2015. dec 20.

5 percenként egy mártír: Az idei a legvéresebb keresztény advent

írta: vigyazo
5 percenként egy mártír: Az idei a legvéresebb keresztény advent

A világméretű üldözésről mégis hallgatnak a világ vezetői

2fe3e76a66d4105790a62f68d8e5622a_l.jpg

Irakban az adventi időszakban minden öt percben megölnek egy keresztényt, Ferenc pápa mégsem állt ki az üldözöttek mellett, amikor felszólalt az ENSZ-közgyűlésen, ahol 50 percet szónokolt a klímaváltozásról. A Fehér Házat is hidegen hagyják a keresztények szenvedései, Barack Obama szerint nem tekinthetők genocídium áldozatainak a Jézus Krisztusban hívők. Az egykor keresztény országnak számító Libanon külügyminisztere, Gebran Bassil szerint az országban az erőszak célja az, hogy "muszlim szíriaiakkal és palesztinokkal váltsák fel a keresztény lakosságot".

Szeptember óta egyre növekszik a lemészárolt és üldözött keresztények száma; nem csupán a Közel-Keleten szenvednek hívők ezrei az Iszlám Állam terroristái miatt, hanem a világ számos más pontján is. Ez a jelenség egyre több embert és társadalmi szervezetet ösztönöz cselekvésre; azok az emberek azonban, akik pozíciójukból fakadóan leginkább hivatottak lennének reagálni ezekre a történésekre – köztük Barack Obama amerikai elnök és Ferenc pápa –, nem tesznek semmit.

Nem értem, a világ miért nem emeli fel a hangját ilyen brutális cselekedetek ellen.

– tette fel a kérdést III. Gergely melkita görög katolikus pátriárka, aki szintén a nemzetközi hallgatás miatt szólalt fel.

Emberi jogi aktivisták, politikai vezetők és az Egyesült Államok kongresszusának tagjai közül is több mint nyolcvanan sürgették Barack Obama elnököt, hogy minősítse népirtásnak az üldözést, ami ma a Közel-Keleten zajlik a keresztények ellen.

A Fehér Ház válasza szerint – bár tisztában vannak a tényekkel, és egy nyilatkozat kiadására is készülnek az Iszlám Állam atrocitásai miatt – a keresztények nem tekinthetők genocídium áldozatainak, mert üldöztetésük mértéke nem éri el ezt a szintet.

christian-persecution-2.jpg

Behnam Benoka iraki pap levélben fordult Ferenc pápához, melyben részletesen kifejtette a Közel-Keleten élő keresztények rettenetes megtapasztalásait. Nagy örömére a pápa telefonon felhívta, és ezt mondta neki: „Soha nem hagylak el.” Benoka így nyilatkozott: „Felhívott és azt mondta: természetesen veled vagyok. Nem feledkezem meg rólad… Minden lehetséges módon segíteni fogok.”

Ferenc pápa azonban szeptemberben az ENSZ Közgyűlésén elmondott beszédében inkább a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta. Közel 50 perces felszólalásában mindössze egyszer utalt az üldözött keresztényekre, s akkor azt is elmondta, hogy az általuk kiállt megpróbáltatások és szenvedések megegyeznek azzal, amit a többségi vallás képviselői, a szunniták is átélnek.

„Szeretném ismételten felhívni a figyelmet arra a fájdalmas helyzetre, amely az egész Közel-Keleten, Észak-Afrikában és más afrikai államokban is fennáll; keresztények, más etnikai és kulturális csoportok, valamint azon muszlimok, akik nem hajlandók csatlakozni ehhez a gyűlölködéshez, kénytelenek tanúi lenni templomaik, kulturális és vallási örökségük lerombolásának, házaik és vagyonuk elrablásának. Mindannyian válaszút előtt állnak: elmenekülnek; életükkel fizetnek azért, hogy megpróbálnak békében élni, vagy pedig rabszolgaságra jutnak” – mondta a pápa.

isis-kills-christians-660x330.jpg

A következő tények – amelyeket a Gatestone Institute jelentése gyűjtött össze – azt tanúsítják, hogy a pápa beállításával szemben nem a többségi szunniták válnak a kivégzések, lefejezések és nemi erőszak áldozataivá, nem mecseteket robbantanak és gyújtanak fel, és nem őket ölik meg aposztázia, blaszfémia vagy hittérítés vádjával. 

