2016. jún 01.

Az áldozatok teszik tönkre a katolikus egyházat, nem a pedofil papok?

írta: vigyazo
Az áldozatok teszik tönkre a katolikus egyházat, nem a pedofil papok?

Hadjáratot indított Dolan bíboros a gyerekvédelmi törvény ellen

dolan-sede-vacante.jpg

A korábban pápaesélyesként is számon tartott Timothy Dolan bíboros által vezetett New York-i Katolikus Konferencia 2007 és 2015 között több mint 2,1 millió dollárt (közel 600 millió forintot) fizetett menő lobbistáknak, hogy segítsenek megakadályozni a gyermekmolesztálási ügyek áldozatait segítő törvényjavaslatot. Ez lehetővé tenné, hogy sok évvel a bántalmazás után is vádat emelhessenek megrontóik ellen – írja a New York Daily Reports.

Az ún. Child Victims Act, a még elfogadásra váró gyermekáldozat-védelmi törvényjavaslat értelmében a jogszabály elfogadásától számított egyéves időszakon belül a 23 évnél idősebb egykori áldozatok is beperelhetik bántalmazóikat – ami a jelenlegi törvények értelmében nem lehetséges.

A Katolikus Konferencia, amely New York állam nyolc egyházmegyéjének püspökeit képviseli, számos ügyben fogadott fel lobbistákat, például az “egyes szexuális bántalmazással kapcsolatos polgári perek kezdeményezésének határideje” és az elévülés idejének jogszabályi korlátainak változtatását célzó kezdeményezések kapcsán.

052516-web.jpg

Címlapon a bíboros: “A ragadozók védelmezője” 

Dennis Poust, a Katolikus Konferencia szóvivője még 2009-ben így nyilatkozott a New York Times-nak a Child Victims Act-ről:

Úgy véljük, hogy e törvényjavaslat célja a Katolikus Egyház tönkretétele.

Az egyház saját belső lobbistáin kívül további ügyvédeket és lobbistákat fogadott fel, köztük Patricia Lynch-et is, akinek az ügybe történő bevonása látványos változást hozott. (Az ügyvédnő neve legutóbb azért került a címlapokra, mert New York állam közgyűlésének korrupcióért jogerősen elítélt egykori alsóházi elnökének, Sheldon Silvernek volt a szeretője, nem kevés tőkét kovácsolva ezzel mindkettőjük karrieréhez.) Míg 2006 és 2008 között a közgyűlés négy törvényjavaslatot fogadott el a gyermekmolesztálási ügyek rendezése kapcsán, a Child Victims Act Lynch 2009-es felfogadása óta egyszer sem került a közgyűlés asztalára.

A Sheldon Silver-ügyben az egykori házelnök elleni vádpontként hozták fel, hogy a lobbistával folytatott viszonya miatt hivatalával visszaélve, szándékosan akadályozta a gyermekmolesztálási ügyek kapcsán elindított törvénymódosítási javaslatok elfogadását.

Lynch cége havi 7500 dollárt (több mint 2 millió forintot) kapott a Katolikus Konferenciától, ám szerződésüket nem sokkal a szeretői viszony napvilágra jötte után “közös megegyezéssel” megszüntették.

Szólj hozzá

pedofília katolikus egyház Egyesült Államok érték/ítélet hatal