2015. okt 22.

Nógrádi-ügy: karaktergyilkosság 12 órában

írta: eisen64
Nógrádi-ügy: karaktergyilkosság 12 órában

Médiakedvenc volt, de a menekültügyben Orbán mellé állt

nogradi.jpgNógrádi Györgyöt fél nap alatt kivégezte a magyar média Orbán Viktor-ellenes szárnya. A biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár néhány óra alatt szélhámos kóklerré vált, aki holdkóros összeesküvés-elméleteket terjeszt obskúrus tévécsatornákon. Nógrádi Györggyel sok mindenben lehet vitatkozni, pályafutásában is akadnak kérdőjelek, az ellene indított egészpályás médiarohamot mégis egyetlen aktuális bűne váltotta ki: Orbán Viktor menekültpolitikája mellett érvelt az elmúlt hetekben. Nógrádi több mint 10 éve állandó médiaszereplő, rendszeres megszólaló volt azokon a felületeken is, amelyek most nekiestek. Élettörténete senkit nem érdekelt, egészen október 20-a reggeléig. Véleménycikk, a történet médiakronológiája alapján. Olvasói vélemények és szavazás itt.

Morális knock-out 4 nyitómondatban

A kilövésre a startpisztolyt az Index reggel 9:17-kor megjelent címlapcikke adta meg, ami első négy mondatával ki is végezte Nógrádit, mielőtt ő egyetlen szót is szólhatott volna:

“Tudományos tevékenységet nem végez, egy nem létező egyetemen rektorhelyettes, az általa elnökölt osztrák „akadémia” pedig tavaly azt a Tarlós Istvánt tüntette ki a választási kampányban, aki idén felügyelőbizottsági posztot adott neki egy fővárosi cégben. Megpróbáltam komolyan venni Magyarország legnépszerűbb biztonságpolitikai szakértőjét, de ahogy elmerültem az életrajzában, ez egyre nehezebben ment.

Úgy jöttem el Nógrádi György irodájából, hogy már nem akartam portrécikket írni róla. Túl komolytalannak tartottam

– írta Dezső András, aki persze mégis megírta cikkét. (Nógrádi György szakmai tevékenysége amúgy az Országos Doktori Tanács honlapján megtalálható.)

A szerző elárulja, egy hetet várt az interjúra, közben alaposan felkészült. Elolvasta például a 444 egy nappal korábbi cikkét, amely ezzel a szigorúan semleges, tárgyszerű címmel jelent meg:

A gyíkemberek nem pihennek: amikor Nógrádi az agyhullámfegyverről szakért

ngy_kiraly.png

Természetesen merő véletlen, hogy a 444-nek éppen 2015. október 19-én tűnt fel az Echo tévé szinte napra pontosan 5 (!) évvel korábbi, 2010. október 18-ai felvétele, amit azon nyomban publikáltak is, a fenti lényeglátó címmel.

Az Index-cikk megjelenése után pontosan 55 perc telt el, és 10:12-kor már meg is érkezett a 444 menetrendszerű Nógrádi-cikke, ezzel a férfiasan tömör címmel:

Adalék Nógrádi György biztonságpolitikai szélhámoshoz

ngy_bede.png

Mondjuk a 444 intuitív módon előre érezhette a közelgő médiavihart, mert már október 17-én egy amerikai témájú cikküket (Letartóztatták a Fox News terrorszakértőjét, mert azt hazudta, hogy 27 évig a CIA-nak dolgozott) ezzel a szigorúan semleges alcímmel közölték:

Az amerikai Nógrádi Györgyöt csalással vádolják, és azzal, hogy hazudott a kormányzatnak.

ogradi_444.png

De nem csak a 444 érezte, hogy közeleg a nagy leleplezés pillanata, a Magyar Narancs is tökéletes érzékkel választotta ki heti vezető témáját. Igen, jól sejtik: Nógrádi György van az október 22-i szám címlapján (aminek a tördelése október 20-án, egy nappal az Index-cikk megjelenése előtt zárult).

narancs.png A 444IndexNarancs trióhoz képest a többiek már csak utánfutók, bár igyekeztek sokan felszállni a Nógrádi-expresszre. Néhány órán belül ilyenek jelentek meg:

24.hu: “5 dolog, amit biztosan nem tudott Nógrádi Györgyről”

Nol.hu: “Tudományos munkát nem végez, de mindenhol nyilatkozik”

Propeller: “Nógrádi György kutatás helyett inkább a médiában szerepel”

és persze a témaérzékeny bloggerek sem hagyhatták ki a gólhelyzetet:

Nógrádi György szélhámos. Semmi sem igaz róla, amit állít magáról, nem nagyon ért semmihez, de tudja, hogy mit várnak el tőle a rezsimek.

hirkereso.png

Frissítés:

A hvg.hu is hozzászólt:

Nógrádi György, a biztonságpolitika Öveges-professzora

Frissítés2:

Posztunkra reagál a Mentális Deficit blog, Higgadtan, korrekten Nógrádi György bukásáról című posztjuk itt olvasható

Szólj hozzá

index iszlám menekültek határzár Orbán Viktor 444 Nógrádi György szerintunk