I. Barbárság és mészárlások

Uganda: Három muszlim férfi megvert és megerőszakolt egy 19 éves keresztény hölgyet. A diáklány éppen hazafelé tartott a St. Mary Tanítóképző főiskoláról, amikor három maszkos férfi megtámadta. „Próbáltam sikítani, de egyikük befogta a számat, egy másik pedig pofon ütött, majd lenyomtak a járdára” – nyilatkozta az áldozat. „Hallottam, ahogy azt beszélik egymás között, hogy megölnek, mert a szüleim elhagyták az iszlám vallást. Egyikük azonban azt mondta: »nem biztos, hogy ez a lány keresztény«.” Miután letettek arról, hogy megöljék, megerőszakolták, majd megverték; súlyos sebesülései miatt jelenleg is kórházban ápolják.

Egyesült Államok: A 49 éves, egészségügyben dolgozó szintén keresztény Freddy Akoát három muszlim férfi otthonában brutális kegyetlenséggel meggyilkolta a Maine állambeli Portlandban. Akoa teste mellett megtalálták a vérétől ázó Bibliáját. Az áldozat egész testét vágások és zúzódások borították, a fején halálos sérülés volt. Belső sérülései is igen súlyosak voltak: 22 törés volt a bordáin, és szétszakadt a mája. A rendőrségi jelentésben a következő állt: Akoát „megverték, fejbe rúgták, majd fejét betörték egy bútordarabbal egy könyörtelen támadás során, amely órákig tartott”. Mindhárom támadó muszlim menekült volt, Szomáliából jöttek.

(Az utóbbi időben Amerikában és Európában egyaránt számos menekültről kiderült, hogy terroristák; sokan közülük közvetlen módon az Iszlám Államhoz tartoznak.)

Szíria: Egy Homsz tartományban, Qaryatain faluban élő keresztényt kivégzett az Iszlám Állam, amiért elutasította a keresztényekre kiszabott „dhimmi” (másodrangú, eltűrt polgár) státuszt.

Megöltek egy keresztény papot is, majd a testét darabokra vágva egy dobozban elküldték a családjának.

Előzőleg az ISIS elrabolta a papot, és 120.000 dollár váltságdíjat követeltek a hozzátartozóktól, amit két hónap után kifizetett a család. Ám miután ez megtörtént, az ISIS megszegte a szavát, és brutális módon kivégezték a papot.

Pakisztán: Egy keresztény házaspárt megtámadott a feleség muszlim családja, miután a hölgy áttért keresztény hitre, majd keresztény férfihoz ment feleségül. A férfi életét vesztette, a feleség súlyos sérüléseket szenvedett. A férj, Aleem Mashlin 28 éves volt, egy éve vette feleségül a 23 éves Nadiát, miután a hölgy megvallotta Krisztusba vetett hitét. A házaspár elhagyta a falut, mivel a hölgy családja keresni kezdte őket, hogy „bosszút álljanak a szégyen miatt, amit a lányuk hozott a családra azzal, hogy megtagadta az iszlám hitet, és keresztényhez ment feleségül” – mondta egy ügyvéd a történtekkel kapcsolatban.

Végül Nadja apjának, Muhammad Din Meónak az emberei megtalálták és elrabolták a párt, és egy közeli farmra vitték őket. „A muzulmán férfiak először kegyetlenül megkínozták a párt, megverték és összerugdosták őket, majd háromszor meglőtték a férjet: egy golyó eltalálta a bokáját, egy másik a bordái közé ment, míg a harmadik az arcát célozta” – tette hozzá az ügyvéd. „Nadiát a hasán érte lövés.” A muszlim rokonok nem tagadták, hogy ők ölték meg a párt.

A támadók visszatértek a falujukba, és nyilvánosan kihirdették, hogy bosszút álltak a gyalázatért, és visszaszerezték a muzulmánok becsületét azzal, hogy hidegvérrel meggyilkolták a párt.

