2017. jan 14.

Soros György és a liberális demokraták adóssága

írta: vigyazo
Soros György és a liberális demokraták adóssága

A magyarok 88 százaléka elutasítja a civil szervezetek és hálózatok nyomásgyakorlását

soros-poster.jpgMagyarországon sokkal nagyobb arányban utasítják el a Soros György által támogatott „soft power” politikát, mint magát az üzletember személyét – derül ki a Századvég legutóbbi felméréséből. A kutatás eredménye egybevág azzal a kritikával, amit nemrég Seres László publicista fogalmazott egyik írásában, miszerint “a nyílt társadalom nevével leginkább összeforrott civil network és annak alapítója-finanszírozója, Soros György úgy sajátította ki magának ezt a fogalmat, hogy közben mintha egyre inkább az ambiciózus terv ellentétén dolgozna”.

Soft powernek azt a gyakorlatot nevezzük, ha külföldi politikai vagy gazdasági erők civil szervezeteken keresztül gyakorolnak nyomást egy ország kormányára, belpolitikai életére. Ez az, amiből Magyarországon (és a világ egyre több országában) nem kérnek.

A Századvég új közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a milliárdos üzletember “kifejezetten népszerűtlen Magyarországon,

ahogy a szervezetei által képviselt aktivista, beavatkozó politika is.

A felmérés alapján a magyarok csupán 14 százaléka kedveli a milliárdos üzletembert (és ez a szám még a baloldaliak között is mindössze 41 százalék), míg 61 százalék véleménye negatív vele kapcsolatban. A személyes megítélésnél is nagyobb az egyetértés Soros György szülőhazájában az üzletember társadalmi tevékenységéről.

Soros György 1998-ban a CBS-nek adott interjúban beszélt arról, hogyan látja magát mint könyörtelen pénzügyi spekulánst és nyereségéből társadalmi célokat támogató filantrópot. (magyar felirattal)

A felmérésből kiderül, hogy a magyarok egyöntetűen (88 százalék) elutasítják az úgynevezett „soft power” politika gyakorlatát. A megkérdezettek mindössze 9 százaléka ért egyet az ilyen jellegű tevékenységgel. E tekintetben politikai attitűdök mentén is egységes a magyar lakosság, hiszen mind a bal-, mind a jobboldalon, illetve az összes párt táborában többségben vannak azok, akik rossz szemmel nézik azt a tevékenységet, melyet a Soros György által finanszírozott szervezetek is végeznek Magyarországon és a világ más pontjain. Az ok a szuverenitás – írja a Századvég elemzése.

A választók többsége a nemzeti szuverenitás megsértéseként tekint a külföldről finanszírozott „soft power” politikai gyakorlatára.

Az üzletember negatív megítélése a kutatók szerint egy másik okra is visszavezethető: az illegális migráció nyílt támogatására. Ismert, hogy Soros György személyesen, illetve aktivista szervezeteken keresztül támogatta az illegális bevándorlók Európába áramlását. Ez a fajta attitűd kétség kívül nem teszi népszerűvé Magyarországon, hiszen – ahogy azt számos korábbi közvélemény-kutatás igazolta – a magyarok jelentős többsége – köztük liberális, a kormánnyal szemben kritikusan gondolkodó értelmiségiek is – aggodalommal figyeli a népvándorlás folyamatát és a növekvő terrorfenyegetettséget Európában.

Az üzletember egy tavaly szeptemberben a Wall Street Journalban megjelent írásában 500 millió dollárt ajánlott fel "a migránsok és menekültek" gazdasági támogatására. Ezt a tervet szerte Európában, így Magyarországon is fenntartásokkal fogadták.

“Soros, ha rajta múlna, gigantikus összegeket költene a többnyire illiberális, intoleráns és antiszemita közegből érkező menekültek végleges letelepítésére és integrálására, nem pedig a migráció okainak legalább részbeni kezelésére, a menekülttáborokban meghúzódó milliók mielőbbi hazaköltöztetésének előmozdítására” – írja Seres László, aki szerint a Sorossal szembeni legitim bírálatok lerázását megkönnyíti, hogy azokat nem egyszer súlyos konteókat vizionáló, vagy csak nettó antiszemita véleményformálók adják elő.

A valóban nyitott és szabad társadalom hívei, a liberális demokraták máig adósak azzal, hogy elhatárolódjanak Soros György zárt társadalmától,

“és polkorrekt elképzeléseivel, illetve esetleges elvárásaival szemben fogalmazzák meg gondolataikat” – sürgeti Seres.

Miközben a közbeszédet – és az online kommentárokat – ma gyakran a Soros-gyűlölők és a Soros-rajongók terméketlen és kiábrándító pankrációja uralja, erre az érdemi vitára szerintünk is szükség van, és a számok alapján az emberek többsége is indokoltnak tartja a Soros társadalmi tevékenységével kapcsolatos vitát.

Szólj hozzá

hatalom civil szervezetek nyílt társadalom Századvég Soros György NGO