2016. sze 27.

"Kilépek a Magyar Helsinki Bizottságból” - Mészáros István László nyilatkozata

írta: vigyazo
"Kilépek a Magyar Helsinki Bizottságból” - Mészáros István László nyilatkozata

“Elfogadhatatlan, hogy meghekkelik a népszavazást"

maxresdefault-3.jpg

A Magyar Helsinki Bizottság a kvótanépszavazás meghekkelésére hívta fel a választókat: érvénytelen szavazatok leadásáért kampányol. Mint aki a korai időktől (a 90-es évek elejétől) a Bizottság tagja vagyok, és előtte részt vettem az ellenzéki Független Jogvédő Szolgálat munkájában is, ezt az akciót több szempontból is súlyosan aggályosnak, hitelrontónak és elfogadhatatlannak tartom:

1.) Megdöbbentő, hogy egy eredetileg a demokrácia értékei és az állampolgárok jogai mellett elkötelezett szervezet (amelyik anno úttörő szerepet vitt az emberi jogvédelem ethoszának meghonosításában) mára odáig jutott, hogy most a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, a népszavazás ellen kampányol. Azon túl, hogy ez antidemokratikus, gyakorlatilag megkérdőjelezi a polgárok józan ítélőképességét is.

2.) Végzetes szereptévesztés, hogy egy elvileg független, civil jogvédő szervezet ezzel a kampánnyal a pártpolitika mezejére lépett. Innét már senki le nem mossa róla, hogy ténylegesen egy jól körülhatárolható politikai tábor szekerét tolja.

3.) Elfogadhatatlan, hogy ráadásul egy ilyen fajsúlyú állásfoglalásról a szervezet vezetése ki sem kérte a Bizottság tagságának a véleményét. A tagság feje fölötti döntéshozatal mint eljárási mód (függetlenül a döntés érdemétől – bár természetesen azzal sem értek egyet) önmagában is antidemokratikus. Ez szintén aláássa a Bizottság demokratikus értékek melletti elvi elkötelezettségének hitelét.

Demokrata vagyok, tehát nem szeretem, ha megkérdezésem nélkül döntenek, majd utána hivatkozási pontként használnak föl.

Ezért negyed évszázados tagsági viszonyomat megszüntetve kilépek a Magyar Helsinki Bizottságból. Ezt természetesen anélkül teszem, hogy elvitatnám a Bizottság múltbeli érdemeit.

A Helsinki Bizottság mostani döntését nem csupán antidemokratikusnak tartom, de tartalmilag sem értek vele egyet. Mivel demokrata vagyok, nem kérek abból, hogy akár kvóta-ügyben, akár később bármi másban külső hatalmi aktussal népünk szuverenitását akaratunk ellenére csökkentsék. Ezért október 2-án részt veszek és nemmel szavazok a népszavazáson.

Ráadásul keresztény és magyar patrióta vagyok. Miközben fontosnak tartom a valódi menekültek emberi jogi szempontjainak érvényesítését és a velük való szolidaritást, az Európát sújtó migrációs krízist elsősorban biztonsági és nemzeti sorskérdésnek tartom.

Nekünk, magyaroknak és európaiaknak is jócskán vannak ebben a kihívásban védelemre szoruló emberi jogaink, továbbá jogunk nemzeti önazonosságunk, kultúránk, hagyományaink megőrzésére.

Ezért is részt veszek és nemmel szavazok a népszavazáson.

Budapest, 2016. szeptember 27.

 

Mészáros István László

az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának korábbi (1990-1998)

szabad demokrata alelnöke

+++

Frissítés: A fenti nyilatkozatra reagált a Helsinki Bizottság, blogbejegyzésük itt olvasható.

Szólj hozzá

népszavazás hatalom migráció kvóta Európai Unió SZDSZ migránsok Helsinki Bizottság Kőszeg Ferenc