Mikor azonban a rendőrség a helyszínre érkezett, Nadia még lélegzett. „A lahore-i kórházba szállították, ahol még most is küzd az életéért, miután egy operáció során eltávolították a hasából a két lövedéket.” Sok muzulmán gyűlt össze a kórháznál, ahova a súlyosan sebesült hölgyet szállították. „Az összegyűlt csőcselék között sokaknak fegyvere volt, dühödten kiabálták a keresztényellenes szlogeneket… Azhart is dicsérték, amiért helyreállította a muszlim közösség, az umma becsületét és büszkeségét, és azt mondták, hogy megkapta a helyét a paradicsomban, amiért megölt egy hitetlent.”

Fülöp-szigetek: Az Abu Szajjaf által vezetett dzsihadista terroristák csoportját gyanúsítják egy busz felrobbantásával. A merénylet a többségében keresztény lakosságú Zamboanga városban történt szeptember 18-án. A támadás során egy 14 éves lány életét vesztette, 33 ember pedig megsebesült. Hírszerzési források szerint Abu Szajjaf célpontjai főként azok a városok, ahol a keresztények vannak többségben. Zamboanga lakosságának mindössze 20%-a muzulmán, a többi zömében keresztény (főként katolikus).

Egyiptom: Egy kopt pap édesanyját megerőszakolták, majd megölték Fekria városban, Minyában.

II. Keresztény templomok elleni támadások

Egyesült Államok: Szeptember 13-án, vasárnap letartóztatták a 40 éves Rasheed Abdul Azizt a Korinthoszi Missziós Baptista Egyház veszélyeztetéséért. A férfinél fegyver volt, és harci öltözetet viselt: terepszínű sisakot, nadrágot, mellényt és csizmát. Délután egy óra körül lépett be a templomba, és John Johnson pásztor beszámolója szerint azt mondta, hogy:

Allah megparancsolta neki: „Ölj hitetleneket”, és „ma emberek fognak meghalni”.

A lelkész hozzátette: „Biztos vagyok benne, hogy azzal a szándékkal jött be a templomba, hogy megöljön valakit.”

Tanzánia: Egy hét leforgása alatt hat keresztény templom égett le Tanzániában. Szeptember 23-án három templomot gyújtottak fel: az Élő Víz Nemzetközi Egyházét, a Buyekera pünkösdi templomot, valamint a tanzániai Evangélikus Templomot.

ruins_of_the_pentecostal_assemblies_of_god_church_after_it_was_burned_down_by_unknown_attackers_in_sep_2015.jpg

A felgyújtott Buyekera pünkösdi templom romjai

A másik három 26-án gyulladt ki: az Evangélikus Lutheránus Templom, a Kitundu Római Katolikus templom és a Katoro Pünkösdi Gyülekezet temploma. Egy helyi nyilatkozat szerint: „Az emberek 27-én reggel arra ébredtek, hogy a templomok leégtek…

A forgatókönyv mindenütt ugyanaz volt: ismeretlen személyek betörtek, a berendezési tárgyakat az oltárra dobálták, benzint locsoltak rá, majd felgyújtották.

A támadók elmenekültek, mielőtt bárki is észrevehette volna, így továbbra sem tudják, ki áll a gyújtogatások mögött.” A kelet-afrikai ország lakosságát muzulmánok és keresztények alkotják vegyesen, az arány vitatott.

Betlehem: Muzulmánok felgyújtották a Szent Charbel Kolostort. Sobhy Makhoul, a Jeruzsálemi Maronita Patriarchátus kancellárja elmondta: „Ez szándékos gyújtogatás volt, nem pedig elektromos probléma okozta a tüzet, ahogyan a helyi hatóságok állítják: ezt a vandál cselekedetet radikális muszlimok követték el.” A tűzben nem sérült meg senki, mert az épület szerencsére felújítás alatt állt, ám a kár így is nagyon jelentős, és a helyi keresztény közösség további erőszaktól tart. A maronita vezető hozzátette, hogy a támadás

keresztényellenességből fakad, mint sok más is a Közel-Keleten. A területen több szélsőséges csoport működik, köztük Hamasz-sejtek is.

