2017. máj 26.

Ősi, örök és szent város: Donald Trump beszéde Jeruzsálemben (magyar felirattal)

írta: Sara K
Ősi, örök és szent város: Donald Trump beszéde Jeruzsálemben (magyar felirattal)

"Jeruzsálem emlékeztet arra, hogy az élet minden nehézség ellenére virágozni tud"

trump_jer.jpg

36 órát töltött Donald Trump Izraelben (ebből két és felet a palesztin fennhatóság alatt álló Betlehemben), és ezalatt hét beszédet és sajtótájékoztatót tartott, ugyanennyi különböző helyszínen. Megszólalásokból, gesztusokból és fotólehetőségekből tehát nem volt hiány, és az üzenetre sem lehetett panasz izraeli részről. Bár voltak témák, amelyeket az elnök került (például az amerikai nagykövetség átköltöztetése) és béketervének részleteiről sem árult el részleteket, azt megtudhattuk, hogy Trump szereti és értékeli Izraelt, nemcsak mint startup-nemzetet, hanem mint olyan országot, amely évezredek óta őrzi az Írásokat és tiszteli Isten szellemének a jelenlétét ezen a földön. Látogatása végén Donald Trump a jeruzsálemi Izrael Múzeumban tartott beszédet, az alábbiakban ezt láthatják, magyar felirattal:

Azzal szeretném kezdeni, hogy gondolataiban és imáiban az egész amerikai nép a manchesteri terrortámadás áldozatai mellett áll. Tudják, hiszen mind ezt néztük. Látták, milyen borzalmas dolog történt. Szeretném innen kifejezni az együttérzésemet a családok sokasága felé, akik elveszítették a szeretteiket. Borzalmas, borzalmas sérülések történtek. Rettenetes. Több tucat ártatlan embert, gyönyörű fiatal gyermekeket gyilkoltak meg kegyetlenül ebben az emberiség elleni gyáva támadásban. Újra el akarom mondani, hogy ki kell űznünk a terroristákat és szélsőségeseket a soraink közül,

fel kell számolnunk a gonosz ideológiájukat és óvnunk, védelmeznünk kell a világ népeit.

Minden civilizált nemzetnek össze kell fognia ebben a küzdelemben. Ez az utazás erre a célra összpontosít: hozzuk egymáshoz közel a nemzeteket, hogy legyőzzük a világot fenyegető terrorizmust és eltiporjuk a gyűlöletkeltő ideológiát, ami ilyen erőteljesen és látható módon egyre gyorsabban táplálja azt.

Kiváltság számomra, hogy itt lehetek ebben a nemzeti múzeumban, Jeruzsálem ősi városában, hogy beszédet mondjak az izraeli nép és a Közel-Kelet minden népe előtt, akik biztonságra, jólétre és békére vágynak.

Jeruzsálem szent város. Szépsége, fennköltsége és öröksége példátlan a földön. Micsoda örökség, micsoda örökség ez.

A zsidó nép kapcsolata ősi és örök ezzel a szent várossal.

Évezredekre nyúlnak vissza ezek a kapcsok, beleértve Dávid király uralkodását is, akinek csillaga ma büszkén díszíti Izrael kék-fehér zászlaját.

Tegnap

meglátogattam a Nyugati falat, és csodálattal adóztam ott Isten jelenléte és az emberi kitartás előtt.

Meghatottan tettem kezemet a falra, és imádkoztam azon a szent helyen, Isten bölcsességét kérve. Meglátogattam a Szent Sír bazilikát is, ahol szintén imádkoztam, azon a helyen, amelyet világszerte tisztelnek a keresztények. Koszorút helyeztem el a Jad Vasemben, tiszteletemet kifejezve, valamint emlékezve és gyászolva a holokausztban meggyilkolt hatmillió zsidó emléke előtt. Megígértem ott, és megígérem ma is ezeket a szavakat: Soha többé!

