2016. jan 28.

Body Team 12: Oscar-díjra jelölték a keresztény mentőcsapat Ebola-filmjét

írta: vigyazo
Body Team 12: Oscar-díjra jelölték a keresztény mentőcsapat Ebola-filmjét

A hihetetlen akciót Pat Robertson segélyszervezete indította

mf15-still-bodyteam12-2.jpgA legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában Oscar-jelölést kapott a Body Team 12 című alkotás, ami annak a keresztény segélyszervezetnek az akcióját mutatja be, akik egyedül vállalták Libériában az Ebola-halottak összegyűjtését. A filmet a mentőakciót szervező Operation Blessing készítette, amelyet a világ legrégebben futó televíziós sorozatának, a 700-as klubnak a műsorvezetője, Pat Robertson alapított. A Body Team 12 forgalmazási jogát az HBO vásárolta meg, így várhatóan Magyarországon is látható lesz majd.

David Darg, a szervezet nemzetközi részlegének elnökhelyettese a Body Team 12 nevű csoportot vette filmre, akik 2014-ben Libériában tevékenykedtek, amikor az Ebola-járvány legtöbb áldozatát szedte.

bt12_web_1.jpgA lebilincselő – és horrorisztikus – film azt mutatja be, ahogy a „testgyűjtők” a libériai vöröskereszttel együttműködve távolítják el a holttesteket az otthonokból és a falukból, a helyi krematóriumba szállítva őket, hogy a testek elhamvasztásával megelőzzék a járvány továbbterjedését.

Teljesen megdöbbentem a „testgyűjtők” bátorságán, és különösen a csapat egyetlen női tagján, Garmai Sumón

– mondta Darg –, annyira megihletett az ő merészsége, elkötelezettsége és szeretete a közösség felé, hogy azonnal tudtam: el kell mondanom a történetét.”

A film előzetese itt látható:

Az Operation Blessing Libériában az ország történelmében először állított fel klórelőállító létesítményt, Darg irányítása alatt. A klór, aminek az Ebola-vírus legyőzésében nagy szerepe van, kritikusan kevés helyen volt fellelhető, mielőtt a szervezet felállította a létesítményt.

2016_01_bodyteam12_landingpg.jpg

A csapat több száz hektoliternyi klórt állít elő, ami a libériai kormányhoz, az ország legnagyobb egészségügyi szervezetéhez – a Lutheránus Kórházhoz –, tíz Ebola-klinikához, és az egész ország területén felállított kézmosó állomásokhoz kerül.

ryot_body_team_12_tribeca_premiere_party_wyg_gyzvwqax.jpg

A dokumentumfilm készítői

Az Operation Blessing az Ebola-járvány tetőzésének lecsengése után is folytatja a munkát Libériában. A program ma az Ebolában meghalt szülők árvává lett gyermekeire koncentrál. Garmai Sumo vezetésével a szervezet jelenleg 171 gyermeket támogat étellel, tanulmányi ösztöndíjakkal, és személyes kapcsolattartás által lelki segítséget is nyújtva.

Az Operation Blessing alapítójának, a korábban az amerikai elnökjelöltségért is harcba induló Pat Robertson történetéről korábbi cikkünket itt olvashatják. 50 éve megszakítás nélkül futó sorozata, a 700-as klub médiatörténeti rekorder. A műsort Magyarországon az ATV közvetíti

(Írta: goldilocks)

Szólj hozzá

járvány atv.hu Pat Robertson Libéria Ebola érték/ítélet 700 klub Operation Blessing