Irak: Egy jelentés szerint minden ötödik percben lemészárolnak egy keresztényt. A dokumentumból az is kiderül, hogy az Iszlám Állam katonái Irakban

a keresztény templomokat használják kínzókamraként, és ezeken a helyeken kényszerítik őket választásra: vagy áttérnek, vagy meghalnak.

Szíria: Qaryatain városban az Iszlám Állam elpusztította az ősi, több mint 1500 éves Mar Eilan katolikus templomot és kolostort, és szétszórták egy tisztelt szent maradványait. A szunnita terroristák csoportja ultimátumot adott a városban élő keresztényeknek: vagy kifizetik a dzsizját (zsarolási pénz), vagy távozniuk kell Qaryatainból.

1440166197_1500-year-old-mar-elian-catholic-monastery-qaryatain.jpg

Így pusztította el az ISIS az 1500 éves kolostort

Jemen: Egy nappal azután, hogy megrongálták az ádeni templomot, ismeretlen elkövetők egy másik csoportja egy szemtanú elmondása szerint „lángba borította” az épületet. 1967 előtt, míg a város angol fennhatóság alatt állt, Ádenben 22 templom működött, ma azonban csak néhány áll nyitva, s azokat is csak ritkán használják, többnyire külföldi munkavállalók és afrikai menekültek. A most elpusztult Szent József templom egyike volt ennek a néhány templomnak.

c23b700f-0c0d-4394-b5a4-2c7f3f1c8fab_16x9_788x442.jpg

Az ádeni Szent József templomot szeptember végén gyújtották fel

Indonézia: Szeptember 27-én, vasárnap a bogori GKI (Gereja Kristen Indonesia) Yasmin Gyülekezet a 100. szabadtéri rendezvényét ünnepelte 2008 óta, amikor a helyi muzulmánok panaszkodni kezdtek a templom miatt. Annak ellenére, hogy a gyülekezet hivatalos bejegyzés alapján működik, a hatóságok bezáratták a panaszra hivatkozva. 2010-ben az indonéziai Legfelsőbb Bíróság elrendelte a templom újranyitását, ám Bogor polgármestere továbbra is zárva tartotta. Azóta a gyülekezet a vasárnapi istentiszteleteket a tagok otthonaiban tartja, alkalmanként pedig az utcán, a muzulmánok gúnyolódásaitól és támadásaitól kísérve.

III. A vallásszabadság korlátozása

Uganda: Egy 36 éves anyát kényszerítettek, hogy térjen vissza az iszlám hitre, különben meghal. Nyolc imát mondattak el vele. Habár Medina keresztény maradt, miután a férje elhagyta egy évtizede aposztázia miatt (mikor keresztény lett), szeptemberben visszatért az iszlám hitre. „A férjem rokonai megfenyegettek, hogy megölnek és elveszik a gyermekeimet, ha nem vagyok hajlandó visszatérni az iszlám hitre. Azt mondták:

nem engedjük, hogy a gyerekek elvesszenek a kereszténységben. Jobban járunk, ha megölünk téged, és visszavesszük őket.

Nem tudtam volna hová menni a gyerekeimmel, így úgy döntöttem, hogy visszatérek az iszlámba, hogy mentsem magamat és a gyerekeimet. Tudom, hogy Issa (Jézus) meg fog emlékezni rólam egy napon.

Nagy-Britannia: Egy pakisztáni férfi, a felesége és hat gyermekük szenved a szomszédjaik miatt, akik blaszfémiával vádolják őket. Az a család „bűne”, hogy több mint 20 évvel ezelőtt kereszténnyé váltak. Rabok lettek a saját házukban, miután az utcán mindig megtámadták őket, autójuk szélvédőjét több ízben betörték, és tojásokat dobáltak be az ablakukon.

2cdc7b6f00000578-3258159-image-a-19_1443820157228.jpg

A Hussain család, akik élete azt követően vált pokollá Angliában, hogy egy televíziós műsorban beszámoltak arról, hogy mindnyájan Jézus Krisztust követik

A család elmondta, hogy mindennek ellenére sem a rendőrségtől, sem pedig az anglikán egyháztól nem kapnak érdemi támogatást.

