2016. nov 28.

"Kedves Anya!": Letiltották a tévéből a mosolygós Down-gyerekeket (magyar feliratos videóval)

írta: laboux
"Kedves Anya!": Letiltották a tévéből a mosolygós Down-gyerekeket (magyar feliratos videóval)

A francia Államtanács szerint a videó "sérti az abortuszt vállaló nőket"

resize_then_crop_753_422.jpg

Mosolygós Down-szindrómás gyerekeket tiltottak ki a francia televízióból, nehogy sértsék az abortusz után álló édesanyákat. A francia Conseil d’État (Államtanács) megerősítette a díjnyertes "Dear Mom" (Kedves Anya!) című videó kitiltását a francia televízióból, azzal az indoklással, hogy a boldog Down-szindrómás gyermekek „nem megfelelő” reprezentációja kellemetlenül érintheti az abortusz mellett döntő nőket. A videót a YouTube-on több mint 7 millióan látták.

A Tanács kijelentette, hogy a kérdéses videó nem kerülhet bemutatásra, mivel „lelkiismeret-furdalást okozhat azoknak a nőknek, akik más személyes döntéseket hoztak a törvényeknek megfelelően”.

Felmérések szerint a Down-szindrómás gyermekeket váró francia anyák több mint 80%-a dönt abortusz mellett.

“A törvény kimondja, hogy csak reklámüzenetek vagy ’általános érdeklődést célzó üzenetek’ mutathatók be a reklámszünetekben. A Tanács meg van győződve arról, hogy

a film nem tartalmaz ’általános érdeklődést célzó üzenetet’

– fejtette ki a kormányzó testület weboldalán közzétett nyilatkozatában.

A videó inkább „megzavarhatja azokat a nőket, akik az orvosi úton történő terhességmegszakítást vették igénybe, így a reklámszünetekben való sugárzásra nem megfelelő tartalom” – folytatódott a nyilatkozat.

A Jérôme Lejeune Alapítvány, egy úttörő szervezet a Down-szindróma tudományos kutatásában, a produkció egyik pénzügyi támogatója, petíciót nyújtott be, kérvényezve a tiltás feloldását. 1959-ben Jérôme Lejeune professzor, gyermekorvos és genetikus fedezte fel a Down-szindróma kiváltó okát (21-es trimoszóma), ezt követően életét az életvédelemnek és a Down-szindrómás emberek jogaiért való küzdelemnek szentelte.

A “Kedves Kismama” a 2014-es Down-szindróma világnapjára készült, és különböző nemzetiségű, mosolygó Down-szindrómás gyermekeket, fiatal felnőtteket mutat be, akik megnyugtatnak egy várandós anyukát, hogy gyermeke lehet boldog.

dear-future-mom.jpg

Amikor meghallotta a Tanács döntéséről szóló hírt, Louisville érseke, Joseph Kurtz, az Amerikai Érseki Konferencia korábbi elnöke kijelentette, hogy „szomorú, de nem meglepett”, hogy a videót betiltották a francia televízióban.

“Ezt a videót ’látni kell’, mivel hatékonyan mond ellent számos régi és félrevezető sztereotípiának a Down-szindrómás emberekkel kapcsolatban, melyek még mindig sokak képzeletében élnek” – nyilatkozta Kurtz, akinek bátyja, George Down-szindrómás volt, és 2001-ben elhunyt.

“Tragikus módon, becslések szerint a világon a Down-szindrómás diagnózisú terhességek 90%-a végződik abortusszal – tette hozzá az érsek. – Minden olyan családot, akik hasonló diagnózist kaptak meg nem született gyermekükkel kapcsolatban, bátorítok arra, hogy nézzék meg ezt a videót.”

A Global Alliance for Disability in Media and Entertainment (Világszövetség a Fogyatékosokért a Médiában) petíciót indított, hogy a Tanács újragondolja álláspontját, megjegyezve, hogy

a videó diszkriminatív betiltása azt az üzenetet küldi a Down-szindrómás emberek számára, hogy nincsenek szívesen látva a társadalomban.

A csoport szerint a videó fontos törekvést képvisel arra vonatkozóan, hogy „fellépjen a negatív sztereotípiák és társadalmi előítéletek ellen”, melyek a Down-szindrómás emberek ellen irányulnak.

A videó betiltása ellen a CITIZEN-GO jogvédő csoport aláírásgyűjtést indított, a petíciót itt lehet aláírni.

Szólj hozzá

abortusz Franciaország down-kór érték/ítélet