2017. feb 10.

Németh Sándor a Figyelőnek: Sokan vagyunk, de nem elegen

írta: vigyazo
Németh Sándor a Figyelőnek: Sokan vagyunk, de nem elegen

A lelkész számára a politika nem vallás, paktumot pedig csak Istennel kötött

figyelo_cover.png

Nagyinterjút készített Németh Sándorral eheti számában a Figyelő. A beszélgetést szemlézte a 444, az index és a 24.hu is, de az összefoglalókból több fontos rész kimaradt. Most pótoljuk. (A teljes interjú a Figyelő 2017/6 számában olvasható.)

figyelo1.png

Tized és szolidaritás

- Tudja, a Figyelő egy gazdaságpolitikai hetilap, ezért ne haragudjon meg a direkt kérdésért: a Hit Gyülekezete gazdag egyház?
- Én inkább módos egyháznak mondanám, magyar viszonylatban legalábbis.
- Igaz, hogy minden tagnak tizedet kell fizetnie az egyháznak, azaz összes jövedelme 10 százalékát le kell adnia?
- Már negyven éve szembesítenek ezzel a váddal. Mindig is a hitből és szabad akaratból való adakozás képviselője voltam, soha senkit nem kényszerítettem arra, hogy adakozzon, a gyülekezetünkben nem volt és ma sincs tagdíj, se tizedfizetési kötelezettség. Egyébként a magyar jogszabályok ezt lehetővé tennék, és van is néhány olyan kisegyház, ahol az egyháztagság feltétele a tagdíj vagy a tizedfizetés.
- Hány tagja van a Hit Gyülekezetének?
- A Szentírás alapján nem vagyunk hívei a népszámlálásnak.

Sokan vagyunk, de nem elegen.

Ezért mondjuk: „Isten sokasítsa meg a földön népét!”, így egyházunkban is a hívőket.
- Azt akarja mondani, hogy fogalma sincs arról, hány tagjuk van!?
- Ha a szimpatizánsokat is figyelembe vesszük, több százezer.

figyelo_foto.png

- Egyházvezetőként mi a véleménye a hazai szegénységről?
- Sajnos nap mint nap találkozunk vele. Főleg Kelet-Magyarországon. De Salgótarján egy része is kísértetvárossá vált. Próbálunk segíteni. Rendszeresen élelmet és ruhát osztunk, telente tűzifát.

Látjuk, hogy nagy a szükség, de mi ezt nem használjuk a demagógia melegágyaként.

- A kormány szerint csökken, az ellenzék szerint nő a szegények száma Magyarországon. Egyházvezetőként mi a tapasztalata?
- Talán stagnál a szegények száma. Érdemben nem nő, de nem is csökken. Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy az emberek bizakodóbbak, optimistábbak, már ami a jövő kilátásait illeti.
- A szolidaritás mennyire fontos Önnek, mint egyházvezetőnek?
- Az egyik legfontosabb.
- Ezek szerint a migrációt, a migránsokat is támogatja?
- Természetes keveredés bizonyos korlátok és feltételek mellett mindig is volt az etnikumok, kultúrák és vallások között. Ezzel nincs is semmi baj. Csakhogy

a mai migrációt olyan irányított inváziónak tartom, amellyel főleg európai, nemzeti és keresztény identitásokat akarnak mesterségesen és erőszakosan összekeverni,

gyakorta azzal ellenségességet valló etnikumokkal, kultúrákkal és vallásokkal. Ezt azért nem tudom támogatni, mert kétségesnek látom a migránsok többségének elkötelezettségét a befogadó országok közjavai és érdekei iránt.

Jövés-menés az ATV-nél

- Már megbocsásson, de az ATV műsoraiban ma nem sokan adnak hangot hasonló véleménynek. Ez már a jövő hangja a csatornán?
- Már miért lenne az? A tulajdonosi kör világnézetének nem kell feltétlenül egyeznie a tévécsatorna szemléletével. Számos példa van erre a világban.
- Jellemezze három szóban a Hit Gyülekezetét!
- Hú, de nehezet kérdez! Ilyet még nem kérdeztek tőlem…

Hit, erő, prosperitás.

