2017. sze 03.

Fordítva világbotrány lenne: 5 éves keresztény kislányt kényszerítettek muszlim nevelőszülőkhöz

írta: vigyazo
Fordítva világbotrány lenne: 5 éves keresztény kislányt kényszerítettek muszlim nevelőszülőkhöz

Az új gyámok otthon nem beszéltek angolul

gettyimages-463072140.jpgLondonban a Tower Hamlets kerületben egy fehér bőrű, angol anyanyelvű ötéves keresztény kislányt elvettek a családjától és kénytelen volt nikábot viselő muszlim nevelőszülőkkel élni, akik otthon nem beszéltek angolul, csak arabul – adta hírül a The Times.

Az ötéves kislány, akinek a személyazonossága védelem alatt van, hat hónapot töltött két muzulmán család háztartásában, Londonban. A kislány anyja elmondta, borzasztónak tartja, hogy az idegen kulturális és nyelvi környezetben töltötte a lánya ezt a féléves időszakot.

Az első gondozója, akivel a lány 4 hónapig lakott együtt, nikábot viselt, amikor kísérte őt az utcán. Ez a viselet azt jelzi, hogy az iszlám egy konzervatív szalafista irányzatának tagja, amely ellentétes a liberális nyugati értékekkel, szó szerint értelmezi a Koránt.

A lányra nevelőszülei rá akarták erőltetni, hogy az arab nyelvet tanulja, ne az angolt.

A szociális szolgálat felügyelője közölte, hogy a gyermek zokogott és könyörgött, hogy ne küldje vissza a muzulmán nevelőszülőkhöz, mert nem beszélnek angolul. Továbbá hozzátette, a kislány időnként „nagyon szomorú” volt, azt állította, hogy a nevelőszülők eltávolították a nyakláncát, amin kereszt volt, és amikor haza akarta vinni a kedvenc olasz ételét, a muzulmán nevelőszülők nem engedték, hogy megegye, mert az bacont tartalmazott. (A kerület polgármestere az Independent című lapnak nyilatkozva elismerte, hogy "multikulturális hátterű családnál" helyezték el a gyereket, de szerinte a kislány jól érezte ott magát, és nem érték atrocitások.)  

129df61f000005dc-4828546-image-a-37_1503881962281.jpg

A lány anyja szerint az utóbbi időben furcsa dolgokat kezdett mondani a kislány: „A karácsony és a húsvét hülyeség”, és

Az európai nők buták és alkoholisták.

A család barátai elmondták, hogy az anya rettegett az idegen kulturális, vallási és nyelvi környezettől, amelyben a lánya az elmúlt hat hónapot töltötte. „A kislánynak hatalmas traumát kellett elszenvednie, mert erőszakkal elszakították a családjától. Olyan környezetre van szüksége, amelyben biztonságban és szeretetben lesz része. Ehelyett csapdába esett egy olyan világban, ahol minden idegen és ismeretlen volt a számára. Ez roppant ijesztő egy kisgyermek számára” – tette hozzá egy a családhoz közel álló személy.

Érthetetlen, hogy a helyi hatóságok a nevelőszülőkkel kapcsolatos döntések során nem fordítottak megfelelő figyelmet a gyermek vallási meggyőződésére, etnikai származására, kulturális és nyelvi hátterére. A Tower Hamlets nem volt hajlandó magyarázatot adni arra, hogy fordulhatott elő az, hogy egy keresztény kislány bekerült egy muzulmán családba, ahol szándékosan nem beszélnek angolul, arról sem adtak ki információt, hány ilyen eset fordult már elő. (A kislány azóta már a nagyszüleinél van, de azt továbbra sem tudni, hogy a hatóságok miért nem eleve ezt a megoldást választották.)

Idén áprilisban a Tower Hamletsben az Ofsted (Brit Tanügyi Felügyelet) vizsgálata szerint széles körben elterjedt és súlyos hibákat találtak a segítségnyújtásra és védelemre szoruló gyermekek számára nyújtott támogatásban.

Az Oktatási Minisztérium nem fűzött megjegyzést az ügyhöz, de a szóvivő hangsúlyozta: „Amikor egy gyermeket nevelő „otthonba” helyeznek, az önkormányzatnak biztosítania kell az elhelyezés során a gyermek számára a védelmet és támogatást."

2011-ben a brit népszámlálás alapján Anglia lakosságának 80%-a fehér bőrű, brit lakos. Ugyanez az arány Londonon belül már csak 45%, a Tower Hamlets kerületben pedig mindössze 31%.

Holecz Erika

Szólj hozzá

norvégia gyermekvédelem migráció Nagy-Britannia