a hírek alapján egy körülbelül 60 ezer egyedből álló teljes csorda pusztult el mindössze négy nap alatt. De nem csak egy, több horda is megritkult. Pár hét alatt 148 ezer egyed pusztult el. Ahogy eljött a június, a saiga-pusztulás olyan gyorsan megállt, ahogy elkezdődött. A megmaradt egyedek úgy viselkedtek, mintha mi sem történt volna, a tudósok azonban bennragadtak egy kusza labirintusban, ami megfejtésre vár.

Egyetlen fajnál sem volt még ehhez hasonló nagyságú és gyorsaságú pusztulás megfigyelhető, ami így végigsöpört volna a teljes hordán, megölve az állatokat. Soha nem hallottam még ilyet

nyilatkozott Steffen Zuther geoökológus a Live Science (Élő Tudomány) magazinnak.

anitop.jpg

Néhány természettudós spekulációi alapján az egyedek pusztulását egy fűfélék okozta bakteriális fertőzés válthatta ki. Habár úgy tűnt, megtalálták a megoldást, a legújabb kutatások nem tudták alátámasztani ezt a teóriát. 

Egy másik feltételezés szerint az anyaegyedek teje mérgezővé válhatott, ami megmagyarázná azt, hogy miért pusztult el annyi nőstény és fiatal borjú.

A kutatások során sikerült azonosítani a Pasteurella multocida mérget az állatokban. Elsőre úgy tűnt, hogy ez a méreganyag válthatta ki az erős belső vérzést, ami a horda halálához vezetett. Mégis van egy probléma: a Pasteurella anyag általában teljesen ártalmatlan, és gyakran fordul elő a saiga antilopok szervezetében.

Ezenfelül, egyik teória sem tudja megmagyarázni, hogy miért tudott bármilyen fertőzés ilyen gyorsan terjedni és ilyen abnormális pusztítást végezni.

antilop2.jpg

 A rejtély Richard Kockot, aki vadvilági állatorvosként csatlakozott a kutatócsoport munkájához, rendkívül zavarba ejtette. 

Az állatbetegségek szakterületén dolgoztam egész életemben, de sosem láttam ehhez hasonló, 100%-os pusztítást

mondta Kock a Nature magazinnak.

(Írta: ilo)

 

Szólj hozzá

tudomány kvantum antilop saiga Kazahsztán kipusztult állatok Steffen Zuther Pasteurella multocida Richard Kock