2016. nov 13.

Cseh fotós videója segítette győzelemre Trumpot

írta: vigyazo
Cseh fotós videója segítette győzelemre Trumpot

Egyedül Zdenek Gazda készített felvételt Hillary Clinton szeptember 11-ei rosszullétéről

f_clinton_car_160911_nbcnews-ux-1080-600.jpgElőször szólalt meg Zdenek Gazda, aki szeptember 11-én fotókat és videót is készített arról, amint Hillary Clintont munkatársai kikísérik a New York-i megemlékezésről, majd összecsuklik, miközben beemelik a várakozó autóba. A felvételeket több mint kétmillióan látták a YouTube-on. “Ha nem vagyok ott, az emberek nem értesülnek arról, mi történt” – mondta a szabadúszó fotós, aki Csehországból költözött New Jerseybe, 1993-ban.

Hillary Clinton szerint James Comey FBI-igazgató miatt veszítette el a választást, mások szerint a vereségben főtanácsadója, Huma Abedin szexmániás férje, Anthony Weiner az első számú felelős vagy éppen a  független jelöltként induló libertáriánus Gary Johnson, aki több millió szavazatot elvitt Clinton elől. A Newsweek szerint azonban Donald Trump győzelmében nagy szerepet játszott egy cseh bevándorló, aki (Trump szempontjából) jókor volt, jó helyen, és ezzel történelmet írt.

csbzsgpweaanm1l.jpg

Zdenek Gazda, akinél szeptember 11-én csak a telefonja volt, de mégis történelmet írt felvételével 

Zdenek Gazda azért ment el a szeptember 11-ei megemlékezésre, mert szülőhazájában tűzoltó volt, és így akarta kifejezni tiszteletét a New York-i hősöknek. Nem volt sajtóakkreditációja az eseményre, és mint kiderült, ez volt a szerencséje. A hivatalos riportereket ugyanis a biztonsági stáb nem engedte Clinton után, amikor kikísérték.

csfvs0iwaaa-87y.jpg

Gazda azonban az utca felőli oldalon várakozott, amikor észrevette, hogy rendőrök sorakoznak fel. Közelebb ment, és a kavarodásban sikerült egészen közel, mintegy 5 méternyire megközelítenie a fekete kisbuszt, ahová Clintont kísérték. Telefonjával videózta az eseményeket, majd a felvételt azonnal feltöltötte a Twitterre.

A 20 másodperces klip bejárta a világot, és Zdenek Gazda 24 órán belül 26 ezer (!) hangüzenetet kapott telefonjára. A nagy televíziós csatornák versenyeztek a felvétel jogaiért, amelyet végül 100 ezer dollárért adott el.

A felvétel nyomán a mainstream sajtó is kénytelen volt foglalkozni Hillary Clinton egészségi állapotával, amelyet a jelölt hivatalosan “tüdőgyulladással” indokolt. Clinton rosszullétére Donald Trump is hivatkozott, amikor a televíziós vitákban felvetette, hogy a demokrata jelöltben nincs meg a kellő “életerő” az elnökséghez.

Szólj hozzá

9/11 elnökválasztás szeptember 11 New York Hillary Clinton Zdenek gazda