Izrael a zsidó nép megtörhetetlen szellemének a bizonyítéka. Ennek a nagyszerű országnak minden egyes pontjáról egy üzenet zeng, a remény üzenete. A különböző korokban a zsidók szenvedéseket és üldöztetéseket szenvedtek el, sőt voltak, akik a teljes elpusztításukat kívánták. De végül mindenen túljutottak, méghozzá győztesen. Ámulattal figyelem a zsidó nép eredményeit, és megígérem önöknek azt, hogy kormányom mindig Izrael mellett fog állni.

Önök a nehézségeik ellenére a világ egyik legbővölködőbb nemzetét építették fel – egy olyan országot, ami nemcsak történelmében, kultúrájában és lehetőségeiben gazdag, hanem mindenekelőtt szellemében. A két szent templom korától kezdve a maszadai dicsőséges magaslatokig tapasztalhattuk a hit és a kitartás hihetetlen történetét. Ez a hit inspirálta a zsidókat arra, hogy higgyenek a sorsukban, túllendüljenek a kétségbeesésen és felépítsenek itt – pontosan itt – egy olyan jövőt, amiről mások még csak álmodni sem mertek.

Izraelben nemcsak a zsidók művelhetik szabadon a földjüket, taníthatják a gyermekeiket, és imádkozhatnak atyáik szent földjén – és ők szeretik a földjüket és szeretik Istent –, hanem muszlimok, keresztények és minden más hit követői szabadon élhetnek és imádkozhatnak a meggyőződésük szerint, követhetik álmaikat itt ezen a földön.

A mai napon barátaimmal egybegyűlve arra invitálok minden embert, legyen zsidó, keresztény, muszlim vagy más hit követője, minden törzset, mindenkit, hogy merítsen inspirációt ebből az ősi városból, hogy tegyük félre különbségeinket, hogy legyőzhessük az elnyomást és a gyűlöletet, hogy minden gyermek számára biztosíthassuk a szabadságot, a reményt és a lelkünkbe írt méltóságot.

A hét elején egy történelmi jelentőségű találkozón mondtam beszédet Szaúd-Arábiában. Salman király, egy rendkívül bölcs ember látott vendégül. Ott arra ösztönöztem a muszlim világhoz tartozó barátainkat, hogy csatlakozzanak hozzánk a stabilitás és a biztonság megteremtésében. Mély bátorítást merítettem sok helyi vezető azon vágyából, hogy csatlakozzon hozzánk és együttműködjünk a közös és létfontosságú céljaink elérésében.

A konfliktus nem tarthat örökké. Az egyetlen kérdés az, mikor döntenek a nemzetek majd úgy, hogy elegük van, elég volt a vérontásból, elég volt a gyilkolásból.

Ez a történelmi találkozó egy új lehetőséget nyit a Közel-Kelet népei számára, hogy túllépjenek a vallási és más jellegű különbségeiken, hogy kioltsák a szélsőségesség tüzét, és hogy közös platformot találjanak és közös felelősséget vállaljanak a régió jövőjének megjobbítása érdekében.

A változásnak belülről kell fakadnia. Csak belülről fakadhat. Egy anya vagy apa sem akarja, hogy gyermekei olyan világban nőjenek fel, ahol a terroristák szabadon randalíroznak, iskolás diákokat gyilkolnak meg, vagy szeretteiket elrabolják. Egy gyermek sem születik előítélettel a szívében. Senkinek sem szabadna fiatal fiúkat és lányokat gyűlöletre és gyilkolásra tanítani. Egyetlen civilizált nemzet sem tolerálhatja ártatlanok kémiai fegyverrel való legyilkolását.

