2017. dec 12.

Így bánik el veled a Google! - Videóval

írta: vigyazo
Így bánik el veled a Google! - Videóval

James Dalmore kálváriája az óriáscégnél, azért mert vállalta a véleményét

maxresdefault_18.jpgJames Damore egykor a Google mérnökeként dolgozott. Csupán egykor, mivel a számítástechnika óriásának vezetősége úgy ítélte meg, Damore nem való a Google gépezetbe. Eltávolításának oka egy, Damore által írt, tíz oldalas összefoglaló volt, minek témája egy rendkívül diszkriminatívnak ítélt írás: a nemek aránya közti eltérés okai a számítástechnika világában. 

A fenti videóban Damore meséli el a történetét, magyar felirattal! (forrás: PragerU Hungary)

Kutatását negatív hangvételűnek ítélték meg, mondván, a sokszínűség ellen lép fel. A vezetőség véleménye szerint: “téves feltételezést tartalmaz a nemiséggel kapcsolatosan” valamint “káros nemi sztereotípiákat feltételez”.
Pedig éppenhogy Damore írása több megoldási javaslattal is előrukkol, annak érdekében, hogy még több hölgy kollégával tudják színesíteni a technológia világát, anélkül, hogy kontraproduktív diszkriminációhoz kellene folyamodni.

A Google ugyanis nagy előszeretettel diszkriminálja pozitívan a nőket a cégén belül. Más módon jutalmazza a hölgy, illetve férfi kollégáit, vagy tart érzelmekkel jócskán túlfűtött képzéseket a szexista torzítással szembeni küzdelemmel kapcsolatosan. Felfogásuk szerint ugyanis minden társadalmi egyenlőtlenség oka az igazságtalanság.

Annak ellenére viszont, hogy a Google egy üzlet, természetesen megvan a saját szabályzata is. Lévén pedig, hogy emberek milliárdjai a Google platformjain keresztül tájékozódnak nap mint nap, így annak szemléletmódját is hamar magukévá teszik. Ez pedig a Google-t bizonyos szempontból még a kormánynál is hatalmasabbá teszi. Ez viszont azt is jelenti, hogy a technológiai óriásnak hatalmas felelőssége is van, hiszen, valójában csak a saját mottójukat kellene követniük: “ne válj gonosszá”!

Szólj hozzá

google tech szólásszabadság