2017. jan 11.

"Maguk álhírgyártók!": Így osztotta ki Donald Trump élő adásban a CNN riporterét (magyar felirattal)

írta: vigyazo
"Maguk álhírgyártók!": Így osztotta ki Donald Trump élő adásban a CNN riporterét (magyar felirattal)

A megválasztott elnök nem engedte kérdezni a szexvideóval vádaskodó hírcsatorna újságíróját

Beiktatása előtt 8 nappal sajtótájékoztatót tartott Donald Trump. A megválasztott elnök hű maradt önmagához, kabinetjéről azt mondta, "valószínűleg a valaha volt legjobb kormány", a CNN riporterébe pedig nemes egyszerűséggel belefojtotta a szót. Nem véletlenül, a hírcsatorna egy névtelen orosz forrásra hivatkozva azzal vádolta meg Trumpot, hogy a KGB zsarolja szexvideókkal. Nézze meg a sajtótörténeti párbeszédet Trump és a CNN riportere között!

A sajtótájékoztató után a CNN megszeppent. A hírcsatorna közleményt adott ki, amelyben az ultraliberális BuzzFeed hírportálra igyekeztek kenni a felelősséget, mondván ők nem közölték az “ellenőrizetlen információkat”, csupán hivatkoztak azokra.

A pletykákból, olvasói “tippekből” és más bizonytalan forrásokból építkező BuzzFeed maga is érezte, hogy a “Trump-dosszié” ingatag, mert a cikk bevezetésében azt írják, hogy a dokumentumokat “egy olyan személy állította össze, aki azt állítja magáról, hogy korábban a brit hírszerzésnek dolgozott, és most azt állítja, hogy Oroszországnak kompromittáló információi vannak Trumpról.

A feltételezések ellenőrizetlenek, és a jelentés hibákat tartalmaz

– írta a BuzzFeed, ám ez nem akadályozta meg a CNN-t, hogy lecsapjon a “kincsre”, amit már saját anyagként kürtölt világgá. A hírt minden kontinensen, így Magyarországon is a legtöbb médium már mint CNN-anyagot továbbította. Ezen mit sem változtat az utólagos mosakodás, sőt csak megerősíti azt, hogy Trump joggal nevezte álhírek gyártóinak a hírcsatornát.

Nem ez az első alkalom, hogy Trump nyíltan konfrontált az általa "hazugnak" nevezett médiával. Az elnökválasztás után az amerikai vezető szerkesztőket és újságírókat beszélgetésre hívta a New York-i Trump Towerbe, ahol egy órán keresztül sorolta nekik a kampányban elkövetett hibáikat, csúsztatásaikat és nyílt hazugságaikat.

A CNN-t nem, de a BuzzFeedet bírálta az a sajtóetikai tanácsadó cég, amelyet a Facebook kért fel az álhírek elleni szűrőprogramok kidolgozására. A Poynter Intézet szerint a pletykaoldal “felelőtlenül járt el”, amikor közzétette az ellenőrizetlen Trump-dossziét. “Bombát dobtak Trumpra, anélkül, hogy ellenőrizték volna a tényeket” – írták közleményükben.

A sajtótájékoztató összefoglalója magyarul, az Euronews híradójából:

Szólj hozzá

elnökválasztás hatalom sajtószabadság sajtótájékoztató Egyesült Államok CNN Fehér ház Donald Trump