A találkozón képviselt üzenetem ugyanaz, amit most önök elé is tárok: Koalíciót kell felállítanunk, melyben a résztvevők osztoznak a célban, hogy kiirtsák a szélsőségeseket és az erőszakot, valamint gyermekeink számára békés és reményteli jövőt biztosítsanak. De egy reményteljes jövőhöz a Közel-Keleten az is szükséges, hogy a világ teljesen elismerje Izrael államának létfontosságú szerepét. Az Egyesült Államok részéről megfogadjuk, hogy önök mellett állunk, megvédelmezzük a közös értékeket, hogy együtt legyőzhessük a terrorizmust és békét teremthessünk Isten minden gyermeke számára.

Az izraeliek első kézből tapasztalják a gyűlöletet és a radikális erőszak terrorját. Izraeli polgárok rendszeresen esnek áldozatul késsel vagy bombákkal felszerelt terroristáknak. A Hamasz és a Hezbollah rakétákat lő ki olyan izraeli közösségekre, ahol az iskolás gyermekeket ki kell képezni arra, hogy a szirénák megszólalásakor óvóhelyekre meneküljenek, félve, de gyorsan. Az Iszlám Állam zsidó környékeket, zsinagógákat, üzleteket támad. Irán vezetői pedig rendszeresen Izrael elpusztítására szólítanak fel. De nem akkor, ha Donald Trump van a kormánynál, higgyék el. Köszönöm, én is szeretem önöket.

Mindezen kihívások dacára Izrael szuverén nemzetként virágzik, és semmilyen nemzetközi szerv nem kérdőjelezheti meg Izrael helyét a régióban és a világon. A mai napon imádkozzunk a békéért és egy reményteljesebb jövőért az egész Közel-Keleten.

Vannak olyanok, akik hamis választási helyzetet tárnak elénk.

Azt állítják, mindenképpen választanunk kell Izrael támogatása és az arab, muszlim nemzetek támogatása között a régióban. Ez teljesen helytelen. Minden tisztességes ember békében akar élni, és a terrorizmus gonoszsága az egész emberiséget veszélyezteti. A különféle nemzetek egyesülhetnek az ártatlan élet megvédelmezésének, az emberi méltóság felmagasztalásának és a béke és stabilitás előmozdításának céljában.

 

Kormányom elkötelezte magát arra, hogy egy ilyen koalíció felállításában közreműködjön, és ezen az úton már alapvető előrelépést értünk el. Tudjuk, hogy mind az izraeliek, mind a palesztinok reményteli életet szeretnének biztosítani gyermekeik számára. Azt is tudjuk, hogy a béke lehetséges, ha félretesszük a fájdalmat és a múlt nézetkülönbségeit, és közösen elkötelezzük magunkat arra, hogy végre megoldjuk ezt a krízist, ami már több mint fél évszázada húzódik.

Ahogy azt már többször elmondtam, személyesen is elköteleztem magam arra, hogy segítsem az izraelieket és a palesztinokat egy békemegállapodás elérésében, és ma reggel találkoztam Abbász elnökkel, ezért el kell mondjam, a palesztinok készek a békére. Tudom, hogy ezt már hallották, de én azért elmondom, én ilyen vagyok. Készen állnak arra, hogy békét kössenek.

Kedves barátommal, Benjaminnal való találkozóm után azt is el tudom mondani, hogy ő is a békére törekszik. Békét akar. Szereti az embereket. Kifejezetten szereti az izraelieket. Benjamin Netanjahu békét akar.

A béketeremtés azonban nem lesz könnyű. Ezt mindnyájan tudjuk.

Mindkét fél nehéz döntéseket lesz kénytelen meghozni. De kellő elszántsággal, kompromisszumkészséggel, a békébe vetett hittel az izraeliek és a palesztinok meg tudnak egyezni. 

De addig is, amíg a békére törekszünk, összegyűjtjük erőinket, hogy megvédjük nemzeteinket. Az Egyesült Államok szilárdan elkötelezte magát arra, hogy megakadályozza Irán nukleáris fegyverhez jutását, és megállítsa támogatásaikat a terroristák és a milíciák felé. Tehát most kijelentjük itt önök előtt, hogy Iránnak soha nem lesz nukleáris fegyvere.

