2016. nov 09.

Trump három pontja, amivel Orbán egyetért

írta: eisen64
Trump három pontja, amivel Orbán egyetért

Erre figyelt fel a miniszterelnök a nyáron, és igaza lett

trump_orban-1024x576.jpgDonald Trump elnöki győzelmével az Amerikai Egyesült Államok kiszabadult az éppen uralkodó ideológiai irányzatok fogságából, és visszatért a valóság talajára – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök Londonban, miután találkozott Theresa May brit kormányfővel. A kormányfő szerint az amerikai elnökválasztás eredménye esélyt ad a nyugati világ többi térségének is a szabadulásra.

"A világnak mindig jót tett az, ha sikerült magát kiszabadítani az éppen uralkodó ideológiai irányzatok fogságából, és vissza tudott térni a valóság talajára. Szerintem most ez történt az Egyesült Államokban, és ez

esélyt ad a nyugati világ többi térségének is arra, hogy kiszakítsa magát az ideológiák, a politikai korrektség, a valóságtól eltávolodott gondolkodás és beszédmód fogságából,

és arra, hogy visszatérjünk végre a realitások talajára, és úgy tekintsünk a világra, ahogy az van” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elismerte: soha nem gondolta volna, hogy egyszer Donald Trumpot fogja idézni stratégiai kérdésekben, de júliusban Tusványoson mégis ezt tette. Mint mondta, egyetért a republikánus elnökjelölt hárompontos külpolitikai programjával, amit clevelandi beszédében javasolt. Trump szerint lehetséges a terrorizmus legyőzése és az ISIS megsemmisítése, de ehhez radikálisan szakítani kell az Obama–Clinton-féle politikával.


Trump ezt a három pontot javasolta beszédében:

(a videón 37:50-től kezdődik ez a rész)

1. Az amerikai hírszerzés erősítése

“A világon nekünk kell a legjobbnak lenni – ismétlem, abszolút a legjobbnak – a hírszerzésben, bárhol is van erre szükség” – mondta Trump.

2. Az Iszlám Állam elleni totális háború

“Abba kell hagynunk a nemzetállam-építésnek és a rendszerváltoztatásnak a bukott politikáját, amelyet Hillary Clinton erőltetett Irakban, Líbiában, Egyiptomban és Szíriában” – mondta a republikánus elnökjelölt, aki szorosan együttműködne mindenkivel, aki egyetért azzal, hogy

el kell pusztítani az ISIS-t és el kell taposnunk az iszlám terrorizmust

“Ebbe beletartozik, hogy együttműködünk a térségbeli legjobb szövetségesünkkel, Izraellel” – tette hozzá.

Trump Amerika szövetségesének nevezte a NATO-t is, amelyről korábban azt mondta, szerinte “felesleges”, mert “nem biztosított megfelelő védelmet a terrorral szemben. És azért is, mert számos tagállam nem fizeti meg a rá eső részt. Szokás szerint az Egyesült Államoknak kell kipótolni a hiányzó összeget. Nem sokkal ezután a NATO bejelentette, hogy új programot állít fel a terrorizmus elleni harcra. Ez egy valódi lépés lehet a helyes irányba."

3. A bevándorlás felfüggesztése

“Végül, nagyon fontos, hogy azonnal felfüggesszük a bevándorlást minden olyan nemzetből, amelyet megfertőzött a terrorizmus, mindaddig, amíg nem állítunk fel bizonyítottan működő szűrőrendszereket.

Nem akarunk ilyen embereket az országunkban 

– mondta Trump.

(címlapfotó: 24.hu)

Szólj hozzá

donald trump terrorizmus hatalom Orbán Viktor Barack Obama NATO Hillary Clinton Iszlám Állam