2016. feb 15.

Sötét árnyak az Oscar-jelölt Carol mögött

írta: Europa22
Sötét árnyak az Oscar-jelölt Carol mögött

Rasszista és antiszemita volt a filmadaptáció szerzője

carol-todd-haynes.jpgA napokban került a mozikba a Carol című film, amely egy leszbikus kapcsolatról szól. A filmről szinte kizárólag pozitív értékeléseket lehet olvasni, a Rotten Tomatoes filmkritika-oldalon például 93%-os értékelésen áll. A Carol az 1952-ben megjelent A só ára című regényen alapul, amelyet Patricia Highsmith írt. (Ebből készítette a film Oscar-díjra is jelölt forgatókönyvét a magyar származású Phillys Nagy.) Az alábbiakban az írónő zaklatott sorsából idézünk fel néhány megdöbbentő tényt, mozzanatot.

1. Highsmith-nek undora volt az ételektől. Nem is szeretett a konyhájában ételeket tartani, csak alkoholt. Az írónő egyes társadalmi és politikai problémák kialakulását is ételek hatásának tudta be.

authors-and-typewriters-3-004.jpg

Patricia Highsmith

2. Jobban szerette az állatok, mint az emberek társaságát. Egyszer egy londoni partira egy hatalmas kézitáskával érkezett, amiben egy fej saláta és száz csiga volt. Ők voltak “a társaságom erre az estére” – jegyezte meg az írónő.

3. Nagyon nehéz személyiség volt azok szerint, akik ismerték. “Kegyetlen, durva, gonosz, szerethetetlen és szeretetlen ember volt. Sohasem tudtam felfogni, hogy egy emberi lény hogy tud ilyen megátalkodottan szörnyű lenni” – állította róla a Highsmith-t közelről ismerő Otto Penzler amerikai író és szerkesztő.

4. Az írónő leszbikus volt, de a kapcsolatai közül egyik sem volt tartós. A férfiakkal való szex taszította és ettől az undortól terápiás úton sem sikerült megszabadulnia. Nem házasodott meg, nem lettek gyermekei. Különös ellentmondás, hogy írásaiban van nőkkel szembeni előítélet, egy nőellenes vonal is.

5. Alkoholista volt.

6. Highsmith különösen gyűlölte a zsidókat és Izrael államát. Az 1980-as években közel 40 álnéven írt számos kormányzati szervnek és újságnak Izrael és “a zsidók befolyása” ellen. “…visszataszító volt…

Hihetetlen, mennyire gyűlölte a feketéket, de leginkább a zsidókat…

mondta róla egykori leszbikus szerelme, Marijane Meaker, amikor 27 év után ismét találkozott az írónővel. Highsmith hivatlanul és részegen jelent meg Meaker lakásánál.

7. Amerikai származású volt, de Amerika-ellenes egyben. 1963-tól egészen 1995-ben bekövetkezett haláláig Európában élt.

8. A terhessége alatt az anyja terpentint ivott, hogy elvetéljen, de nem sikerült. Amikor Highsmith 12 éves lett, az anyja egy évre a nagyanyjához küldte lakni. Az írónő ezt később élete “legszomorúbb” évének nevezte, úgy érezte, hogy az anyja “magára hagyta”. Egész élete során nagyon rossz maradt az anyjával való kapcsolata.

+ következzen még egy megdöbbentő idézet az írónő szájából:

Újévi köszöntésem: köszöntöm az ördögöket, érzéki vágyakat, kívánságokat, a mohóságot, az irigységet, a szeretetet, a gyűlöletet, a fura vágyakat, a spirituális és valóságos ellenségeimet, az emlékek hadseregét, amelyekkel harcban állok – sohase hagyjanak nekem nyugalmat.

Szólj hozzá

antiszemitizmus leszbikus oscar díj hollywood Patricia Highsmith Carol érték/ítélet