2016. júl 03.

“Ne engedjenek a múlt undok kísérteteinek!”: Elie Wiesel Magyarország mély erkölcsi válságáról

írta: vigyazo
“Ne engedjenek a múlt undok kísérteteinek!”: Elie Wiesel Magyarország mély erkölcsi válságáról

“Csak a Messiás eljövetele adhat végső választ a holokausztra"

wiesel_hitpark.jpg

A 87 éves korában elhunyt Elie Wiesel 2009-ben járt először Magyarországon. Útja során az emberi jogok világnapján Németh Sándor meghívására előadást tartott tízezer ember előtt Budapesten, a Hit Parkban. A Nobel-díjas író egy fiatal hallgatója kérdésére azt válaszolta: “Fiatalember, a válasz az Ön kezében van. Magyarország mély erkölcsi válságon megy keresztül. Ne engedjék, hogy a múlt undok kísértetei visszahozzák a múlt szörnyűségeit!”. Részletek Elie Wiesel budapesti előadásából.

A zsidó nép történetében soha nem volt jobb a kapcsolat zsidók és keresztények között, mint jelenleg.

Itt vannak Önök, barátaink és egyúttal szövetségeseink is. Közös ellenség ellen harcolunk. Ez az ellenség a rasszizmus, a fasizmus, az antiszemitizmus, a bigottság és a fanatizmus.

Exkluzív: A vágatlan felvétel, videoklipekkel, izraeli dalokkal és Elie Wiesel megrázó beszédével

Hadd mondjak el egy történetet. Martin Bubert egyszer meghívták egy ökumenikus rendezvényre, ahol azt mondta: „Hölgyeim és uraim, van bennünk valami közös: mindnyájan a Messiásban hiszünk. Önök abban hisznek, hogy már eljött, és majd visszajön. Mi abban hiszünk, hogy még nem jött el, de el fog jönni egy szép napon. És amikor eljön, majd megkérdezzük: Járt már Ön itt korábban is?” Azt mondják, Buber így folytatta: „Remélem, hogy nagyon közel leszek hozzá, és azt fogom súgni a fülébe: Kérlek, erre ne válaszolj!” Tehát szeretném elmondani, hiszem, hogy Önökkel együtt várjuk a Messiást, ahogy a régi ima szól: „Mindennap várjuk, és ha késik is, hisszük, hogy egy nap megérkezik…”

Régebben nagy téma volt akadémiai körökben, mindenütt Európában, hogy mi a megfelelő reakció arra a jelenségre, amit nagyon elégtelen szóval holokausztnak nevezünk. Én azon az állásponton voltam, hogy

csakis a Messiás eljövetele lehet a megfelelő válasz erre az eseményre.

Ugyanis, amikor a Messiás eljön, akkor az egész világ megváltozik, és barátságosabb, befogadóbb világgá lesz. És az emberek, férfiak, nők egyaránt, tisztelni fogják egymást…

elie_wiesel.jpg

Gyermekkoromban, kis szülővárosomban, Má­ra­marosszigeten mindennap, mikor a zsinagógába mentem imádkozni vagy tanulni, át kellett mennem mindig az út túloldalára, hogy ne kelljen elmennem a templom mellett. Ugyanis féltem. A bennem élő gyermek félelemben élt. És most itt állok Önök előtt barátként, és azt állítom, hogy mindnyájan ugyanabban a világban élünk, és megérdemeljük, hogy mindnyájunkat úgy kezeljenek, mint egy közös sorsnak a részeseit, partnereit. El nem tudják képzelni, milyen hála van a szívemben amiatt, ahogyan Önök Izrael államát támogatják.

Izrael az én nemzedékem számára olyasmit jelent, amit Önök talán el sem tudnak képzelni. Micsoda történelmi megtapasztalás! Soha egyetlen nép, amelyet száműztek a földjéről, nem tért még így vissza régi hazájába…

Hadd fejezzem be egy történettel. Én jobban hiszek a kérdésekben, mint a válaszokban. Ha nem tudom egy kérdésre a választ, őszintén beismerem, és inkább elmondok helyette egy történetet.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy császár, aki meghallotta, hogy a birodalmában egy isteni erővel felruházott ember él: tud olvasni a felhőkből. Ahogy a felhők elhaladnak egy város fölött, amikor a szél fúj, a felhők alakjából ki tudja olvasni, hogy mit üzen a szél az egyik embertől a másiknak. A madarak nyelvét is érti. Sőt, más emberek gondolatában is tud olvasni. A császár így szólt: „Találkozni akarok ezzel az emberrel!” Nem volt könnyű megtalálni, de egy császárnak jó rendőrsége van, végül csak megtalálták. Elhozták a császár elé, aki ezt kérdezte tőle: „Igaz az, hogy tudsz a felhőkből olvasni?” Az így felelt: „Igen, felség.” „És a szél hangját is érted?” „Igen, felség.” „És tényleg érted a madarak nyelvét? És tudsz olvasni mások gondolataiban?” „Igen.” Erre azt mondta a császár: „A hátam mögött, a kezemben van egy madár. Él, vagy nem?” A bölcs attól  tartott, hogy az uralkodó mindenféleképpen ellene fordítja a dolgot: ha azt mondja, él a madár, akkor gyorsan megfojtja, hogy neki legyen igaza. Ezért így vá­laszolt: „Felség, a válasz az Ön kezében van.”

Nem szeretnék úgy elmenni, hogy egy kérést ne hagyjak magam után.

Magyarország mély erkölcsi válságon megy keresztül. Ne engedjék, hogy a múlt undok kísértetei visszahozzák a múlt szörnyűségeit! Ne engedjék, hogy az antiszemitizmus teret nyerjen!

Ne felejtsék el, hogy Auschwitz nem lett volna lehetséges antiszemitizmus nélkül! Ne felejtsék el, hogy minden kisebbségnek vannak jogai! A romáknak is. És mindenképpen szeretném, ha mindnyájan tudnák, hogy Önök tudnak változtatni! Ne felejtsék el: kiáltsanak teljes erejükből!

nemeth_sandor_elie_wiesel.jpg

Szólj hozzá

holokauszt cion Izrael Hit Gyülekezete Elie Wiesel Németh Sándor Hit Park