2017. ápr 06.

Váratlan hír: Oroszország elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának

írta: eisen64
Váratlan hír: Oroszország elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Putyin ezzel követte Trumpot, az orosz nagykövetség is költözhet

1_2.jpgAz orosz külügyminisztérium április 6-i közleménye kijelenti: "Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának tekintjük". Eddig a hivatalos álláspont az volt, hogy a várost "folyamatos nemzetközi státus" alá kell helyezni. Moszkva a Jerusalem Post kérdésére egyértelművé tette, hogy a döntés azonnali hatályú, miközben szeretnék azt, hogy a város keleti fele a béketárgyalások révén létrejövő palesztin állam fővárosa legyen. Ezzel az Egyesült Államok után Oroszország a második állam, amely elismerte Nyugat-Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának. Izrael a várost oszthatatlan, örök fővárosának tekinti.

Mint arról korábban írtunk, az ENSZ és a legtöbb nyugati vezető bírálta Donald Trump kampányígéretét, hogy az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költözteti. Ehhez képest meglepő az orosz álláspont hirtelen megváltozása, bár a közleményben arról nincs szó, hogy Moszkva is rövid időn belül átvinné képviseletét Tel-Avivból az izraeli fővárosba. Az orosz külügyminisztérium nyilatkozata azt is leszögezi, hogy 

biztosítani kell a jeruzsálemi szent helyek megközelíthetőségét minden hívő számára.

Ez a kijelentés azért érdekes, mert ma Jeruzsálemben – a város keleti és nyugati felén egyaránt – egy kivételével minden szent hely szabadon látogatható. A kivételt pont a zsidóság számára legszentebb helyszín, a Templom-hegy jelenti, ahol hajdan az első, majd a második zsidó szentély állt, ma pedig itt található az al-Aksza mecset és a Szikladóm.

 

A Templom-hegyre csak korlátozott időpontokban és létszámban léphetnek be nem muszlimok, akik a területen nem imádkozhatnak. Az ellenőrzésnél minden vallással kapcsolatos kiadványt és tárgyat – beleértve a Bibliákat is – le kell adni. Az izraeli parlamentben több párt képviselője kezdeményezte ennek a diszkriminatív rendelkezésnek a feloldását, köztük Jehuda Glick Kneszet-képviselő, akit néhány éve egy palesztin terrorista kis híján megölt, pontosan a Templom-heggyel kapcsolatos nézetei miatt.

(magyar felirattal)

Jeruzsálem június elején ünnepli a város egyesítésének 50. évfordulóját, így az orosz bejelentés egyfajta bocsánatkérésnek is tekinthető. 1967-ben ugyanis a Szovjetunió a hatnapos háborúban Izrael ellen harcoló arab hadseregeket támogatta.

Kapcsolódó cikk: Szenzációs lelet: 2700 éves bizonyíték a zsidó Jeruzsálemről

Hasonlóan feltűnő fordulat volt nemrég, hogy az új ENSZ-főtitkár, António Guterres egyértelműen cáfolta az UNESCO által több határozatban megerősített hazugságot, miszerint nem állt zsidó templom Jeruzsálemben. 

 (magyar felirattal) 

 Kapcsolódó cikk: Jeruzsálem: 100 éves fotók és meglepő tények 

Szólj hozzá

jeruzsálem cion Oroszország Putyin Templom-hegy Donald Trump