2017. dec 20.

Magyar szinkronnal a legbátrabb beszéd az ENSZ-ben: Nikki Haley kiáll Jeruzsálem mellett

írta: eisen64
Magyar szinkronnal a legbátrabb beszéd az ENSZ-ben: Nikki Haley kiáll Jeruzsálem mellett

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában egyedül az Egyesült Államok állt ki a történelmi tény mellett, miszerint Jeruzsálem Izrael fővárosa. Nikki Haley beszéde a szavazás után.

Donald Trump amerikai elnök a támogatások megvonásával fenyegette azokat az államokat, amelyek az ENSZ Közgyűlésében csütörtökön megszavaznák a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntésének visszavonására vonatkozó határozattervezetet.

"Dollár-százmilliókat, sőt milliárdokat kapnak, aztán ellenünk szavaznak. Nos rendben, figyelni fogjuk ezeket a voksokat. Hadd szavazzanak csak ellenünk. Sokat megspórolunk. Minket aztán nem érdekel” – hangoztatta Trump újságírók előtt a Fehér Házban.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is megtorlással fenyegette a határozattervezetet támogató országokat. Az ENSZ 193 tagállama közül a legtöbbnek eljuttatott levelében és Twitter-üzenetében is úgy fogalmazott, hogy Trump elnök „személye elleni támadásnak” veszi a voksolást, az Egyesült Államok pedig névsort vezet majd a renitensekről.

Az értesülések szerint több mint 180 államnak megküldött levélben Haley azt írja, a Trump-kormányzat mindössze azt szeretné, hogy az államok elismerjék az izraeli-amerikai történelmi barátságot és partnerséget, illetve az Egyesült Államok nagykövetségének áthelyezésével kapcsolatos döntését. "Az elnök szorosan figyelemmel kíséri majd ezt a voksolást, és arra kért engem, hogy jelentsem számára, mely országok szavaznak ellenünk. Minden egyes voksot feljegyzünk" - olvasható a dokumentumban, amelybe az AP amerikai hírügynökség betekintést nyert.

Az amerikai ENSZ-nagykövet Twitter-üzenete ennél élesebb hangnemet ütött meg: "A világszervezetnél mindig azt kérik, tegyünk és adjunk többet. Így, amikor az amerikai nép akaratából arról döntünk, hová helyezzük a mi nagykövetségünket, nem arra számítunk, hogy azok, akiket támogattunk, ellenünk forduljanak. Csütörtökön szavazáson bírálják majd elhatározásunkat. Az Egyesült Államok jegyezni fog minden szavazatot".

Szólj hozzá

izrael palesztinok Egyesült Államok Jeruzsálem Donald Trump