2015. nov 29.

"Jézus erejével": a világbajnok Tyson Fury útja a csúcsra

írta: eisen64
"Jézus erejével": a világbajnok Tyson Fury útja a csúcsra

A bajnok 450 grammos roma újszülöttként jött a világra

tyson2.jpgMuhammad Ali és Evander Holyfield után újra olyan királya van a profi nehézsúlynak, aki számára elválaszthatatlan a hit és a boksz. “Jézus erejével nyertem meg ezt a küzdelmet” – mondta a 27 éves brit, miután legyőzte a 10 éve veretlen világbajnokot, Vlagyimir Klicskót. Tyson Fury nem véletlenül hálás Istennek: hat hónapra született 450 grammos súllyal egy vándor roma családba. Egy interjúban elmondta: 2010-ben született újjá keresztényként, azóta minden mérkőzése előtt imádkozik, nemcsak azért, hogy győzzön, hanem ellenfeleiért is, hogy “egészségesek maradjanak” a mérkőzés után.

A fogadóirodák nem hittek Tyson magabiztos nyilatkozatainak, és a düsseldorfi csata előtt 5–1 arányban adták a veterán Vlagyimir Klicsko újabb címvédését, és a szakértők nagy többsége is arra számított, hogy az “Acélkalapács” becenévre hallgató ukrán bajnok simán hozza a mérkőzést. Az eredmény ismert: Tyson egyhangú pontozással győzött, így ő lett a nehézsúly új világbajnoka.

tyson1.jpg

A brit bokszoló első nyilatkozatában elmondta, mindent megtett a győzelemért, de Jézus erejével nyerte meg a mérkőzést:

Uram, Megváltóm. Jézus hatalmas nevében köszönöm.

Így vallotta meg hitét Tyson a ringben világbajnoki győzelme után

A 206 cm magas és 117 kilós gigászról senki nem gondolná, hogy születésekor szinte semmi esélye nem volt az életben maradásra. Hat hónapos koraszülöttként mindössze 450 grammos súllyal jött a világra egy ír vándorcigány családban. Apja, aki maga is bokszolt, azonban nem a csöppnyi testre nézett: példaképe, a nehézsúlyú világbajnok legenda, Mike Tyson után nevezte el gyermekét. “Gypsy” John Fury számára nem adatott meg a profi karrier, fia azonban beteljesítette a nagy álmot. A család összefogott: két nagybátyja, a középsúlyú ír WBO-bajnok, Andy Lee és a nehézsúlyú Hughie Fury is segített ebben, és Hughie apja, Peter Fury volt Tyson első edzője. A család egyébként távoli rokonságban van a “cigányok királya” címet birtokló Bertley Gormannal. 

Tyson 16 évesen lépett a ringbe és 2011 óta profi bokszoló. Azóta 25 mérkőzéséből 25-öt megnyert, ebből 18-at kiütéssel. (Első profi győzelmét a magyar Gyöngyösi Béla ellen aratta, 2008 decemberében.)

tyson3.jpg

A sikersorozat mögött az egyik oszlopként a stabil család áll: Tyson két gyermek apjaként így énekelt szerenádot a ringből Klicsko elleni mérkőzése előtt, egy keresztény gospel himnuszt feleségének:

Saját bevallása szerint a másik kulcs 2010-es megtérése volt. Bár szülei is hívők – apja katolikus, anyja protestáns keresztény –, a család nem gyakorolta aktívan a hitét. Egyik nagybátyja viszont újjászületett evangéliumi prédikátorként Jézushoz vezette az ifjú bokszolót.

Az ember számára – akár férfi, akár nő – a legfontosabb, hogy rendezze életét Istennel és a mennybe jusson

– mondta néhány nappal a Klicsko elleni mérkőzése előtt egy interjúban Tyson, aki hozzátette: “Ez nem olyan könnyű, mint ahogy az emberek gondolják. Nem mindenki jut be a mennybe, és én remélem, hogy egy lehetek a kiválasztottak közül.” A bokszoló újjászületett, karizmatikus katolikusnak vallja magát, de mint mondja, a legfontosabb számára az, hogy minél jobban megismerje a Bibliát.

Sokat olvasom a Bibliát, de nem annyit, amennyit kellene

A riporter megkérdezte tőle, hogyan fér össze vallásos hitével az, hogy a mérkőzések előtt ellenfeleit sokkolni igyekszik nyilatkozataival. A nyáron, mielőtt elnyerte volna a brit bajnoki címet, ezt üzente ellenfelének, Derek Chisorának: “Feleségem és két gyermekem van, akikről gondoskodnom kell. És ha ehhez az szükséges, hogy megöljelek a ringben, akkor ezt megteszem.”

Tyson szerint a sport számára munka, amihez hozzátartozik az, hogy a legjobb tehetsége szerint kell végeznie azt, amire “Isten talentumot adott”. Ugyanakkor minden mérkőzés előtt imádkozik ellenfeleiért is, hogy

tisztességes, erős csatát vívjunk egymással és egészségesek maradjunk

 

 

Szólj hozzá

sport jézus csoda világbajnok ökölvívás vlagyimir klicsko érték/ítélet tyson fury