Vonakodnak kezelni a problémát, pedig a vallás miatti gyűlölködés bűncselekmény.

– mondja Nissar Hussain. Az apa szerint: „Az életünket fenyegetik; ez nem történhetne meg az Egyesült Királyságban. Elvileg egy szabad, demokratikus társadalomban élünk, de amit csinálnak velünk, az iszonyatos.”

Törökország: Augusztus 27-e óta több mint 15 templom kapott életveszélyes fenyegetéseket „Allah tagadása” miatt. Egyházi vezetők elmondása szerint „ezek a fenyegetések nem jelentenek újdonságot a protestáns közösségek tagjainak, akik ebben az országban élnek, és itt szeretnék felnevelni a gyermekeiket.” Mivel a gyülekezetek áttért muszlimokból állnak, mindig gyakoriak voltak a lefejezéssel való fenyegetőzések. Az üzenetek azzal vádolják a keresztényeket, hogy „Allah tagadásának az útjára léptek”, és „másokat is erre sarkallnak… az eretnekségükkel a tudatlanok útján járókat szaporítják.” Az egyik üzenet az Iszlám Állam lobogója mellett látható:

Züllött hitetlenek, közeleg az idő, mikor elvágjuk a torkotokat. Allahé legyen a dicsőség és a dicséret.

Pakisztán: A rendőrség letartóztatott egy keresztény, téglagyárban dolgozó munkást, Pervaiz Masih-t, Pándzsab tartomány Kasur kerületében, miután egy muzulmán üzleti riválisa hamisan megvádolta azzal, hogy megsértette Mohamedet. A feljelentés miatt Pervaiz – aki négy gyermek apja, köztük egy hét hónapos kisfiúé – elmenekült otthonából. A rendőrség őrizetbe vette Pervaiz négy rokonát, s a tisztek a feleségét is kicibálták az utcára, majd letépték a ruháját, miközben megpróbáltak információt szerezni tőle a férje hollétéről. Helyi keresztényeken is rajtaütöttek, többüket megverték, hogy kiderítsék, hol van Pervaiz, aki végül feladta magát, hogy megmentse a hozzátartozóit.

Etiópia: Egy 15 keresztény fiatalból álló csoportot tartóztattak le Etiópia keleti részén az evangélium hirdetése miatt. Hat keresztény vezetőt is bűnösnek találtak uszításban, zavarkeltésben, kormány elleni bizalmatlanság gerjesztésében, valamint gyűlölködés terjesztésében. A hat férfi, akik egy egyház közigazgatási bizottságának tagjai, levelet írtak március 11-en a felekezetük vezetőségének, hogy üldöztetést szenvednek a keresztények a többségében muzulmánok lakta Silte övezetben. A levélben elpanaszolták azt is, hogy hátrányos megkülönböztetést szenvednek a munkalehetőségek terén; rengeteg az ok nélküli elbocsátás, keményebben dolgoztatják őket; felégetik a templomaikat, folyamatosak a halálos fenyegetések és a fizikai erőszak. A levél valahogyan kiszivárgott, és a helyi média széles körben kezdte terjeszteni, kérve a letartóztatásukat és az elítélésüket.

IV. Keresztények – másodrangú polgárok

Németország: Egy jelentés szerint számos Szíriából, Irakból és Kurdisztánból érkezett keresztény menekültet megtámadtak és megfélemlítettek muszlim társaik. A helyi hatóságok által felállított menekülttáborok közül több helyen bevezették a saría törvényt, és a kisebbségben levő keresztények így állandó zaklatások áldozataivá váltak. Gottfried Martens, a dél-berlini egyház lelkésze elmondta: „a nagyon vallásos muszlimok terjesztik a táborokban azt a felfogást, hogy

a saría törvényt be kell tartani, bárhol is vannak.

Martens kifejezte, hogy külön aggodalomra ad okot az áttérő muszlimok helyzete, őket ugyanis a saría szerint meg kell ölni. „Ezek az emberek potenciális veszélynek vannak kitéve.”

