2016. sze 08.

Janicsárzenekar a Duna-korzón: így ünnepelték Buda elfoglalását (videóval)

írta: vigyazo
Janicsárzenekar a Duna-korzón: így ünnepelték Buda elfoglalását (videóval)

A katonazenészek a neooszmán fanatikus Erdogan kedvencei

janicsarok.pngAugusztus 29-én emlékeztünk meg a magyar és európai történelem egyik legnagyobb tragédiájáról, Buda elestéről. Az oszmán hadsereg egyetlen európai latin keresztény fővárost foglalt el, és ez egyben az iszlám hódítás legnagyobb sikere is volt Európában. Buda 1541-es bevétele az egész korabeli nyugati világot megrázta, amint erről az MTA honlapján megjelent kiváló tanulmány ír.

A 475. évfordulóról a hódítók örökösei is megemlékeztek, méghozzá az Erdogan-féle neooszmán reneszánsz egyik jelképét, a janicsár katonazenekart küldték Budapestre.

koplow_erdogansvictory_erdogan.jpg

Egyik olvasónk küldte el az alábbi felvételt, amelyen a Duna-korzó meglepett vendégei szeme láttára egyszer csak egy török katonazenekar állt fel alakzatban, majd végigvonultak a budai várral szemben a sétányon.

A “mehterán” zenekar hajdan a nagyvezír személyes zenekarának számított, és legtöbbször janicsárokból, vagyis a hódoltsági területekről gyerekként elhurcolt, iszlám hitre kényszerített keresztény férfiakból állt. A janicsárzenekarok a hódító hadseregeket kísérték, amint arról Gárdonyi Géza is beszámol az Egri csillagok Oda Buda! című második fejezetében:

És szóltak már a török zenekarok. Trombiták harsogása és csincsák (cintányérok) csattogása között tűntek elő és haladtak tova a tarkabarka hadtestek

A török janicsárzenekar Budapest után Pécsett is menetelt egy nappal később.

Szólj hozzá

törökország hatalom Gárdonyi Géza janicsárok Erdogan Egri csillagok Szulejmán szultán