- Jellemezze három szóban az ATV-t!
- Korrekt, megbízható, őszinte.
- Szinkronban vannak?
- Nem kell összhangban lenniük. Az ATV nem a Hit Gyülekezete intézménye. Önálló arculata, élete van, ami sokkal inkább függ a közélettől és közgondolkodástól, a hazai médiarendszerben elfoglalt pozíciójától, mint a tulajdonosi körtől.
- Ha nem is intézmény, azért az ATV egyik műsora a Hit Gyülekezete. Hányan nézik az amúgy szombat esténként felvett Vidám Vasárnapot?
- A legnépszerűbb műsoraink között van. De ami talán ennél is fontosabb, az összes csatornát tekintve is ez az egyik legnézettebb egyházi televíziós műsor az egész országban.
- Beszéltem néhány emberrel, akik rendszeresen részt vesznek a Vidám Vasárnapon, s ők azt mondják, az ATV nem közvetíti hitelesen. Pontosabban mondva kihagynak, kivágnak egyes részeket. Nem értik, miért.
- Mire gondol?
- Például a Szent Szellem megjelenésére. Amikor a betegen született gyermek eldobja a mankót, és futni kezd. Ez a sajátos cenzúrázás azért is meglepő, mert az ilyen jelenetekkel, a csodákkal rengeteg nézőt szerezhetnének. Már elnézést, de többet, mint a bibliamagyarázatokkal.
- A karizmatikus megtapasztalásokat valóban nem közvetítjük, mert a nézők figyelmét elsősorban nem a spirituális, fizikai megnyilvánulásokra, hanem Jézus Krisztus személyére és Isten Igéjére kívánjuk irányítani. A Biblia népszerűsítését és az evangéliumi hit hirdetését tekintjük most a legfontosabb feladatunknak. Köztudott, hogy a karizmatikus megtapasztalások megítélése a kereszténységet is megosztja. Tervezünk olyan magazin jellegű műsort, ahol az igazi és az álkarizmatikus megtapasztalásokról is hangsúlyozottan szó lesz.
- Az Ön fia, Németh Szilárd az ATV hírigazgatója. Az ATV családi vállalkozás?
- Ha az lenne, mi a probléma a családi vállalkozással? Az egész világon, különösen az Egyesült Államokban sikeres családi vállalkozások működnek. Egy vállalkozással kapcsolatban a döntő kérdés az, hogy jól és hatékonyan működik-e.
- És jól működik?
- Szolid nyereséget tudunk elkönyvelni évről évre, én tehát azt mondom, hogy megfelelően működik.
- Melyik a legnézettebb műsora?
- A Sas Józsié. Messze a legnézettebb. Van, hogy a legnagyobb kereskedelmi csatornákat is megveri. Ő a nagymúltú pesti kabaré utolsó mohikánja, és nem fogja elhinni, de még akkor is kíváncsiak rá, ha ötödször ismételjük ugyanazt a műsorát.

De nem dicsérem tovább, mert az lehet, hogy a tévének sokba fog kerülni.

- Most viszont, és ez nem vicc, több nagy név is – Kálmán Olga, Péterfy Judit, Friderikusz Sándor távozott a csatornától. Maguktól mentek, vagy küldte őket?
- Mostanában nagy a jövés-menés, ilyen időket élünk, nevezett személyeket tisztelem, bár nem minden nézetükkel értettem egyet.
- Azóta, hogy eltűntek a képernyőről, csökkent a nézettség?
- Nem, éppen ellenkezőleg, növekszik.
- A kábelszolgáltatókkal szembeni alkupozíciójuk sem romlott?
- Nem tudok róla.
- Egyre több új csatorna jön, mind nehezebb bekerülni egy-egy csomagba. Nem engedtek a kábeldíjból?
- Szerencsére eddig nem kényszerültünk rá. Az ATV új személyekkel és műsorokkal a jövőben is erősödni fog.
- Most, hogy a Hír TV ellenzéki lett, új helyet keresnek az ATV-nek? Próbálnak nyitni a Hír TV-től elforduló kormánypárti nézők irányába?
- A menedzsment, a szerkesztők, a műsorvezetők dolga a csatorna politikai irányvonalának megtartása, természetesen mindannyiunk közös érdeke, hogy minél nézettebb legyen az ATV, s a kormánypárti nézők sincsenek ebből kizárva. Személy szerint