Nagy-Britannia: Egy 41 éves iráni férfit, Noureden Mallaky-Soodmand-t vissza akartak küldeni Iránba, miután letartóztatták, mivel késekkel hadonászva fenyegetőzött London utcáin. Mégsem utasították ki, mert az Iráni Nagykövetség zárva volt, ehelyett csak átvitték a 250 mérföldnyire fekvő Stockton-on-Tees-be. A férfi két hónappal korábban, április 2-án már egy késsel rohangálva ordibált az utcán: „Muszlim vagyok, és levágom a b**** fejeteket… Az ISIS-ből vagyok, és a népem ki fog irtani benneteket, keresztények… Megöllek titeket, mindenkit megölök. Levágom a fejeteket és m**** titeket.”

Egyiptom: Muzulmánok támadtak meg keresztényeket két faluban, a Minya kormányzóságtól északra fekvő Samalout-ban. Az egyik támadás látszólag egy templom építése miatti bosszú volt. Az egyik faluban öt kopt megsebesült. A másik faluban autókba ülve megtámadtak egy keresztény esküvőt. Három kopt megsebesült, a lányokat szexuálisan zaklatták.

Egy másik csoport az Alexandriához közeli al-Oulában élő keresztények otthonait és templomát támadta meg szeptember 20-án, miután a rendőrség megpróbált egy muszlimok által elrabolt földterületet a keresztény tulajdonosának visszaszerezni. Amikor a rendőrség megérkezett, megtámadták őket. Miután a biztonsági erők elmenekültek, a muzulmán tömeg körülvette a templomot és kövekkel dobálták, majd megtámadták a keresztények otthonait is. Legalább két keresztény súlyosan megsebesült, egyiküknek eltörött a gerince. Az a muszlim család, amelyik ellopta a keresztények földjeit, hangerősítőkkel, mikrofonokkal hívta a mecset körül és a faluban a muzulmán lakosságot, hogy jöjjenek segíteni, mert a rendőrség el akarja venni a földeket, hogy a keresztényeknek adja.

_-800x360.jpg

Egyiptomi kopt keresztények tüntetése 

Egy kopt keresztény diáklány, Miriam nyilatkozata nagy botrányt kavart az egyiptomi sajtóban: diszkriminációval vádolta az egyetemet. Kiváló eredményei voltak, úgynevezett "Zero-Student" volt, éltanuló. Orvos szeretett volna lenni. Az első két évet 97%-kal teljesítette, és az utolsó évben is hasonló eredményt vártak tőle – ám kiderült, hogy a záróvizsgán megbukott. Mikor kérte, hogy mutassák meg a vizsgalapját, megtagadták a kérését, ám amikor egy újság címlapjára került, végül megnézhette a dolgozatot. Miriam és mások – köztük kézírásszakértők – egybehangzóan állították, hogy a dolgozaton levő írás nem Miriam kézírása volt.

Pakisztán: Egy keresztény családot szinte élve elégettek, mikor a muszlimok el akarták foglalni az otthonukat. Mikor Boota Masih (38) és családja megtagadta, hogy elhagyják az otthonukat és átengedjék muszlimoknak, először kegyetlenül megverték őket, majd miután bezárták őket egy szobába, a házat körbelocsolták benzinnel, és rájuk gyújtották. A család kitörte az ablakot, így sikerült megmenekülniük. A helyszínre kiérkező rendőrség azonban – szemtanúk vallomásai ellenére – nem volt hajlandó rögzíteni a panaszt, hanem ehelyett – ügyvédek szerint hamis vádakkal – letartóztatták Masih-t.

A keresztények számára általában csak a legmegalázóbb munkák elérhetők. A legújabb példa erre a lahore-i Pandzsáb Kardiológiai Intézet álláshirdetése. A listában találhatós összes pozícióra – mint például a WC-tisztítás – csak nem muzulmánok vehetők fel, egészségügyi dolgozók azonban csak muzulmánok lehetnek. Ügyvédek szerint ez egy „közvetlen formája az elnyomásnak, rasszizmusnak és a vallási kisebbségek – elsősorban a keresztények, hinduk és nem szunnita muzulmánok – képviselői felé irányuló gyűlöletnek.”

(írta: stefi)

Szólj hozzá

dzsihád keresztényüldözés koptok Biblia Egyiptom ISIS Ferenc pápa kopt kereszténység