2017. júl 10.

Ezért van elege Netanjahunak is: Soros-alapítvány támogatja az izraeli hadsereg elleni lejárató kampányt

írta: vigyazo
Ezért van elege Netanjahunak is: Soros-alapítvány támogatja az izraeli hadsereg elleni lejárató kampányt

A kampányba a magyarországi NGO-média is beszállt

140720-israel-soldier-injured-1020a_f7c68d9f367284a7b5909bc7ee595a91.jpgBenjamin Netanjahu utasítására az izraeli külügyminisztérium éles nyilatkozatban bírálta Soros György Izrael-ellenes tevékenységét. Az okokról az atv.hu közölt tényfeltáró cikket. Ezzel egybevág, hogy a milliárdos egyik alapítványa támogatja az izraeli hadsereg elleni nemzetközi lejárató kampányt, és sztárjogászokat bérelt fel, hogy pert indítsanak az izraeli kormány ellen tudta meg a Jerusalem Post. "Így harcoltunk Gázában" címmel egy izraeli civil szervezet jelentést tett közzé a 2014 nyári 50 napos gázai terrorellenes hadműveletben részt vett katonák vallomásai alapján. A “Hallgatás megtörése” (Breaking the Silence) szervezet az összeállítással azt kívánta bizonyítani, hogy az izraeli hadsereg (IDF) a hadviselés szabályait szándékosan figyelmen kívül hagyva harcolt a palesztin lakosság ellen, így morálisan egy szintre (vagy még mélyebbre) süllyedt ellenfelénél. A jelentésből idehaza a szintén Soros György fizetési listáján szereplő Átlátszó blog külpolitikai oldala közölt részleteket, de néhány fontos tényt elfelejtett megemlíteni. Pótoljuk.

Önmagában az a tény, hogy a 240 oldalas jelentés alig 10 hónappal a katonai akció után megjelent és vitatéma lett Izraelben, az ország demokráciájának az erősségét bizonyítja. (Emlékszünk, Magyarországon mennyi időbe és küzdelembe került a 2006-os rendőri visszaélések feltárása.)

Amint az is a demokrácia része, hogy a hadsereg rendszeresen felelősségre vonja azokat a katonákat, akik rasszista viselkedést tanúsítottak vagy önkényesen és indokolatlanul használják fegyverüket. Voltak ilyenek, de a Breaking the Silence azt kívánja bizonyítani, hogy a visszaélések sokkal szélesebb körűek voltak, mint azt a közvélemény gondolná.

így harcoltunk Gázában

áll jelentésük fejlécén.

A vallomásokból megdőlni látszik a “világ legetikusabb hadseregének” képe. De mennyire hihetünk a leleplezőknek?

Tegyük most félre azt, hogy a katonai akció kiváltó oka az izraeli civil lakosság elleni terrorkampány (zsidó tinédzserek elrablása és meggyilkolása, valamint a civil lakosság elleni válogatás nélküli rakétatámadások) voltak, továbbá az alaphelyzet eleve nem a klasszikus hadviselésre épült. A Hamasz tudatosan használta a civil lakosságot élő pajzsként annak érdekében, hogy megakadályozza a célzott izraeli csapásokat vagy kiprovokálja a civil áldozatokat annak érdekében, hogy ezzel a nemzetközi média előtt áldozatként tüntesse fel önmagát.

A Közel-Kelet legerősebb hadserege számára a Gázai övezet lerohanása 24 órába sem telt volna, gyakorlatilag kockázatmentesen. Ám az IDF éppen azért vállalta az 50 napig tartó harcot, mert kizárta a tömeges civil áldozatokkal járó módszerek használatát. 

Bill Clinton volt amerikai elnök így jellemezte a Hamasz szándékait:

Stratégiájuk arra épül, hogy Izraelt rákényszerítik arra, hogy civileket öljön meg, hogy így az egész világ megbélyegezze őket.

A Breaking the Silence (BtS) jelentéséhez (és az arról szóló magyar beszámolóhoz) azonban néhány dolgot fontos tudni:

1. A leírt vallomások 85-90 százaléka anonim, így gyakorlatilag nincs lehetőség a történetek utólagos ellenőrzésére

2. A szervezet nem független: az izraeli baloldali pártok politikai megfogalmazásait használva következetesen “megszállásnak” nevezik a Kelet-Jeruzsálem, valamint a Golán és Ciszjordánia (Júdea és Szamaria) feletti izraeli szuverenitást. 

3. A BtS működését túlnyomórészt a jelenlegi izraeli kormánnyal szemben kritikus európai kormányok és nemzetközi szervezetek finanszírozzák. 2010-ben a BtS 3,1 millió sékeles (220 millió forint) költségvetéséből 1,5 millió sékelt az Európai Unió, valamint a brit és spanyol kormány fizetett, míg a másik felét az Izraellel szembeni bojkott, tőkekivonás és szankciók (BDS) mozgalom élharcosa, a brit Oxfam, továbbá holland, német, dán és ír egyházi szervezetek állták.

scarlett.png

Az Oxfam bojkottot hirdetett Scarlett Johansson színésznő ellen is, mert egy izraeli terméket reklámozott 

Az Átlátszó blognak ha már egyetlen szóval sem említette összeállításában a palesztin terrort, a meggyilkolt izraeli civileket és a Hamasz 8000 kilőtt rakétáját legalább a BtS szervezet politikai és pénzügyi elkötelezettségét illett volna bemutatni. Talán legközelebb jobban átlátják.

Szólj hozzá

palesztinok hatalom cion Izrael Európai Unió Gáza Bill Clinton szerintunk