2016. feb 19.

Ferenc pápa szerint Jézus sem elég jó keresztény

írta: eisen64
Ferenc pápa szerint Jézus sem elég jó keresztény

Trump jobban ismeri az evangéliumot, mint az egyházfő?

trump.jpg

“Ez az ember nem keresztény”: nyilatkoztatta ki Ferenc pápa Donald Trumpról. A republikánus jelölt nem vette magára a kiközösítést, szerinte igenis keresztény, és az szégyenteljes, “amikor egy vallási vezető kétségbe vonja valaki hitét”. A vita ráadásul nem egy teológiai vagy erkölcsi kérdés miatt tört ki, hanem egy kőkemény politikai ügynek adott a pápa spirituális dimenziót. Egy ilyen kijelentésnek szerencsére már nem máglya a következménye, de vajon igaza volt-e a pápának?

Ferenc latin-amerikai körútjáról hazafelé lepte meg az újságírókat a Trumpról tett sarkos kijelentéseivel. "Az az ember, aki nem hidak, hanem csakis falak építésében gondolkodik – bárhol legyenek is ezek a falak –, nem keresztény.

Ez nincs benne az evangéliumban

– jelentette ki az egyházfő. Amúgy egy korábbi repülőúton a pápa korántsem volt ilyen magabiztos:

Ki vagyok én, hogy megítéljem?

– kérdezte az újságíróktól, amikor Brazíliából hazafelé a repülőn megkérdezték, mit gondol a melegekről.

pope_3578020b.jpg

Donald Trump programjának egyik sarkalatos pontja, hogy hazaküldené az illegális bevándorlókat az Egyesült Államokból, és falat építene végig a mexikói–amerikai határon. Már az is szokatlan, hogy egy pápa beleszól egy elnökválasztási kampányba, de még inkább, hogy egyből exkommunikáció alá is rekesszen egy esélyes jelöltet.

Keresztény az, aki falak helyett hidakat épít: ez az evangéliumi hit új definíciója, legalábbis Ferenc pápa szerint. De vajon tényleg ki vannak rekesztve a falépítők az üdvösségből?

Vala egy házigazda, aki szőlőt plántála, és azt gyepűvel körülvevé 

– így kezdte egyik példázatát Jézus, amelyben a gonosz szőlőmunkások összeesküvéséről beszélt a gazdájuk ellen. A példabeszéd két evangéliumban is – itt és itt – szerepel, és a magyarul gyepűnek fordított kifejezés helyén az eredeti görög szövegben mindkét helyen a fragmosz szó szerepel, aminek a jelentése kerítés, fal.

De ki is ez a házigazda, aki kerítéssel vagy fallal veszi kőrbe a szőlőjét? Jézus szerint nem más, mint Isten, akinek a fiát – vagyis őt – a gonosz szőlőbérlők megölik.

Isten falat épít Jézus példázatában? Donald – Ferenc 1–0

screen-shot-2016-02-18-at-5-03-09-pm.jpg

“Ki vagy rúgva!” – a pápa beszólása a képregényrajzolókat is megihlette

De a határok máshol is felbukkannak az Újszövetségben. Pál apostol egyik leghíresebb, Athénban elmondott beszédében 2000 év óta érvényes, nagyszerű cáfolatát adja a rasszizmusnak:

(Isten) az egész emberi nemzetséget egy vérből teremtette

Az emberiség egyetlen faj, mindenki azonos eredettel és méltósággal rendelkezik: ezzel minden bizonnyal Ferenc pápa is egyetért. De hogyan folytatja Pál? “... hogy lakozzanak a földnek egész színén, meghatározván eleve rendelt idejüket

és lakásuknak határait

Újra a fránya határok, ráadásul megint Isten az építő. Donald – Ferenc 2–0

trump_1.jpg

De azért nyugodjon meg mindenki: van, amikor a pápa szerint is szükség van a határokra és a falakra, mint arra Trump kampányfőnöke felhívta a figyelmet.

walls.png

A Vatikán ugyanis az egyetlen állam, amelyet 100%-ban kőfal vesz körül, ráadásul több mint 10 méter magas. Donald – Ferenc 3–0

A magas labdát a republikánus média sem hagyta ki, a Breitbart például Ronald Reagan híres, Gorbacsovhoz intézett berlini felszólítását aktualizálta: “Ferenc pápa, döntse le a Vatikán falát!"

teardown.png

 

Szólj hozzá

hatalom határzár Jézus Vatikán Ferenc pápa Donald Trump Evangélium