fontosnak tartom, hogy baloldali elkötelezettségű médiumoknak is legyenek jobboldali beállítottságú munkatársaik, szakértőik, s a másik oldalnak is hasznos ezt a tradíciót követni. 

Antikrisztusiak a messianisztikus rendszerek és politikusok 

- Szóval, a Hit Gyülekezete és annak vezető lelkésze, Németh Sándor ma politizál?
- Az emberi sors, az evangélium és a világ közötti ellentét erre folyamatosan rákényszerít. Nem biztosíthatok velem szemben álló nézeteket képviselő politikusoknak olyan ziccerhelyzetet, amelyből szándékommal ellentétes módon kényelmesen alakíthatják a sorsom irányát.

Ugyanakkor a politika számomra nem vallás.

Kifejezetten antikrisztusinak tartom a messianisztikus jegyekkel felruházott politikai rendszereket, szereplőket, mert azok mindig is elidegenítették és szembefordították a polgárokat az élő Istennel. Szekuláris szempontból a társadalmi és állami ügyeket több szemszögből is lehet értelmezni és megoldani, de a halált csak egy módon: az örök élettel. Egy pártnak sem vagyok rajongója, amikor szavazok, programok és személyek figyelembe vételével döntök.
- Valóban? Ehhez képest most ritka nagy visszhangot váltott ki, hogy szereti a japán konyhát.
- Hogy érti ezt?
- Hát a Nobuban, ebben a luxusétteremben találkozott Andy Vajnával és Habony Árpáddal. Állítólag lépre csalták. Eredetileg tényleg csak arról volt szó, hogy Vajnával találkozik?
- Való igaz, hogy ketten beszéltünk meg találkozót. Aztán valahogy úgy alakult, hogy hármunkat fotózott le Juhász Péter lesifotósa. Megígérni nem fogom, hogy többet nem találkozom Vajna úrral, és nem igénylem a jövőben sem, hogy mások döntsék el helyettem, kivel üljek le, és kivel ne, beszélgetni vagy ebédelni.
- Pedig már ennek az első találkozásnak is furcsa az optikája. Különösen azok után, hogy Kálmán Olgáék távoztak a csatornától. Azt beszélik, paktumot kötött a Fidesszel, hogy kormánypárti tévévé formálja át az ATV-t.
- Ennek az első és tartós rikkancsa az Amerikai Népszava.

Paktumot Istennel kötöttem.

Mindenkivel, így a politikusokkal is mindenekelőtt emberbaráti alapon álló beszélőviszonyt igyekszem fenntartani. E magatartásomnak adnak némelyek torz, negatív értelmezést. Andy Vajna számomra elsősorban üzletember, világhírű filmproducer, aki tagadhatatlanul jól teszi a dolgát, ezt bizonyítják a legújabb nemzetközi magyar filmsikerek.

Nem értem a mai napig sem, miért akartak megnyúzni

a vele való hírhedtté vált találkozásom miatt, holott vele rendszeresen tárgyalnak, találkoznak baloldali politikusok, művészek és médiaszemélyiségek. Persze azzal tisztában vagyok, hogy némelyek régen megásták a síromat, és csak ürügyet keresnek, hogy beletemethessenek. De remélem, ez a sír üres marad.

Szólj hozzá

figyelő ATV Európai Unió Hit Gyülekezete Egyesült Államok Andy Vajna Amerikai Népszava Németh Sándor érték/ítélet