2016. ápr 23.

Olvasói levél a Felház szervezőinek

írta: vigyazo
Olvasói levél a Felház szervezőinek

Istenfélelem helyett istenszeretet?

12321514_1691296127775882_1711750919066563848_n.jpgTöbb mint ezer olvasói visszajelzést kaptunk a Felház mozgalomról megjelent írásunkra. Köszönjük mindenkinek, hogy megosztotta gondolatait, véleményét. A reakciók Facebook-oldalunkon és az eredeti cikk alatt olvashatók. Az alábbi nyílt levelet tartalma és terjedelme miatt külön posztban közöljük, de természetesen ehhez is várjuk olvasóink hozzászólását – akár komment, akár hasonlóan levél formájában. (Nyitókép: Facebook)

Régóta figyelem a Felházat, és bevallom, hogy eleinte szimpátiával figyeltem a kezdeményezést, szurkoltam, hogy jó legyen. Amikor aztán kijött a körcsarnokos meghívó-videótok, elkezdtem vakarni a fejem. „Csapd fel a Bibliád”, „Isten azt mondta nekünk” – így ti. Én viszont feltettem magamban a kérdést: hol van az istenfélelem, amikor ilyen mondatokat enged meg magának az ember? A Vs.hu tegnapi cikke aztán meg is adta a választ.

A Tapsoljátok meg Istent a Felházban című riportban nyilatkozik egy fiatal, akit úgy mutatnak be, hogy már több underground keresztény közösségben is szerepet vállalt, most a Felház nevében nyilatkozott erős, helyenként megdöbbentő dolgokat. Ádám szerint

a mostani fiatalok a korábbi vallási tanításokkal ellentétben nem istenfélő, hanem istenszerető emberek akarnak lenni.

Kedves Ádám! Ezzel ti kapásból elutasítjátok a Szent Szellem és Jézus Krisztus egyik legfőbb tulajdonságát. Ézsaiás azt írja Isten Fiáról az egyik próféciájában: "És származik egy vesszőszál Isai törzsökéből, s gyökereiből egy virágszál nevekedik. Akin az Úrnak lelke megnyugoszik: bölcsességnek és értelemnek lelke, tanácsnak és hatalomnak lelke, az Úr ismeretének és félelmének lelke."

Meg van írva továbbá, hogy Jézus Krisztus gyönyörködik az Úrnak félelmében. Attól, hogy ez a kifejezés manapság nem elég divatos vagy hipszter, még nem törölhető ki a Bibliából. És nem hagyható figyelmen kívül egy magát kereszténynek mondó számára. „Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik” – szögezte le egyértelműen Jézus.

Ti most nem kevesebbre vállalkoztatok, mint hogy eljuttassátok az evangéliumot Magyarország fiataljai számára. A Jelenések könyve 16. fejezetében azt írja János apostol, hogy látott egy angyalt, aki azért küldetett, hogy minden nemzetségnek, ágazatnak, nyelvnek és népnek hirdesse az evangéliumot. „Ezt mondván nagy szóval: Féljétek az Istent, és néki adjatok dicsőséget: mert eljött az ő ítéletének órája; és imádjátok azt, aki teremtette a mennyet és a földet, és a tengert és a vizek forrásait.”

Az Ige annyiszor felszólít minket az istenfélelemre, hogy nagyon nehéz úgy felcsapni a Bibliát, hogy ne találkoznánk kapásból erre vonatkozó versekkel. De nem csak ezzel van gond, az Úr ugyanis világosan szabályozta az ő dicséretének feltételeit is. Ti azt mondjátok, hogy nem baj, ha valaki elesik paráznaságban vagy más testi bűnökben. A melegek felé is befogadó a közösségetek. Azt viszont nem tudom kiolvasni a riportból, hogy megtérést hirdetnétek a homoszexuálisok és más bűnösök felé. Pedig Isten azt mondja, hogy nem szenvedhet el egyszerre bűnt és ünneplést. Az ő beszéde egyértelműen lefekteti a dicséret intézményének alapjait: szellemben és igazságban kell történnie.

Azt mondjátok továbbá: nem számít, hogy valaki keresztény vagy nem keresztény, az a lényeg, hogy összejöjjetek, és együtt dicsérjétek a Teremtőt. Isten – Pál apostolon keresztül – a Korintosziakhoz írt üzenetében valósággal kifakad az ilyen hozzáállással szemben, amikor felteszi a kérdést: „mi szövetsége van igazságnak és hamisságnak? vagy mi közössége a világosságnak a sötétséggel? És mi egyezsége Krisztusnak Béliállal? vagy mi köze hívőnek hitetlenhez?”

Ne csúfoljátok meg Krisztus nevét azzal, hogy kereszténynek nevezitek magatokat, és közben sokszor szöges ellentétét hirdetitek az ő beszédének. Jézus maga mondta, hogy nem azért jött, hogy eltörölje a törvényt, hanem hogy inkább betöltse azt. Jézus Krisztus a testté lett Ige. Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett. Menjen is át akármilyen átalakuláson a Z és az Y generáció, Isten nem fog megváltozni a kedvünkért.

Azt nem gondolom, hogy rosszat akarnátok, ugyanakkor továbbra is áll a régi mondás: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Éppen ezért – ha tehetek ilyet – azt tanácsolom nektek, hogy kérjetek az Úrtól istenfélelmet, majd „csapjátok fel” a Bibliátokat és tanulmányozzátok az ott leírtakat. Nem kell semmi újat kitalálni, higgyétek el, működik. Minden generációnak megvoltak a maguk fiataljai, Isten az ő szent emberein keresztül nem csak az időseknek adta az ő igéjét, a Biblia az összes korosztályé. Ő tegnap, ma és mindörökké ugyanaz, nem változtatja meg a törvényét senki kedvéért. Végezetül álljanak itt Jézus szavai:

Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt. Minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik. Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket. Nem minden, aki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát. Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben? És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők.” (Máté 7, 18-23.)

Semsei László

Update: Öt nappal a vs riport megjelenése után a Felház közleményt adott ki, amelyben tisztázták, mi számít részükről hivatalos véleménynek.  

Szólj hozzá

kereszténység Biblia Jézus szerintunk érték/ítélet Felház