2016. dec 21.

Kálmán Olga, ATV és a média: az első 72 óra

írta: vigyazo
Kálmán Olga, ATV és a média: az első 72 óra

egyenes-besze_d-800x540.jpgAdvent utolsó hétvégéjén, december 17-én, szombat este robbant a hír, hogy Kálmán Olga felmondott az ATV-nél. Bár az eset két nappal korábban történt, a hírt nem az érintettek, hanem az index hozta nyilvánosságra. Azóta 72 óra alatt a témáról legalább 70 cikk és számos blogbejegyzés született. A legfontosabbak, időrendben.

2016. december 17. “Kálmán Olga a HírTv-nél folytatja” – írta este hat óra után megjelent cikkében az index, és egyben már közölte is Németh Szilárd, az ATV hírigazgatójának a megerősítését a hírről. Az index szerint “Kálmán Olga a cég karácsonyi bulija után mondott fel, és mivel kész helyzet elé állította munkaadóit, egyértelmű, hogy a HírTV-vel már sokkal régebb óta tárgyalt.” Ezt később más források is, többek között a TV2 Tényeknek nyilatkozó Németh Szilárd is megerősítette. Azóta sem tudni azonban, honnan származik az index másik saját információja, miszerint

a távozás oka nem anyagi jellegű volt.

Az index-hírt ezt követően két órán belül gyakorlatilag a teljes magyar online sajtó átvette, de új érdemi információt csak a Blikk tett hozzá, miszerint “a váltásban az is szerepet játszhatott, hogy a HírTV még ennek az összegnek is hajlandó a dupláját adni a műsorvezetőnek”.

A 20:21-kor megjelent Blikk-cikk címe már nem feltételes módban fogalmaz:

Simicska dupla fizetéssel csábította el Kálmán Olgát az ATV-től

Ezt az állítást – ami éppen ellentétes az index szintén név nélküli forrásra hivatkozó kijelentésével, miszerint a váltás oka nem anyagi jellegű volt – az elmúlt 72 órában senki nem cáfolta, az index sem.

Szombat este megjelent az ATV hivatalos közleménye is, ami megerősítette Kálmán Olga távozását.

2016. december 18. A vasárnap délelőtti hírekben a 4 milliós havi gázsi híre dominált, elsősorban a kormánypárti sajtóban. “Simicska duplázott” – írta a Ripost, amely szerint “Min­den vagy semmi ala­pon dup­lá­zott a düh­ki­tö­ré­se­i­ről (is) jól is­mert mil­li­ár­dos. Pénz nem szá­mí­tott, rá­tette a zse­tont Kál­mán Ol­gára.”

Vasárnap megjelent az első blog poszt is a témában. A Kettős Mérce Kálmán Olga védelmére kelt, és már tényként jelentette ki, hogy “nem pénzkérdés volt a döntés mögött”. A KM szerint Kálmán Olga több mint műsorvezető, egyenesen intézmény is:

nem csupán az ATV arca, hanem a baloldali, liberális politikai térfél nyilvánosságának a szimbóluma

Az index comment.com médiablogja szerint pedig a Kálmán Olga fizetését firtató cikkekkel

a Habonymédia máris nekiment Kálmán Olgának

Vasárnap este az Origo cikke hozott érdemi új információt, miszerint

Nem Kálmán Olga hozza a nézettséget az ATV-nek.

Az Origo a csatorna nézettségi adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy “messze nincs már a csúcson Kálmán Olga … A reggeli Start gyakran 9-10%-ot is elért – vagyis sokkal többet. Az ATV számára másik lényeges adat a teljes lakosságban (4+) a hét legnézettebb 50 adása (Top 50). Erre a listára régóta nem tud felkerülni Kálmán Olga műsora”. Ez utóbbi információt az ATV kedden megjelent közleménye is alátámasztja, miszerint a csatorna műsoraiból Havas Henrik beszélgető műsora és a Sas-kabaré került a magyar tévés heti top50 listára.

2016. december 19. Hétfő reggel Simicska Lajos is beszállt a ringbe, no nem személyesen, hanem a Magyar Nemzetben üzent.

Kálmán Olga új munkaadója célpontjának a Hit Gyülekezetét választotta,

mondván “a kormánymédia segíti a Hit Gyülekezetét”. A Simicska-lap érezhetően sértődött az egyház tulajdonában álló ATV-re, ahol Kálmán Olga műsorában “gyakori vendégei voltak kormánypárti politikusok. Olyanok is gyakran szerepeltek nála, akik jobboldali lapoknak nem nagyon adnak interjúkat.” Ez utóbbi alatt a Magyar Nemzet nyilván saját magát érti, a kormányoldal bojkottja miatt. Ugyanakkor azt nehéz megérteni, hogy Simicska miért bízik abban, hogy a kormánypárti politikusok Kálmán Olga miatt elkezdenek majd járni a HírTV-be. A Magyar Nemzet nem cáfolja a műsorvezető fizetésére és ATV-s műsorának nézettségére vonatkozó információkat, de azokat

a kormánypárti média zavarkeltésének minősíti.

Miután a Magyar Nemzet a Hit Gyülekezetét belerángatta a Kálmán Olga-ügybe, hétfőn délután megszólalt az egyház vezetője is. Németh Sándor a Facebook-oldalán kommentálta a műsorvezető távozását, ami szerinte

önmagában nem rendkívüli történet

de szerinte “az ATV tulajdonosi körét” megdöbbentette az egyoldalú bejelentés stílusa és az, hogy Kálmán Olga “a Hír TV-hez való szerződésével – akarva-akaratlanul – Simicska és szövetségesei Orbán Viktor elleni vendettájának központi szereplőjeként kínálta fel magát”.

Németh visszautasította, hogy az ügybe belerángassák az egyházát: “Az elmúlt napok eseményeiből világosan megértettem: a Simicska-rendszer jobb- és balirányú helyezkedésének és manőverezésének útjában állunk. Szeretném Simicska úr tudomására hozni, hogy

kemény fába vágta a fejszéjét.

Ez utóbbi mondat szintén bejárta a magyar sajtót, a Klubrádió szerint “Németh Sándor üzent Simicskának", a 444 pedig már egyenesen “Elszabadult a pokol” címmel kommentálta a bejegyzést, amelyben nem idézte a vitát kiváltó Magyar Nemzet-cikket. Csakúgy, mint az index médiablogja, a comment.com, amely a szerepeket felcserélve azt írja, hogy "Németh Sándor kiásta a csatabárdot".

2016. december 20.

Új szereplőként szállt be a vitába a DK ifjúsági tagozata. Az Ifjú Demokraták a Facebookon közölték, hogy

a legnagyobb gond a dologban, a szekta TV náculása.

Az ifjú demokraták amúgy abból jutottak erre a tömör következtetésre, hogy Vona Gábor az ATV reggeli műsorában együttműködést ajánlott az LMP-nek.

A korábbi megszólalók közül a Kettős Mérce erősített rá előző cikkére, és Simicska Lajos elhíresült kifejezését használva azt írták, hogy ha “Németh Sándorék tényleg végrehajtják azt a bukfencet, amellyel az ATV-t … egy Fidesz-közeli médiummá tolják át, akkor

felzárkóznak a geci lista egyik elég magas helyére.

írja a Kettős Mérce.

(forrás: Ürgebőr blog)

Szólj hozzá

ATV Index Magyar Nemzet Kálmán Olga Simicska Lajos