2017. jan 22.

Vége lesz a zsarnokságnak! Ezt üzente Netanjahu az iráni népnek (videó magyar felirattal)

írta: vigyazo
Vége lesz a zsarnokságnak! Ezt üzente Netanjahu az iráni népnek (videó magyar felirattal)

Az izraeli miniszterelnök hamarosan tárgyal Donald Trumppal az atomfenyegetésre adott válaszról

Váratlan videóüzenetben fordult Benjamin Netanjahu az iráni néphez. Azt mondta, barátainak tekinti őket, és nem keveri össze az ott élő embereket az iszlám teokratikus zsarnokság vezéreivel. Nézze meg az izraeli miniszterelnök üzenetét magyar felirattal.

Arra készülök, hogy hamarosan Trump elnökkel megbeszéljük, miként szállhatunk szembe az iráni rezsimmel, amely Izrael elpusztítására szólít fel. Nemrég azonban eszembe jutott, milyen sokat beszéltem az iráni rezsimről, de nem beszéltem eleget az iráni népről, vagy, ha úgy tetszik, az iráni néphez.

Remélem, hogy ez az üzenetem eljut minden iráni emberhez: fiatalhoz és időshöz, vallásoshoz és világihoz, férfihoz és nőhöz. Tudom, hogy félelem nélkül szeretnétek élni. Tudom, hogy szabadon akartok szólni, azt szeretni, akit akartok, anélkül, hogy félnetek kellene a kínzástól vagy a felakasztástól. Tudom, hogy szabadon akartok böngészni a neten, és azt, hogy ne kelljen a cenzúra megkerülésére privát virtuális hálózatot használni ahhoz, hogy megnézzetek olyan videókat, mint ez is.

Büszkék lehettek a történelmetekre. Gazdag kultúrával rendelkeztek. Tragikus módon, egy teokratikus zsarnokság igája alatt éltek.

Egy szabad Iránban újra korlátok nélkül virágozhatnátok. Ma azonban egy kegyetlen kormányzat tart fogva benneteket. Soha nem felejtem el a bátor fiatal diákokról készült képeket, és akiket Teherán utcáin lőttek le 2009-ben. Soha nem felejtem el a csodálatos Neda Sultan arcát, aki ott az utca szélén kétségbeesetten kapkodta az utolsó leheletét.

Ez a könyörtelen rezsim továbbra is megtagadja tőletek a szabadságjogokat. Megakadályozza, hogy több ezer jelölt elindulhasson a választásokon. Ellopja a szegényeitek pénzét, hogy olyan tömeggyilkosoknak adja, mint Asszad.

Azzal, hogy naponta Izrael elpusztítására szólítanak fel, ez a rezsim azt reméli, hogy ellenségességet teremt közöttünk. Tévednek. Mi a barátaitok vagyunk, nem az ellenségeitek. Mindig különbséget tettünk az iráni nép és az iráni rezsim között.

A rezsim gonosz. Az emberek nem. A rezsim agresszív. Az emberek meleg szívűek.

Várom azt a napot, amikor az izraeliek és az irániak újra szabadon meglátogathatják egymást, Teheránban és Esfahanban, Jeruzsálemben és Tel-Avivban.

A fanatikusok nem győzhetnek. Ez a gonoszság nem győzedelmeskedhet az együttérzésünk felett. Népeink együtt járulhatnak hozzá egy békésebb és reménytelibb közös jövőért. Le kell győznünk a terrort és a zsarnokságot, és biztosítanunk kell azt, hogy végül a szabadság és a barátság győzedelmeskedik.

Szólj hozzá

nukleáris cion ajatollah Izrael Irán Donald Trump