Amerika biztonsági együttműködése Izraellel erősebb, mint valaha. Elnökségem alatt tapasztalni fogják a különbséget, nagy, nagy gyönyörű különbséget, beleértve a Vaskupola védelmi rendszert, ami megvédelmezte Izraelt a Hezbollah és a Hamasz rövid hatótávolságú rakétáitól és a Dávid parittyáját, ami a hosszú hatótávú rakétákkal szemben nyújt védelmet. Azt remélem, hogy egy napon, nagyon rövid időn belül, az izraeli gyermekeknek nem kell majd többé óvóhelyre rohanniuk, ahogy a szirénák hangosan felsírnak.

Végül, az Egyesült Államok büszke arra, hogy az izraeli légierő pilótái a hihetetlen új amerikai F-35-ösökkel repülnek. A világon nincs ehhez hasonló harci jármű, amivel megvédhetnék hazájukat, és csodálatos volt látni, ahogy ezek a nagyszerű légi járművek elrepültek Izrael felett függetlenségének 69. évfordulóján.

De miközben gyakorlatban erősítjük partneri viszonyunkat, emlékezzünk meg legmagasabb eszméinkről is. Soha ne felejtsük el, hogy a nemzeteink közötti kötelék népeink szívében fonódik össze, és az ő szabadságszeretetükben, reményükben és emberi méltóságukban ölt testet. Álmodjunk hát egy olyan jövőről, ahol zsidó, muszlim és keresztény gyermekek együtt nőhetnek fel és élhetnek bizalomban, harmóniában, toleranciában és tiszteletben.

Az Izrael által gyakorlatba ültetett értékek emberek millióit inspirálták az egész világon.

Herzl Tivadar meggyőződése ma is igazul cseng: „Bármit is cselekszünk ott saját hasznunkra, az áldásosan hat majd vissza az egész világ javára.”

Ahogy most itt állunk Jeruzsálemben, látjuk minden hit zarándokait, akik erre a helyre érkeznek, hogy lábaik bejárják a megszentelt földet. A zsidók szívük imáit a gyönyörű Siratófal kövei közé helyezik. A keresztények az ősi templomban imádkoznak. A muszlimok szent helyeikről szólítanak imára. Ez a város, a maga egyedülálló módján, felfedi az emberi szív Isten megismerésére és imádatára érzett vágyódását.

Jeruzsálem emlékeztet arra, hogy az élet minden nehézség ellenére virágozni tud.

Amikor körülnézünk ebben a városban, olyan gyönyörű, láthatunk minden hithez tartozó embereket elmerülni tiszteletteljes imádatban, diákokat tanulni egymás mellett, férfiakat és nőket gondoskodni az elesettekről, és látjuk, hogy Isten gyógyulásra tett ígérete sok életbe jóságot hozott. Láthatjuk, hogy e föld népe rendelkezett elegendő bátorsággal, hogy legyőzze az elnyomást és a jogtalanságot a múltban, hogy olyan szabadságban éljen a földön, amit Isten minden ember számára meg akar adni a földön. A mai napon Jeruzsálemben imádkozunk és reménykedünk abban, hogy a világ gyermekei egyszer majd félelem nélkül élhetnek, korlátok nélkül álmodhatnak, és erőszak nélkül prosperálhatnak. Arra kérem az Ígéretnek eme földjét, hogy csatlakozzon hozzám a közös ellenség elleni harcban, a közös értékek felé tett erőfeszítésekben, hogy Isten minden gyermekének megvédelmezzük emberi méltóságát.

Köszönöm. Isten áldja önöket. Isten áldja Izrael államát. Isten áldja Amerikát. Nagyon szépen köszönöm.

Szólj hozzá

donald trump izrael jeruzsálem kereszténység judaizmus Nyugati-fal