2015. okt 03.

Véres szukkot Izraelben: terroristák áldozata lett Eitam és Naama

írta: eisen64
Véres szukkot Izraelben: terroristák áldozata lett Eitam és Naama

Négy kisgyermekük szeme láttára lőtték agyon a fiatal házaspárt

victims_couple.jpg“Egymást szerették míg éltek, és a halál sem szakította őket el” – Dávid gyászéneke szavaival búcsúztatta a jeruzsálemi Givat Saul temetőben Hila Armoni lányát, Naamát, akit férjével, Eitammal együtt palesztin terroristák agyonlőttek, amikor autójukkal hazafelé tartottak az izraeli fővároshoz közeli Neria településre. A szülők a helyszínen meghaltak, de a járműben ülő négy kisgyermek csodálatos módon sértetlenül túlélte a golyózáport. 

Frissítés: Egy nappal később az izraeli fővárosban csapott le a palesztin terror: a jeruzsálemi Óvárosban két embert halálra késelt, hármat pedig súlyosan megsebesített egy támadó, köztük egy kétéves csecsemőt. A Hamasz mindkét akciót "hősi, bátor tettként" ünnepelte. 

Eitam és Naama még nem voltak 20 évesek, amikor egymásba szerettek. A két ragyogóan tehetséges fiatalt az érzelmek mellett a Biblia iránti szeretetük is egymáshoz kötötte: “Nagyon korán megtaláltátok egymást. Házat építettetek, és négy gyermeket hoztatok a világra. Mindent helyesen tettetek, és mégis

megöltek benneteket, csak azért, mert féltőn szerettétek Izrael földjét.

"Úgy hittem, ti búcsúztattok majd el, de nekem kell ezt megtennem” c mondta a temetésen Eitam édesanyja, Chana Henkin, aki felidézte, hogyan látta utoljára egy nappal korábban egy családi összejövetelen a házaspárt.

henkins2-635x357.jpg

“Kimentek sétálni a domboldalra, miközben a gyerekek vidáman játszottak a szőnyegen. Mosolyogva búcsúztunk, és megöleltük egymást. Nem tudtuk, hogy utoljára” – mondta Chana a több ezer fős gyászoló sokaság előtt. “Az utolsó sabbatkor, amit együtt töltöttünk, azt mondtam Naamának, hogy látom, milyen különleges szeretet fűzi a kis Itamárhoz. Úgy figyelsz minden egyes kis mozdulatára, hogy abból érezte,

ő a legfontosabb személy a világon. Itamárnak most anyja szeretete nélkül kell felnőnie.

car.jpg

A házaspár másnap a gyerekekkel együtt a barátaikat látogatta meg az egyik legnagyobb zsidó ünnep, a szukkot alkalmából. A sátorok ünnepe az örömről és beteljesedésről szól, ám Eitam és Naama számára a halált hozta el. Amikor hazafelé tartottak a Jeruzsálemtől mintegy 20 kilométerre, a szamariai dombok között fekvő Neria településre, palesztin terroristák tüzet nyitottak autójukra. Amikor néhány perccel később megtalálták autójukat, Eitam vértócsában feküdt az autó mellett, az első ülésen pedig felesége, több sebtől vérezve. Mindketten a helyszínen meghaltak.

car2.jpgA nyomozók szerint a terroristák, miután végeztek a szülőkkel, a hátul ülő négy kisfiút is meg akarták ölni, de valami megzavarta őket. Így csodálatos módon a nyolc hónapos Itamár, a 4 éves Notah Eliézer, a 7 éves Nizan Jichák és a 9 éves Matan Hillel életben maradt. 

Az áldozatok közül Naama nagyon tehetséges grafikus művész volt, akire már külföldön is felfigyeltek, míg férje elismert vallástudósként több könyvet írt. Nemrég fejezte be legutolsó művét a sabbati törvényekről.

A Tóra közös nyelvét beszéltük otthon

– monda Chana, aki egy női vallási iskolát vezet Jeruzsálemben. burial2.jpgNaama anyja búcsúbeszédében elmondta, hogy semmit nem érzett a közelgő tragédiából: “Ki gondolta volna ezt, amikor a múlt hónapban a harmincadik születésnapodat ünnepeltük” – mondta Hila Armoni. “Nem értettem, miért kellett meghalnotok, és miért egyszerre. Aztán megértettem.

Eitan és Naama, egymást szerették míg éltek, és a halál sem szakította őket el.

burial.jpgHila felidézte, hogy lányával 12 évvel korábban túléltek egy hasonló támadást. Hazafelé autóztak, Naama szokása szerint éppen hosszan telefonált Eitammal, amikor lövéseket hallottak az út mellől. Megálltak, és az autó mellett a földre feküdtek, amíg meg nem érkezett egy katonai egység. Csak miután biztonságba kerültek, vették észre, hogy a telefon bekapcsolva maradt, így Eitam a vonal másik végén fültanúja volt a lövöldözésnek. Nagy volt az öröm, amikor Naama beleszólt a telefonba, és megmondta, hogy mindenki jól van.

Azok a golyók most azonban sajnos célba találtak.

f151002ys20-635x357.jpg

Az izraeli rendőrség nagy erőkkel keresi a gyilkosokat, miközben a terrortámadást a Hamasz nyilatkozatában “hősi tettnek” minősítette, és további hasonló “minőségi akciókra” szólított fel a “cionista megszállók” ellen. Mahmúd Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke, aki New Yorkban az ENSZ-közgyűlésen vett részt, ahol ünnepélyesen felvonták a palesztin zászlót, egyetlen szóval sem ítélte el a terrortámadást.

Naftali Bennett izraeli oktatási miniszter szerint a támadás közvetlen előzménye volt Abbasz előző nap a világszervezet közgyűlése előtt elmondott beszéde: “Arra szólított fel, hogy a palesztinok fogjanak fegyvert, és hívei ezt ma meg is tették. Abbasz keze vértől vöröslik” – mondta Bennett. Benjamin Netanjahu szerint is a gyilkosság a hetek óta a jeruzsálemi Templom-hegyen zajló palesztin uszítás és a sorozatok kődobálások – amelyeknek szintén volt már izraeli civil áldozata – egyenes következménye.

Szólj hozzá

palesztinok terrorizmus cion Biblia New York Izrael ENSZ Tóra Benjamin Netanjahu Mahmúd Abbasz érték/ítélet